Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Koranavirüs can almaya devam ediyor

27.01.2020   19053
Facebook Paylaş
 
 
 


Koranavirüs can almaya devam ediyor

Koranavirüs can almaya devam ediyor. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan hayvanlardan insanlara bulaştığı tespit edilen Koranavirüs, tehdidi nedeniyle Çin'de birçok bölge karantina altına alındı. Son dakika haberine göre Koranavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 80'e yükselirken virüsün ortaya çıktığı kent Wuhan'dan korkutucu görüntüler gelmeye devam ediyor. Peki Koranavirüs nedir, belirtileri nelerdir? Koranavirüs bulaşıcı mıdır?

Koranavirüs, dünyaya korku salmaya devam ediyor. Hayvanlardan insanlara geçtiği düşünülen Koranavirüsün Çin'de tüketilen vahşi hayvanlardan insanlara geçtiği düşünülüyor. Koranavirüs'ün can almaya başladığı kent olan Wuhan'da vahşi hayvan pazarı kapatıldı. Şu ana kadar Koranavirüs'ten etkilenenlerin sayısı 3 bini aştı. Çin'li yetkililer tarafından yapılan açıklamada Koranavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 80'e yükseldiği duyuruldu. Peki Koranavirüs nedir, belirtileri nelerdir? Koranavirüs bulaşıcı mı?

KORONAVİRÜS NEDİR?

Corona virüsler, insanların genellikle bir anda karşı karşıya kaldığı virüs çeşididir. İnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup da bulunuyor, bu da SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960’ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün’de görüldü.

Coronavirüsler alt familyası ait virüsün türlerdir Coronavirinae aile içinde Coronaviridae sırayla, Nidovirales . Koronavirüsler edilir zarflı virüsler bir ile pozitif sens , tek iplikçikli bir RNA genomu ve ile nükleokapsid sarmal simetri. Genomik boy koronavirüslerin yaklaşık 26 ila 32 arasında değişmektedir kilobaz , bir için en büyük RNA virüsü .

“Koronavirüs” adı , taç veya halo anlamına gelen Latin koronadan türetilir ve elektron mikroskobu (EM) altında virionların (virüsün enfektif formu) karakteristik görünümüne işaret eder. kraliyet tacı veya güneş korona anımsatan bir görüntü . Bu morfoloji , virüsün yüzeyini dolduran ve konak tropizmi belirleyen proteinler olan viral sivri (S) peplomerler tarafından oluşturulur .

Tüm koronavirüslerin genel yapısına katkıda bulunan proteinler sivri uç (S), zarf (E), membran (M) ve nükleokapsiddir (N). SARS koronavirüsünün spesifik durumunda ( aşağıya bakınız ), S üzerindeki tanımlanmış bir reseptör bağlanma alanı, virüsün hücresel reseptörüne, anjiyotensin dönüştürücü enzim 2’ye (ACE2) bağlanmasına aracılık eder . Bazı koronavirüsler (özellikle Betacoronavirus alt grup A üyeleri ) hemagglutinin esteraz (HE) adı verilen daha kısa başak benzeri bir proteine ​​sahiptir.

Coronaviridae ailesinden hayvan ailelerinde bulunan bir RNA virüsüdür. Solunum, sindirim ve boşaltım organlarını etkileyen virüs daha çok ilkbahar ve sonbaharda etkindir. Aslında Corona virüsü kedilerin sıklıkla karşılaştığı bir virüstür. Mutasyona uğramadan öldürücü olma riski neredeyse yok gibidir. Virüs kediden kediye temas yoluyla geçer, yayılma yoluysa genelde dışkıdır. Kedilerin neredeyse yarısı bu virüsle hayatlarında bir kez karşılaşırlar. Bu oran kedilerin toplu yaşadığı yerlerde daha da artar. Tanı testlerinde ise kedilerin metabolizmalarının virüse karşı oluşturduğu metabolik maddeler [antibody düzeyi (titer seviyesi)] ölçülebilir. Belirtiler genelde ateş, ishal ve halsizlik şeklinde olur. Ama neredeyse yüzde yüze varan oranlarda kediler bu virüsün hastalığını yenebilirler. Virüsün yayılması genelde "dışkılama > dışkıyla temas > tüy yalama" şeklinde olur. Düşük bir olasılık da olsa hava yolu da bulaşma yolları arasındadır. Corona virüsünün kedilerin rahatça atlattığı bu hastalığı, virüsün mutasyon geçirmesiyle ölümcül FIP'e dönüşür.

Bilimsel görüşlere göre Corona virüsü %2 ila %10 oranlarında FIP virüse dönüşür (FIPV). Bu mutasyonun nasıl gerçekleştiğine dair viroloji bilimi kesin veri sunamamaktadır. Şu halde Corona virüsünü kapan kedilerin %92-%98'i basit belirtilerle hastalığı atlatırken geri kalanlarda hastalık öldürücü FIP'e çevirmektedir. Corona virüsünün mutasyon geçirmiş hali olan FIP virüsü, FIP hastalığına neden olur.

KORONAVİRÜS (CORONA VİRÜS) BULAŞICI MI?

Corona virüsler birçok farklı canlıda hastalıklara neden olabilir. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabilir. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip gibi kolayca, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir.

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR? (KORONAVİRÜS)

İştahsızlık ve kilo kaybı
Ateş
Halsizlik ve durgunluk
Karın bölgesinin şişmesi
Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
Solunum sorunları ve nezle
Denge sorunları
Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

KORONAVİRÜS (CORONA VİRÜS) TANISI

Kan testi: Bu test kanda Corona virüsü ile ilgili molekülleri araştırır. Testte, titer seviyesinin 3.200'ün üstünde olması hastalıktan şüphelenme nedenidir. Ancak kan değerlerindeki oynama nedeniyle belli bir süre sonunda test tekrarlanmalıdır. Ayrıca test kedinin Corona virüsü ile bulaşık olup olmadığı hakkında bilgi verir, yani virüsün mutasyon geçirip FIP olduğu ya da geçirmediği hakkında bilgi vermez.

Elisa testi*: Bir tür kan testi
RT-PRC testi*: Dışkı ve ağız içi mukoza testi
FA testi*: Doku ve karın içinde biriken sıvı için test
Karında biriken suyun incelenmesi: Islak FIP'te (bkz.: hastalık türleri) karında biriken sıvıyı inceler. Sıvıda protein oranının 35 g/L'yi geçmesi ve albümin/globulin'in %50'den büyük olması şüphelenme sebebidir. Hastalık sebebiyle karında biriken sıvı karakteristik olarak, kıvamlı, sarı ve bulanıktır.
Röntgen ve ultrason: Karında biriken sıvının ve bölgenin belirlenmesinde kullanılır.

Otopsi: Kedi öldükten sonra kesin tanı için yapılır. Amaç, ölen kediyle birlikte yaşayan kedilerin risk durumunu belirlemek olabilir.

CORONA VİRÜS TEDAVİSİ VAR MI? NASIL?

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Belki hasta kedinin daha uzun ve rahat yaşaması sağlanabilir. Çalışmalar devam etmektedir.

Bağışıklık sistemi güçlendiriciler, interferonlar, vitamin kürleri (özellikle C vitamini), antibiyotik desteği en önemli tedavi araçları arasındadır.

Islak FIP'te karında biriken suyun zaman zaman alınması kedinin solunumunu rahatlatabilir. Veteriner hekimin bilgisi dahilinde doğal ürünler denenebilir. Ancak unutulmamalıdır ki hastalığın efuziv forumun herhangi bir tedavisi yoktur.

 

KORONAVİRÜS CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR!

Dünyayı sarsan koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 80'e yükseldi. Gelen son dakika haberine göre virüsten etkilenenlerin sayısı da 3 bine yaklaşırken, Çinli yetkililer virüsün belirti göstermeden bulaştığını ve bulaşıcılığının arttığını açıkladı. Virüsün sıfır noktası olan Wuhan'da bir hastanede çekilmiş görüntüler ise korku filminden bir sahne gibi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler yüz binlerce kez izlendi.

Çinli yetkililerden korkutucu bir açıklama geldi ve uzmanlar ülkede 3 bine yakın kişiye bulaşan yeni koronavirüsün kuluçka döneminde, yani hastalarda hiçbir belirti ortaya çıkmadığı dönemde de insandan insana bulaştığını açıkladı. Korku içindeki insanlar evlerinden çıkmıyor, Wuhan hayalet kente dönüştü. Sosyal medyada paylaşılan ve korku filmlerini aratmayan görüntüler ise hastalığın ne kadar hızlı yayıldığını kanıtlar nitelikle.

Çin Sağlık Bakanı Ma Xiaowei virüsün bulaşıcılık özelliğinin artmakta olduğunu duyurdu. Pazartesi sabahı itibarıyla 80 kişinin virüs nedeniyle öldüğü belirtiliyor. Virüs nedeniyle bazı kentlerde seyahat kısıtlamaları var.

 






Münir Özkul 93 yaşında hayatın...

Devren satılık bebek ve çocuk ...

Doktordan satılık prestijli ha...

Dr. Kureyş Bozkurt’ un eşi vef...

MEDİCAL PARK’TA YENİ YIL COŞKU...

Bölgesel odalar güç birlikteli...

Anka’dan yeni yıl kutlaması ...

DEVA HASTANESİNDE DEVA BULDU...

SANKO ÜNİVERSİTESİ VE SANİ KON...

Şeker hastalığından ameliyat i...

AKADEMİ HASTANESİ HEKİM KADROS...

Özel Kemal Bayındır Hastanesi...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesind...

KUTNU ÜRÜNLERİ MAĞAZASI KUTNİA...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDEN GRİP...

YILBAŞINDA NASIL BESLENMELİYİZ...

SANKO ÜNİVERSİTESİ SANKONUK PR...

DÜNYAGÖZ Bilgilendiriyor......

Mehmet ÇORMAN Emekliye ayrıl...

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZE SAĞLIK...

BENLERDE GÖRÜLEN 5 TEHLİKELİ D...

Eğitim ailede başlar...

GAZİANTEP’TE FARKLILIK YARATAN...

HER DEFASINDA SAĞLIK...

GAZİANTEPTE VE BÖLGEMİZDE BİR ...

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAK ARA...

2018 YILI PIRLANTA IŞILTISIYL...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

Gaziantep'te 70 asker zehirlen...

'Doktor kızımla ilgilenmiyor' ...

Gaziantep’te Binanın zemin kat...

Hastanede skandal!...

UZM. DR. FATİH MERT ÇOCUK KLİN...

Yürüme yetilerini yeniden Hat...

KARISININ SEVGİLİSİNE İÇ ÇAM...

Selçuk-AS Ecza Akademisi-Eczac...

Sevgi’de SEVGİ ile karşılanmak...

SEV Amerikan Hastanesi bir yen...

KİRLİ HAVA NEFESİNİZİ TÜKETME...

Op.Dr. Eda Deniz ATKIN Yaşam H...

48 Ton Göbek yağını ameliyatl...

AKADEMİ HASTANESİ HEKİM KADROS...

İnfertil (Kısırlıkta) hastaya...

Cindioğlu Eczanesi açıldı...

HASTALARIN İSMİ tabelada yazıl...

Sağlık-Sen’den Doç. Dr. Turgut...

GAZİANTEP’te SİLAHLI ÇATIŞMA...

Bu önlüğü giyerken sakın ‘ben ...

Merhum Mehmet ERDEMOĞLU anma t...

Söyleşi...

Prof.Dr. Nafi ORUÇ vefat etmiş...

Gaziantep Sağlığı sil baştan ...

Sahte rapor çetesi çökertildi:...

NLP WORKSHOP İLETİŞİM...

Çocuklardaki Ortopedik Sorunl...

Diyabet hastalarına göz muaye...

Televizyonun OTİZME ETKİSİ...

2018 yılı aidiyet sözleşmesi a...

BEDENİMİZE NELER YAPIYORUZ?...

TÜRKİYE’DE AIDS TEHLİKESİ ART...

Kalp ve Damar hastalıkları tü...

DİŞ HEKİMLERİNİN gurur gecesi...

AKADEMİ HASTANESİ KADROSUNU GÜ...

İş akdini haksız fesheden dok...

Barkın Eczanesi Açıldı...

Başarılı müdüre veda töreni...

SGK, SABİDER VE ASİD’DEN EĞİTİ...

ORTOPEDİ PROFESÖRÜ CEBESOY NC...

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DOÇ. DR. ABDU...

GAZİANTEP CUMHURİYET BAŞSAVCIS...

GAZİANTEP SAĞLIK MÜDÜRÜ ZİYA...

SAĞLIK MÜDÜRÜ DOÇ. DR. ABDUL...

GAZİANTEP SAĞLIK MÜDÜRÜ DOÇ.DR...

5. Empati Alışveriş Şenliği...

Bariatrik Cerrahi Diyetisyenli...

Türk eczacıya Fransa’dan ödül...

Dr. Aykut'un acı günü...

Türk Eczacıları Birliği seçiml...

Obstetrikte ve Jinekolojik Cer...

Prof. Dr. Mesut Özkaya, intiha...

...

Bir Sihirli Dokunuş Daha...

NAKSAN DAVASINDA TAHLİYE YOK...

Dr. Ömer Can Dai’ nin annesi v...

Sosyal hemşireliğe yepyeni bir...

PROF. DR. MEHMET YILMAZ, SANK...

‘’Halkın sağlığı bizim sağlığı...

PERİFERİK ARTER HASTALIĞI ...

Gaziantep’ten Dünyaya Göz Cer...

Kanımızla, canımızla DEVA o...

MENOPOZ ‘’GELİYORUM’’ DER !...

Sağlığa Giden YOL SEVGİDEN GEÇ...

Jin.Op.Dr.Ahmet ÇUPURBAŞ Umay...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NİN YENİ RE...

NCR, GAZİANTEP’İN GURURU...

Başhekim Doç. Dr. Suat Zengin’...

Işıl Işıl Cilt için:...

10’suz KASIM...

OBEZİTE YANLIŞ TANITILIYOR...

Çocuklarda Nörolojik Gelişim ...

Hakkari'den acı haber: 8 şehit...

Diyabette DOĞRU BİLİNEN YANL...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDE HAST...

29 EKİM KUTLAMA MESAJI...

‘’Organ Bağışı’’...

“CUMHURİYET BİR YÖNETİM ŞEKLİ...

Özel Deva Okulları “School Ma...

Prof.Dr. Yalçın KEPEKÇİ MEDİCA...

DEFA LİFE HEKİM KADROSUNU GÜÇL...

Yeni Doçentlerimiz...

‘Tıp Felsefesi’ Konferansı...

SİZİN ŞİRKETİNİZDE DE SİLOLAR ...

Sağlık Dünyasının Mutlu günü...

Küçük bir farkla değişen bir ...

GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜRÜ KİM...

3 DOKTOR intihar etti...

Tecrübeleriyle GAZİANTEP SEVGİ...

DİŞ HEKİMLERİ ŞAHİNBEY GEZİSİN...

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ 2017 - ...

Tüm Yönleriyle MALPRAKTİS...

ÖZEL DEVA OKULLARI LİSESİ TÜB...

SANKO HASTANESİ BİLGİLENDİRİYO...

Hasta Kan Yönetimi ...

Op.Dr. Onur ABDİK DÜNYAGÖZ'de....

Opr.Dr.Lütfiye Rifaioğlu Müslü...

Ateşli Havale...

İŞLETMELERDE EKİP KURMA VE ÖNE...

OP.DR. Enver TANER, ÖZEL HATEM...

Gaziantep yeni Sağlık İl Müdür...

ERSOY ;KADIN HASTALIKLARI VE ...

Elleriniz kırılsın!...

TÜRK SAĞLIK-SEN GAZİANTEP ŞUB...

Engelliler Üzerinden Dolandırı...

“VARİS VE TEDAVİSİ”...

Osmanlı'dan günümüze Gazian...

Konuşma bozuklukları ve tedav...

Kızılırmak ve Özçelik Ailesin...

Rumkale kitabı çıktı...

SAKLI CENNET 7/27 jungle pub...

ANNELER YAŞASIN-YAŞASIN ANNELE...

VARİS TEDAVİSİ İÇİN GEÇ KALMAY...

GRİP VE GRİP AŞISI...

Yeni meme yeni hayat ...

MEDİCALPARK HASTANESİ HEKİM KA...

Ankara Garı Patlamasında Adal...

BÜYÜKŞEHİR, 5 BİN KİŞİYİ MEME...

KURUMLAR VE EGO...

Günlük cilt bakımının vazgeçil...

Cildiye uzmanı Dr. Sara Başka...

Dünyagöz Gaziantep 1 Yaşında...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10