Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
KOAH ‘‘TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR’’

2.10.2018   22982
Facebook Paylaş
 
 
 


Özel Gaziantep Akademi Hastanesi Göğüs Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Ayareci ’’KOAH Hastalığının sebepleri, nedenleri ve tedavisi'' ile ilgili açıklama yaptı.

KOAH hastalığının, uzun süredir hava yollarında tıkanmaya neden olan, ilerleyici ve tam olarak geri dönüşümü olmayan, fakat önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı olduğuna dikkat çeken Dr. Cengiz Ayareci , “KOAH hastalığı özellikle sigara dumanı ve diğer zararlı gaz ve parçacıklara bağlı olarak gelişen hava yollarının mikrobik olmayan iltihabıdır.

KOAH tanımı içinde ’kronik bronşit’ ve ’amfizem’ birlikte yer alırlar. Bu bulgular ’amfizem’ olarak adlandırılır. KOAH’ta ayrıca küçük hava yolları mikrobik olmayan iltihap nedeniyle şişer, balgam üreten bezlerin aşırı çalışması nedeniyle balgam miktarı artar. Daralan hava yollarından havanın geçişi güçleşir. Bu bulgular ise ’kronik bronşit’ olarak adlandırılır ve en az iki yıl üst üste ve bu iki yılın en az üç ayında öksürük ve balgamla seyreden ilerleyici bir rahatsızlık olarak tanımlanır” ifadelerini kullandı. KOAH’ın görülme sıklığının 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20 olduğunu belirten Dr. Cengiz Ayareci, “Sigara içen her beş altı kişiden birinde KOAH gelişmektedir. Dünyada ve Türkiye’de 210 milyon KOAH olduğu ve bunların büyük bir bölümünün tanı almadığı (yüzde 70-90) tahmin edilmektedir. Ülkemizde tahminen 3-5 milyon KOAH’lı hasta vardır, bu hastaların sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada KOAH en önemli 4. ölüm nedenidir, yılda 2,9 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır ve tüm ölümlerin yüzde 5.5’inden sorumludur. Ülkemizde ölüm nedenleri arasında KOAH 3. sıradadır ve her yıl bu hastalıktan 26 bin kişi ölmektedir” dedi.

KOAH hastalığının nedenlerini sıralayan Dr. Cengiz Ayareci, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Hastalığın en önemli nedeni sigara bağımlılığıdır. Ülkemizde erişkinlerin yaklaşık yarısı sigara içmektedir ve son yıllarda kadınlarda sigara içiminin yaygınlaşmasıyla kadınlarda da KOAH hızla artmaktadır. KOAH gelişiminden yüzde 80-90 oranında sigara içiminin sorumlu olduğu ve sigara içmeyenlere göre hastalığın gelişme riskinin 9,7-30 kat arttığı rapor edilmiştir. Pipo ve puro içimi de risklidir. Sigara içmeyenlerin, özellikle de anne ve babası sigara içen çocukların sigara dumanına maruz kalmasıyla bu kişilerde ileri yaşlarda astım ve KOAH başta olmak üzere solunum sistemi hastalıkları daha çok görülür.Bazı çevresel ve genetik faktörler hastalık gelişiminde etkilidir. İş yerindeki meslek nedeniyle organik-inorganik toz, duman ve çeşitli gazların solunması (maden, metal, odun, kağıt imalatı, çimento, tahıl ve tekstil işçiliği vs.), kimyasal maddeler ve ülkemizde özellikle sigara içmeyen kadınlarda iyi havalanmayan evlerde ısınma ya da yemek pişirme amacıyla çalı, çırpı, odun ya da tezek yakmak ve bunların dumanına maruz kalmak iç ortam hava kirliliğine ve KOAH’a yol açabilir. Kentlerdeki hava kirliliği hem KOAH’a hem de bu hastalığın alevlenmesine neden olur. Hastaların yaklaşık yüzde 1’inden az bir kısmında genetik nedenler sorumlu olabilir. Düşük sosyoekonomik koşullarda yaşayanlarda akciğer fonksiyonları daha düşük olduğundan KOAH gelişimi hızlıdır. A, C, E vitamini eksikliği ve alkol kullanımı da KOAH gelişiminde rol oynayabilmektedir.”Nefes darlığı veya kronik öksürük ve balgam çıkarma gibi şikayetlerle KOAH hastalığının ortaya çıktığını ifade eden Dr. Cengiz Ayareci, “Hastalığın ilk aşamalarında ortaya çıkan öksürük yakınması aslında hastalığın ilk belirtisi olmasına rağmen genellikle sigara içimine bağlanır. Hastalık aslında bu ilk aşamada saptanabilirse ilerlemesi durdurulabilir. Kış aylarında ve özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde ve gribal enfeksiyonlar sonrasında bu yakınmalar artar. Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalır ve hastanın yaşam kalitesi bozulur.Bazen balgamla birlikte kan gelebilir. Nefes darlığına bağlı uyku, beslenme bozulabilir ve harcanan enerjinin artmasıyla hasta kilo kaybeder ve zayıflayabilir. Hastalığın ileri dönemlerinde oksijen yetersizliğine bağlı morarma, aşırı yorgunluk, güçsüzlük, kalp yetersizliğine bağlı bacaklarda şişme ve kalpte ritm bozuklukları görülebilir” diye konuştu.

 

KOAH’ın tanısı, basit bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konabileceğini belirten Dr. Cengiz Ayareci, “KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Sigara içiminin bırakılması, KOAH’ın gelişme ve ilerleme riskini azaltan ve hastalığın ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişimdir. Diğer çevresel ve mesleki zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin artırılması hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde çok önemlidir. Haftanın en az 5 günü ve günde en az 30 dakika kadar orta yoğunluktaki bir fiziksel aktivite, örneğin yürüyüş yeterli olacaktır. Hastalığın derecesine göre tıbbi tedavi belirlenir. Akciğerlere giden hava miktarını arttırmayı sağlayan ilaçlar ve hastalığın ağırlığına göre eklenen inhaler steroidler ile hastalığın uzun süreli tedavisi yapılır. Ağır ve çok ağır KOAH’lı olgularda solunum yetmezliği geliştiğinde hastaların özelikle geceleri, uyku ve efor sırasında olmak üzere en az 15-18 saat süre ile oksijen almaları gerekir. KOAH tedavisinde, hastalık alevlenmelerinin önlenmesi de amaçlanmaktadır. Alevlenme, hastanın solunum yolu şikayetlerinde günlük gözlenen normal değişikliğin ötesinde ilaç değişikliğine yol açan bir kötüleşme olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca KOAH’lı hastalarda yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı ve şeker hastalıkların tanılarının konması ve tedavilerinin yapılması gerekir” dedi.

‘Hastalar genellikle nefes darlığı ilerlediğinde başvurduklarından tanı ve tedavide genellikle geç kalınmış olur’ diyen Dr. Cengiz Ayareci , şöyle devam etti:“Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve meslek nedeniyle ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde uzun süreli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp ’nefes ölçüm testi (spirometri=solunum fonksiyon testi)’ yaptırması gerekir. Çünkü hastalığın erken teşhisi ve ilerlemesinin önlenmesi açısından sigaranın bırakılması önemlidir.”






Münir Özkul 93 yaşında hayatın...

Devren satılık bebek ve çocuk ...

Doktordan satılık prestijli ha...

Dr. Kureyş Bozkurt’ un eşi vef...

MEDİCAL PARK’TA YENİ YIL COŞKU...

Bölgesel odalar güç birlikteli...

Anka’dan yeni yıl kutlaması ...

DEVA HASTANESİNDE DEVA BULDU...

SANKO ÜNİVERSİTESİ VE SANİ KON...

Şeker hastalığından ameliyat i...

AKADEMİ HASTANESİ HEKİM KADROS...

Özel Kemal Bayındır Hastanesi...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesind...

KUTNU ÜRÜNLERİ MAĞAZASI KUTNİA...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDEN GRİP...

YILBAŞINDA NASIL BESLENMELİYİZ...

SANKO ÜNİVERSİTESİ SANKONUK PR...

DÜNYAGÖZ Bilgilendiriyor......

Mehmet ÇORMAN Emekliye ayrıl...

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZE SAĞLIK...

BENLERDE GÖRÜLEN 5 TEHLİKELİ D...

Eğitim ailede başlar...

GAZİANTEP’TE FARKLILIK YARATAN...

HER DEFASINDA SAĞLIK...

GAZİANTEPTE VE BÖLGEMİZDE BİR ...

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAK ARA...

2018 YILI PIRLANTA IŞILTISIYL...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

Gaziantep'te 70 asker zehirlen...

'Doktor kızımla ilgilenmiyor' ...

Gaziantep’te Binanın zemin kat...

Hastanede skandal!...

UZM. DR. FATİH MERT ÇOCUK KLİN...

Yürüme yetilerini yeniden Hat...

KARISININ SEVGİLİSİNE İÇ ÇAM...

Selçuk-AS Ecza Akademisi-Eczac...

Sevgi’de SEVGİ ile karşılanmak...

SEV Amerikan Hastanesi bir yen...

KİRLİ HAVA NEFESİNİZİ TÜKETME...

Op.Dr. Eda Deniz ATKIN Yaşam H...

48 Ton Göbek yağını ameliyatl...

AKADEMİ HASTANESİ HEKİM KADROS...

İnfertil (Kısırlıkta) hastaya...

Cindioğlu Eczanesi açıldı...

HASTALARIN İSMİ tabelada yazıl...

Sağlık-Sen’den Doç. Dr. Turgut...

GAZİANTEP’te SİLAHLI ÇATIŞMA...

Bu önlüğü giyerken sakın ‘ben ...

Merhum Mehmet ERDEMOĞLU anma t...

Söyleşi...

Prof.Dr. Nafi ORUÇ vefat etmiş...

Gaziantep Sağlığı sil baştan ...

Sahte rapor çetesi çökertildi:...

NLP WORKSHOP İLETİŞİM...

Çocuklardaki Ortopedik Sorunl...

Diyabet hastalarına göz muaye...

Televizyonun OTİZME ETKİSİ...

2018 yılı aidiyet sözleşmesi a...

BEDENİMİZE NELER YAPIYORUZ?...

TÜRKİYE’DE AIDS TEHLİKESİ ART...

Kalp ve Damar hastalıkları tü...

DİŞ HEKİMLERİNİN gurur gecesi...

AKADEMİ HASTANESİ KADROSUNU GÜ...

İş akdini haksız fesheden dok...

Barkın Eczanesi Açıldı...

Başarılı müdüre veda töreni...

SGK, SABİDER VE ASİD’DEN EĞİTİ...

ORTOPEDİ PROFESÖRÜ CEBESOY NC...

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DOÇ. DR. ABDU...

GAZİANTEP CUMHURİYET BAŞSAVCIS...

GAZİANTEP SAĞLIK MÜDÜRÜ ZİYA...

SAĞLIK MÜDÜRÜ DOÇ. DR. ABDUL...

GAZİANTEP SAĞLIK MÜDÜRÜ DOÇ.DR...

5. Empati Alışveriş Şenliği...

Bariatrik Cerrahi Diyetisyenli...

Türk eczacıya Fransa’dan ödül...

Dr. Aykut'un acı günü...

Türk Eczacıları Birliği seçiml...

Obstetrikte ve Jinekolojik Cer...

Prof. Dr. Mesut Özkaya, intiha...

...

Bir Sihirli Dokunuş Daha...

NAKSAN DAVASINDA TAHLİYE YOK...

Dr. Ömer Can Dai’ nin annesi v...

Sosyal hemşireliğe yepyeni bir...

PROF. DR. MEHMET YILMAZ, SANK...

‘’Halkın sağlığı bizim sağlığı...

PERİFERİK ARTER HASTALIĞI ...

Gaziantep’ten Dünyaya Göz Cer...

Kanımızla, canımızla DEVA o...

MENOPOZ ‘’GELİYORUM’’ DER !...

Sağlığa Giden YOL SEVGİDEN GEÇ...

Jin.Op.Dr.Ahmet ÇUPURBAŞ Umay...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NİN YENİ RE...

NCR, GAZİANTEP’İN GURURU...

Başhekim Doç. Dr. Suat Zengin’...

Işıl Işıl Cilt için:...

10’suz KASIM...

OBEZİTE YANLIŞ TANITILIYOR...

Çocuklarda Nörolojik Gelişim ...

Hakkari'den acı haber: 8 şehit...

Diyabette DOĞRU BİLİNEN YANL...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDE HAST...

29 EKİM KUTLAMA MESAJI...

‘’Organ Bağışı’’...

“CUMHURİYET BİR YÖNETİM ŞEKLİ...

Özel Deva Okulları “School Ma...

Prof.Dr. Yalçın KEPEKÇİ MEDİCA...

DEFA LİFE HEKİM KADROSUNU GÜÇL...

Yeni Doçentlerimiz...

‘Tıp Felsefesi’ Konferansı...

SİZİN ŞİRKETİNİZDE DE SİLOLAR ...

Sağlık Dünyasının Mutlu günü...

Küçük bir farkla değişen bir ...

GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜRÜ KİM...

3 DOKTOR intihar etti...

Tecrübeleriyle GAZİANTEP SEVGİ...

DİŞ HEKİMLERİ ŞAHİNBEY GEZİSİN...

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ 2017 - ...

Tüm Yönleriyle MALPRAKTİS...

ÖZEL DEVA OKULLARI LİSESİ TÜB...

SANKO HASTANESİ BİLGİLENDİRİYO...

Hasta Kan Yönetimi ...

Op.Dr. Onur ABDİK DÜNYAGÖZ'de....

Opr.Dr.Lütfiye Rifaioğlu Müslü...

Ateşli Havale...

İŞLETMELERDE EKİP KURMA VE ÖNE...

OP.DR. Enver TANER, ÖZEL HATEM...

Gaziantep yeni Sağlık İl Müdür...

ERSOY ;KADIN HASTALIKLARI VE ...

Elleriniz kırılsın!...

TÜRK SAĞLIK-SEN GAZİANTEP ŞUB...

Engelliler Üzerinden Dolandırı...

“VARİS VE TEDAVİSİ”...

Osmanlı'dan günümüze Gazian...

Konuşma bozuklukları ve tedav...

Kızılırmak ve Özçelik Ailesin...

Rumkale kitabı çıktı...

SAKLI CENNET 7/27 jungle pub...

ANNELER YAŞASIN-YAŞASIN ANNELE...

VARİS TEDAVİSİ İÇİN GEÇ KALMAY...

GRİP VE GRİP AŞISI...

Yeni meme yeni hayat ...

MEDİCALPARK HASTANESİ HEKİM KA...

Ankara Garı Patlamasında Adal...

BÜYÜKŞEHİR, 5 BİN KİŞİYİ MEME...

KURUMLAR VE EGO...

Günlük cilt bakımının vazgeçil...

Cildiye uzmanı Dr. Sara Başka...

Dünyagöz Gaziantep 1 Yaşında...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10