Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Koranavirüs can almaya devam ediyor

27.01.2020   19056
Facebook Paylaş
 
 
 


Koranavirüs can almaya devam ediyor

Koranavirüs can almaya devam ediyor. Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan hayvanlardan insanlara bulaştığı tespit edilen Koranavirüs, tehdidi nedeniyle Çin'de birçok bölge karantina altına alındı. Son dakika haberine göre Koranavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 80'e yükselirken virüsün ortaya çıktığı kent Wuhan'dan korkutucu görüntüler gelmeye devam ediyor. Peki Koranavirüs nedir, belirtileri nelerdir? Koranavirüs bulaşıcı mıdır?

Koranavirüs, dünyaya korku salmaya devam ediyor. Hayvanlardan insanlara geçtiği düşünülen Koranavirüsün Çin'de tüketilen vahşi hayvanlardan insanlara geçtiği düşünülüyor. Koranavirüs'ün can almaya başladığı kent olan Wuhan'da vahşi hayvan pazarı kapatıldı. Şu ana kadar Koranavirüs'ten etkilenenlerin sayısı 3 bini aştı. Çin'li yetkililer tarafından yapılan açıklamada Koranavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 80'e yükseldiği duyuruldu. Peki Koranavirüs nedir, belirtileri nelerdir? Koranavirüs bulaşıcı mı?

KORONAVİRÜS NEDİR?

Corona virüsler, insanların genellikle bir anda karşı karşıya kaldığı virüs çeşididir. İnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup da bulunuyor, bu da SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960’ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün’de görüldü.

Coronavirüsler alt familyası ait virüsün türlerdir Coronavirinae aile içinde Coronaviridae sırayla, Nidovirales . Koronavirüsler edilir zarflı virüsler bir ile pozitif sens , tek iplikçikli bir RNA genomu ve ile nükleokapsid sarmal simetri. Genomik boy koronavirüslerin yaklaşık 26 ila 32 arasında değişmektedir kilobaz , bir için en büyük RNA virüsü .

“Koronavirüs” adı , taç veya halo anlamına gelen Latin koronadan türetilir ve elektron mikroskobu (EM) altında virionların (virüsün enfektif formu) karakteristik görünümüne işaret eder. kraliyet tacı veya güneş korona anımsatan bir görüntü . Bu morfoloji , virüsün yüzeyini dolduran ve konak tropizmi belirleyen proteinler olan viral sivri (S) peplomerler tarafından oluşturulur .

Tüm koronavirüslerin genel yapısına katkıda bulunan proteinler sivri uç (S), zarf (E), membran (M) ve nükleokapsiddir (N). SARS koronavirüsünün spesifik durumunda ( aşağıya bakınız ), S üzerindeki tanımlanmış bir reseptör bağlanma alanı, virüsün hücresel reseptörüne, anjiyotensin dönüştürücü enzim 2’ye (ACE2) bağlanmasına aracılık eder . Bazı koronavirüsler (özellikle Betacoronavirus alt grup A üyeleri ) hemagglutinin esteraz (HE) adı verilen daha kısa başak benzeri bir proteine ​​sahiptir.

Coronaviridae ailesinden hayvan ailelerinde bulunan bir RNA virüsüdür. Solunum, sindirim ve boşaltım organlarını etkileyen virüs daha çok ilkbahar ve sonbaharda etkindir. Aslında Corona virüsü kedilerin sıklıkla karşılaştığı bir virüstür. Mutasyona uğramadan öldürücü olma riski neredeyse yok gibidir. Virüs kediden kediye temas yoluyla geçer, yayılma yoluysa genelde dışkıdır. Kedilerin neredeyse yarısı bu virüsle hayatlarında bir kez karşılaşırlar. Bu oran kedilerin toplu yaşadığı yerlerde daha da artar. Tanı testlerinde ise kedilerin metabolizmalarının virüse karşı oluşturduğu metabolik maddeler [antibody düzeyi (titer seviyesi)] ölçülebilir. Belirtiler genelde ateş, ishal ve halsizlik şeklinde olur. Ama neredeyse yüzde yüze varan oranlarda kediler bu virüsün hastalığını yenebilirler. Virüsün yayılması genelde "dışkılama > dışkıyla temas > tüy yalama" şeklinde olur. Düşük bir olasılık da olsa hava yolu da bulaşma yolları arasındadır. Corona virüsünün kedilerin rahatça atlattığı bu hastalığı, virüsün mutasyon geçirmesiyle ölümcül FIP'e dönüşür.

Bilimsel görüşlere göre Corona virüsü %2 ila %10 oranlarında FIP virüse dönüşür (FIPV). Bu mutasyonun nasıl gerçekleştiğine dair viroloji bilimi kesin veri sunamamaktadır. Şu halde Corona virüsünü kapan kedilerin %92-%98'i basit belirtilerle hastalığı atlatırken geri kalanlarda hastalık öldürücü FIP'e çevirmektedir. Corona virüsünün mutasyon geçirmiş hali olan FIP virüsü, FIP hastalığına neden olur.

KORONAVİRÜS (CORONA VİRÜS) BULAŞICI MI?

Corona virüsler birçok farklı canlıda hastalıklara neden olabilir. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabilir. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip gibi kolayca, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir.

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR? (KORONAVİRÜS)

İştahsızlık ve kilo kaybı
Ateş
Halsizlik ve durgunluk
Karın bölgesinin şişmesi
Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
Solunum sorunları ve nezle
Denge sorunları
Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

KORONAVİRÜS (CORONA VİRÜS) TANISI

Kan testi: Bu test kanda Corona virüsü ile ilgili molekülleri araştırır. Testte, titer seviyesinin 3.200'ün üstünde olması hastalıktan şüphelenme nedenidir. Ancak kan değerlerindeki oynama nedeniyle belli bir süre sonunda test tekrarlanmalıdır. Ayrıca test kedinin Corona virüsü ile bulaşık olup olmadığı hakkında bilgi verir, yani virüsün mutasyon geçirip FIP olduğu ya da geçirmediği hakkında bilgi vermez.

Elisa testi*: Bir tür kan testi
RT-PRC testi*: Dışkı ve ağız içi mukoza testi
FA testi*: Doku ve karın içinde biriken sıvı için test
Karında biriken suyun incelenmesi: Islak FIP'te (bkz.: hastalık türleri) karında biriken sıvıyı inceler. Sıvıda protein oranının 35 g/L'yi geçmesi ve albümin/globulin'in %50'den büyük olması şüphelenme sebebidir. Hastalık sebebiyle karında biriken sıvı karakteristik olarak, kıvamlı, sarı ve bulanıktır.
Röntgen ve ultrason: Karında biriken sıvının ve bölgenin belirlenmesinde kullanılır.

Otopsi: Kedi öldükten sonra kesin tanı için yapılır. Amaç, ölen kediyle birlikte yaşayan kedilerin risk durumunu belirlemek olabilir.

CORONA VİRÜS TEDAVİSİ VAR MI? NASIL?

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Belki hasta kedinin daha uzun ve rahat yaşaması sağlanabilir. Çalışmalar devam etmektedir.

Bağışıklık sistemi güçlendiriciler, interferonlar, vitamin kürleri (özellikle C vitamini), antibiyotik desteği en önemli tedavi araçları arasındadır.

Islak FIP'te karında biriken suyun zaman zaman alınması kedinin solunumunu rahatlatabilir. Veteriner hekimin bilgisi dahilinde doğal ürünler denenebilir. Ancak unutulmamalıdır ki hastalığın efuziv forumun herhangi bir tedavisi yoktur.

 

KORONAVİRÜS CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR!

Dünyayı sarsan koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 80'e yükseldi. Gelen son dakika haberine göre virüsten etkilenenlerin sayısı da 3 bine yaklaşırken, Çinli yetkililer virüsün belirti göstermeden bulaştığını ve bulaşıcılığının arttığını açıkladı. Virüsün sıfır noktası olan Wuhan'da bir hastanede çekilmiş görüntüler ise korku filminden bir sahne gibi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler yüz binlerce kez izlendi.

Çinli yetkililerden korkutucu bir açıklama geldi ve uzmanlar ülkede 3 bine yakın kişiye bulaşan yeni koronavirüsün kuluçka döneminde, yani hastalarda hiçbir belirti ortaya çıkmadığı dönemde de insandan insana bulaştığını açıkladı. Korku içindeki insanlar evlerinden çıkmıyor, Wuhan hayalet kente dönüştü. Sosyal medyada paylaşılan ve korku filmlerini aratmayan görüntüler ise hastalığın ne kadar hızlı yayıldığını kanıtlar nitelikle.

Çin Sağlık Bakanı Ma Xiaowei virüsün bulaşıcılık özelliğinin artmakta olduğunu duyurdu. Pazartesi sabahı itibarıyla 80 kişinin virüs nedeniyle öldüğü belirtiliyor. Virüs nedeniyle bazı kentlerde seyahat kısıtlamaları var.

 






Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. ...

SANKO Üniversitesi Tıp Fakülte...

ŞEHİR HASTANESİ 2019’DA BİTECE...

MADDE KULLANIMI KORKUTUYOR...

ERÇELEBİ ECZANESİ AÇILDI....

Dr.Ruhi GÜNEL SEV AMERİKAN HAS...

BİR İŞLETMEDE TANITIM NASIL OL...

BİR ANTEPLİNİN YÜRÜYÜŞ KOMEDİS...

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr...

Oğuzeli Devlet Hastanesi çalı...

Sağlık-Sen Gaziantep Üniversit...

PARMAK BEBEK HAYATA TUTUNDU...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDE EMZİ...

Cengiz Bayram’ın baba acısı...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ KADR...

Fidanlıkta çatışma...

İşte Gaziantep'teki çatışmanın...

KONUKOĞLU STANT AÇTI...

Yine Sağlıkta Şiddet! ...

TARİHİ RUMKALE SU SPORU FESTİ...

DİŞ HEKİMLERİNE BİLGİLENDİRME ...

Açelya Eczanesi AÇILDI...

ESEN ECZANESİ AÇILDI...

Dr.Hasan İyiköşker SEV AMERİKA...

GÖREV DAĞILIMLARI YAPILDI...

Ketçi Müdad El Ele...

İŞYERİNDE DEDİKODU GRUPLAŞMA V...

Sessiz Çığlıklar...

Erkeklerde Kalp Krizi Riski K...

Yeri Değiştirilen Temizlik Gör...

GENÇLERİMİZİ MADDE BAĞIMLILIĞI...

Ecz. Mehmet Yılmaz EŞREFKASIM ...

Abdülkadir Yüksel ismini Peril...

Liseye girişte hangi sistem uy...

Özkaya’dan KRİTİK MÜDAHALE...

ÇALIŞANA İMKAN TANIMAK...

Silikon yaptırdı, kabusu yaşad...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ HEKİ...

Sev Amerikan Hastanesi Yenile...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

DEMiRCi 6. KEZ SEÇiLDi...

UYKU APNESİ VE HORLAMA KABUS...

Beyin Omurilik ve Sinir Cerrah...

SON DÖNEMLERDE ARTAN BEL FITI...

10 DAKİKADA VARİSLERİNİZDEN KU...

“BİR ÇÖMÇE İLHAM, BİNBİR ÇÖ...

AK Partili milletvekili Abdulk...

Gaziantep Milletvekili Ecz.Abd...

Obezite ile Mücadelede Cerrahi...

GAÜN Hastanesi’nde “Sepsis” Eğ...

HASTANEYİ YÖNETENLER HEKİM Mİ ...

Sağlık-Sen’den Ankara’ya çıkar...

DOKTORDAN Satılık VİLLA...

Yüksel’den Diş Hekimleri Odası...

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman...

Deva Okulları yeni eğitim-öğr...

OP.DR . Selim Tuna UZALP ÖZEL ...

OKULA UYUM İÇİN ÖNERİLER...

Op.Dr. Nida DAİ MEDICALPARK'ta...

BÜYÜKŞEHİR HASTANESİNE “DİŞ T...

UZM.DR. Mehmet Sefa Yalçın NCR...

BÜYÜKŞEHİR’İN SAĞLIK PROJELERİ...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

GAZİANTEP’TE SEPSİS FARKINDALI...

Sahibinden kiralık veya satılı...

Gaziantepspor'un yeni başkanı ...

Sahibinden kiralık veya satılı...

SAHİBİNDEN KİRALIK DAİRE...

Şehit ateşi Gaziantep'e düştü!...

Gaziantep’te OTİZM SEMİNERİ...

HÜLYA FÜSUN TEZER, TEZHİP, MİN...

DÜNYAGÖZ Bilgilendiriyor......

Kırtasiye malzemeleri nasıl s...

ŞEHİT ÇOCUKLARINA YÖNELİK KAR...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. ...

Başarılı Bir Okul Hayatı içi...

Op. Dr. Tuncay ÖZDEMİR Medica...

OBEZİTE...

ANASINIFLARI VE 1. SINIF ÖĞREN...

SAĞLIK İŞLETMELERİNDE ÇALIŞAN...

OP.DR .TEVFİK GÜÇ Hatem'de......

Traktör Tamircisi Fizyoterapis...

DİŞ HEKİMİ ASİSTANI ARANMAKTAD...

Türkiye'nin Tek Kadın Sağlık B...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE BAYRAML...

BÖBREK TAŞLARINA DİKKAT..!...

KİRALIK DAİRE...

26 Yıllık bebek hasreti sona ...

Nestle SMA firması çalışanla...

Op. Dr. N. Olcay ARICI Anka'da...

Genç hemşire, kendini asarak ...

SAĞLIK SEKTÖRÜ KALİTESİ İLE KO...

SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖR VEKİ...

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞK...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI...

KURBAN BAYRAMI MESAJI...

ASİD BAŞKANI DR. YILDIRIM’IN K...

Sağlığınızı bayrama kurban ver...

SANKO ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA G...

SAĞLIK ÇALIŞANLARI BAYRAMDA GÖ...

Katarakt cerrahisinde akıllı m...

Medical Park Hastanesi, Gazian...

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.Yus...

Özel Göznuru Göz Hastanesi 1...

Dermatoloji Uzmanı Dr. Metin Ö...

Gözlerin Sinsi Düşmanı Glokom...

Op. Dr. Zekeriya Çetinkaya SEV...

Obezite ile Mücadelede Cerrahi...

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. ...

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi,...

DR. ERSİN ARSLAN EĞİTİM VE ARA...

GAÜN Hastanesi’nde Başarılı İn...

ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ ...

NCR İnternational Hospital’de ...

Defalife’dan mesleki dayanışma...

Sağlık çalışanları çifte bayra...

KİRALIK DAİRE...

SOSYAL MEDYADA KRİZİ YÖNETMEK...

Dr. Abdulkadir Erturhan vefat ...

Sağlıkta sil baştan! Cumhurbaş...

Başhekim Doç. Dr.Suat ZENGİN a...

Dr.Muhittin Demirel'e donör bu...

Hastalara şifa dağıttı şimdi h...

Gözlerinizi Çok Ovuşturuyorsan...

Ben gerçekten çok yoruldum... ...

Şehitkamil Ağız ve Diş Sağlığı...

Akut Aort Diseksiyonunda Sem...

MEZUNİYET SEVİNCİ...

BİRAZ DA ÇALIŞAN DOKTORLARA ...

BEYİN FELCİ İÇİN TÜPLÜ TEDAVİ ...

Opr. Dr. Mine Soydinç Kurgan S...

‘‘Beyaz’’ ve ‘‘Gülümseyen Kare...

Kalp Krizini önlemede düzenli ...

Geçmişte yapılan hatalardan de...

Biyolog ELÇİN KIRIMOĞLU Hakk...

Uzm. Dr. Ümit ÇINKIR Medicalpa...

Bebeklerin karıştığı iddiasına...

Sev Amerikan Hastanesi Deneyi...

TÜRKİYE’DE İLK ...

SICAK HAVA BEYİN KANAMASI RİSK...

EMEL ECZANESİ AÇILDI...

Sağlık Müdürlüğü’ne Protesto ...

Gaziantep üniversitesi inme ün...

Ben Gaziantep’e sevdalıyım...

Ambulansta dehşet anları...

Gastroenteroloji Uzmanı Prof.D...

Gaziantep’te 5 canlı bomba yak...

YAZ AYLARINDA BESLENME...

-SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖR VEK...

KUSURSUZ GÜZELLİKTE BİLİMSEL G...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10