Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
KOAH ‘‘TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR’’

2.10.2018   22944
Facebook Paylaş
 
 
 


Özel Gaziantep Akademi Hastanesi Göğüs Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Ayareci ’’KOAH Hastalığının sebepleri, nedenleri ve tedavisi'' ile ilgili açıklama yaptı.

KOAH hastalığının, uzun süredir hava yollarında tıkanmaya neden olan, ilerleyici ve tam olarak geri dönüşümü olmayan, fakat önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı olduğuna dikkat çeken Dr. Cengiz Ayareci , “KOAH hastalığı özellikle sigara dumanı ve diğer zararlı gaz ve parçacıklara bağlı olarak gelişen hava yollarının mikrobik olmayan iltihabıdır.

KOAH tanımı içinde ’kronik bronşit’ ve ’amfizem’ birlikte yer alırlar. Bu bulgular ’amfizem’ olarak adlandırılır. KOAH’ta ayrıca küçük hava yolları mikrobik olmayan iltihap nedeniyle şişer, balgam üreten bezlerin aşırı çalışması nedeniyle balgam miktarı artar. Daralan hava yollarından havanın geçişi güçleşir. Bu bulgular ise ’kronik bronşit’ olarak adlandırılır ve en az iki yıl üst üste ve bu iki yılın en az üç ayında öksürük ve balgamla seyreden ilerleyici bir rahatsızlık olarak tanımlanır” ifadelerini kullandı. KOAH’ın görülme sıklığının 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20 olduğunu belirten Dr. Cengiz Ayareci, “Sigara içen her beş altı kişiden birinde KOAH gelişmektedir. Dünyada ve Türkiye’de 210 milyon KOAH olduğu ve bunların büyük bir bölümünün tanı almadığı (yüzde 70-90) tahmin edilmektedir. Ülkemizde tahminen 3-5 milyon KOAH’lı hasta vardır, bu hastaların sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada KOAH en önemli 4. ölüm nedenidir, yılda 2,9 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır ve tüm ölümlerin yüzde 5.5’inden sorumludur. Ülkemizde ölüm nedenleri arasında KOAH 3. sıradadır ve her yıl bu hastalıktan 26 bin kişi ölmektedir” dedi.

KOAH hastalığının nedenlerini sıralayan Dr. Cengiz Ayareci, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Hastalığın en önemli nedeni sigara bağımlılığıdır. Ülkemizde erişkinlerin yaklaşık yarısı sigara içmektedir ve son yıllarda kadınlarda sigara içiminin yaygınlaşmasıyla kadınlarda da KOAH hızla artmaktadır. KOAH gelişiminden yüzde 80-90 oranında sigara içiminin sorumlu olduğu ve sigara içmeyenlere göre hastalığın gelişme riskinin 9,7-30 kat arttığı rapor edilmiştir. Pipo ve puro içimi de risklidir. Sigara içmeyenlerin, özellikle de anne ve babası sigara içen çocukların sigara dumanına maruz kalmasıyla bu kişilerde ileri yaşlarda astım ve KOAH başta olmak üzere solunum sistemi hastalıkları daha çok görülür.Bazı çevresel ve genetik faktörler hastalık gelişiminde etkilidir. İş yerindeki meslek nedeniyle organik-inorganik toz, duman ve çeşitli gazların solunması (maden, metal, odun, kağıt imalatı, çimento, tahıl ve tekstil işçiliği vs.), kimyasal maddeler ve ülkemizde özellikle sigara içmeyen kadınlarda iyi havalanmayan evlerde ısınma ya da yemek pişirme amacıyla çalı, çırpı, odun ya da tezek yakmak ve bunların dumanına maruz kalmak iç ortam hava kirliliğine ve KOAH’a yol açabilir. Kentlerdeki hava kirliliği hem KOAH’a hem de bu hastalığın alevlenmesine neden olur. Hastaların yaklaşık yüzde 1’inden az bir kısmında genetik nedenler sorumlu olabilir. Düşük sosyoekonomik koşullarda yaşayanlarda akciğer fonksiyonları daha düşük olduğundan KOAH gelişimi hızlıdır. A, C, E vitamini eksikliği ve alkol kullanımı da KOAH gelişiminde rol oynayabilmektedir.”Nefes darlığı veya kronik öksürük ve balgam çıkarma gibi şikayetlerle KOAH hastalığının ortaya çıktığını ifade eden Dr. Cengiz Ayareci, “Hastalığın ilk aşamalarında ortaya çıkan öksürük yakınması aslında hastalığın ilk belirtisi olmasına rağmen genellikle sigara içimine bağlanır. Hastalık aslında bu ilk aşamada saptanabilirse ilerlemesi durdurulabilir. Kış aylarında ve özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde ve gribal enfeksiyonlar sonrasında bu yakınmalar artar. Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalır ve hastanın yaşam kalitesi bozulur.Bazen balgamla birlikte kan gelebilir. Nefes darlığına bağlı uyku, beslenme bozulabilir ve harcanan enerjinin artmasıyla hasta kilo kaybeder ve zayıflayabilir. Hastalığın ileri dönemlerinde oksijen yetersizliğine bağlı morarma, aşırı yorgunluk, güçsüzlük, kalp yetersizliğine bağlı bacaklarda şişme ve kalpte ritm bozuklukları görülebilir” diye konuştu.

 

KOAH’ın tanısı, basit bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konabileceğini belirten Dr. Cengiz Ayareci, “KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Sigara içiminin bırakılması, KOAH’ın gelişme ve ilerleme riskini azaltan ve hastalığın ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişimdir. Diğer çevresel ve mesleki zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin artırılması hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde çok önemlidir. Haftanın en az 5 günü ve günde en az 30 dakika kadar orta yoğunluktaki bir fiziksel aktivite, örneğin yürüyüş yeterli olacaktır. Hastalığın derecesine göre tıbbi tedavi belirlenir. Akciğerlere giden hava miktarını arttırmayı sağlayan ilaçlar ve hastalığın ağırlığına göre eklenen inhaler steroidler ile hastalığın uzun süreli tedavisi yapılır. Ağır ve çok ağır KOAH’lı olgularda solunum yetmezliği geliştiğinde hastaların özelikle geceleri, uyku ve efor sırasında olmak üzere en az 15-18 saat süre ile oksijen almaları gerekir. KOAH tedavisinde, hastalık alevlenmelerinin önlenmesi de amaçlanmaktadır. Alevlenme, hastanın solunum yolu şikayetlerinde günlük gözlenen normal değişikliğin ötesinde ilaç değişikliğine yol açan bir kötüleşme olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca KOAH’lı hastalarda yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı ve şeker hastalıkların tanılarının konması ve tedavilerinin yapılması gerekir” dedi.

‘Hastalar genellikle nefes darlığı ilerlediğinde başvurduklarından tanı ve tedavide genellikle geç kalınmış olur’ diyen Dr. Cengiz Ayareci , şöyle devam etti:“Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve meslek nedeniyle ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde uzun süreli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp ’nefes ölçüm testi (spirometri=solunum fonksiyon testi)’ yaptırması gerekir. Çünkü hastalığın erken teşhisi ve ilerlemesinin önlenmesi açısından sigaranın bırakılması önemlidir.”






Sema Albayram İYİ Parti’den ...

GAZİANTEP ECZACI ODASI 14 MAYI...

Fatih ALICI İYİ Parti’den ad...

Mahsereci İYİ Parti’den aday a...

MİLLİ SPORCU TENASÜL UZVU KESİ...

UYKU APNESİ, SOLUNUM VE VENTİL...

Taşdoğan, milletvekili aday ad...

GAZİANTEP- KİLİS TABİP ODASI...

Ecz. Mustafa DAİ'nin EŞİ vefa...

Gaziantep - Kilis Tabipler Oda...

SARIFAKI, Gaziantep İl Sağlık ...

Tutkun Eczanesi Sahibi Ecz. M....

MHP İL BAŞKANI TAŞDOĞAN İSTİFA...

G.K TABİP ODASINDA 3 LİSTE YA...

SATILIK BİNA...

Dayanışmacı Hekimler Gaziantep...

CUMHURİYETÇİ HEKİMLER GÜÇBİR...

İYİ HEKİMLİK ADINA GÜCÜMÜZ BİR...

YENİ GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜR...

Akıncı Eczanesi Sahibi Ecz. İb...

KARABAY İLE ‘‘4. DÖNEM’’...

Tıbbi Mümessillerden Coşkulu K...

DOĞURGANLIĞI ARTTIRMANIN PÜF N...

Obezite Tanı ve Tedavisi...

Ağrısız Doğum Hayal Değil...

PSİKİYATRİ UZMANI DR. ŞEHNAZ N...

DOÇ. DR. İSMAİL TEMUR, SANKO ’...

DEFALİFE'ta NRP EĞİTİMİ...

SATIŞ ETKİNLİĞİ 2018...

Taşerona elveda kadroya merha...

TİROİDOLOJİ KURSU...

MEDİCAL PARK’TAN PARKİNSON SEM...

Şehit Dr. Ersin Arslan Ölüm ...

Dr. Ersin Arslan’ı anıyoruz. B...

HASTANE ÖNÜNDE ÇATIŞMA...

DOKTOR ERSİN ARSLAN ANISINA...

SAĞLIK HAFTASINDA AKILCI İLAÇ ...

GÖZCÜ AİLESİNİN ACI GÜNÜ...

DİŞHEKİMİ CAHİT BAYRAM'IN KARD...

Dr. Mustafa Talat Bayram’ ın a...

FUARIN GÖZDESİ MESPA...

GAÜN HASTANESİ’NDE “PEDİATRİK ...

GAZİANTEP’TE ÜREMEYE YARDIMCI ...

OTİZME DUYUSAL BAKIŞ...

ŞAŞILIĞIN TEDAVİSİ MÜMKÜN...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

SOĞUK BALON YÖNTEMİ İLE AF- R...

GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜN...

Özel Gaziantep Anka Hastanesi ...

RAHİM AĞZI KANSERİNDE ERKEN T...

Sterilizasyon da öncü firma F...

Gaziantep’in parlayan Yıldızı ...

60.000 yataklı hastane zincirl...

Greftsiz İmplantoloji ve Altı...

SAĞLIĞIN YÜKSELEN DEĞERİ AKADE...

Ecz. Mehmet Uğur TIRNAKSIZ'ın ...

GAZİANTEP HİPOFİZ SEMPOZYUMU...

Iraklı Hastalar Şifayı Dünyagö...

TÜRK OMURGA DERNEĞİ MEDİCAL PA...

Tabipler Baloda buluştu...

Mevsim Geçişleri Çocukları ...

Gaziantep-Kilis Tabip Odası SE...

Akılcı İlaç Kullanımı ...

Op.Dr. Aysun ALCI EKİNCİ Akade...

KENAVİS BEBEK HATEM HASTANESİ’...

Ameliyat ile tip-2 şeker hasta...

Hastanın Kendi Sağlığını Risk...

AĞZINI DÜŞÜN, SAĞLIĞINI DÜŞÜN...

Özmen Eczanesi 1. yılını kutla...

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG GÖZDE K...

Göze bıçak değmeden bir daki...

DEMİRCİ ÖZLEM GİDERDİ...

GAZİANTEP-KİLİS DİŞ HEKİMLERİ ...

GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜD. TEKNİ...

İÇ HASTALIKLARI UZMANLARI İÇİN...

G.K. Tabip Odasından Defa Lif...

Ecz. Mustafa BÜYÜKİPEKÇİ'nin B...

İLAÇTA YERLİLEŞME ...

ÖZEL ALLEBEN TIP MERKEZİ 14 Ma...

HATEM’DEN 14 MART TIP BAYRAMI ...

Vertical Dikey Doğum Koltuğu p...

ÖZEL AKADEMİ HASTANESİ’NDE 14...

MMT Amerikan Hastanesinde Tıp ...

MEDİCAL PARK 14 MART TIP BAYRA...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

14 MART TIP BAYRAMI KUTLU OLSU...

KALBİMİZ SİZİNLE ATIYOR.......

TIP MESLEĞİ ÖZVERİ VE SEVGİYLE...

Dr.Fethi Albayram'ın annesi ve...

Gazeteci Ökkeş Sabah'a bıçakl...

14 Mart Tıp Bayramı Coşkuyla ...

DOÇ. DR. ABDULKADİR TURGUT'UN ...

Arama köpekleri kanser teşhisi...

Ecz. Metin Uğur KOÇUM'un ANNE...

Her meslek kutsaldır ve saygıy...

YRD. DOÇ. DR. NECİP KARA DÜNYA...

PROF. DR. FADIL VARDAR SANKO’...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

Gaziantep Sağlık İş Adamları ...

Sevgi Hastanesi 14 Mart Tıp Ba...

Dünyagöz Gaziantep’ten Tüm K...

Hoş Geldin Sait...

HEKİMLERİMİZE AHDE VEFA SERGİS...

DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ...

8 Mart’ta Kadınları unutmadık...

ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNÜ KINIYO...

ETKİN HASTA İLİŞKİLERİ YÖNETİM...

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ K...

14 MART ÇALIŞANLARIN HAKLARINI...

KALBİMİZ SİZİNLE ATIYOR......

14 Mart tıp bayramı etkinlikle...

Dr.İlker Parmaksız’ın BABASI...

Döner sermaye isyanı!...

Op. Dr. Abdullah GÖYMEN MEDİCA...

Estereal 3.yılını görkemli bir...

DÜNYA SAĞLIK SİSTEMLERİ ATÖLYE...

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ...

GAÜN'de 8 Mart Dünya Kadınlar ...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE DÜNYA K...

HAYRULLAH KUBBA;TIP BAYRAMINI ...

HER DEFASINDA SAĞLIK İÇİN BÜYÜ...

SAĞLIKLI NESİL, SAĞLIKLI GELEC...

UZM.DR. MUZAFFER ERTÜRK Hatem'...

PSİKOTERAPİ İLE ZAYIFLAMA...

Çocuğunuz gece sık mı uyanıyo...

DÜNYA NADİR HASTALIKLAR GÜNÜ...

KAMUDAKİ İLK TÜP BEBEK MERKE...

Sağlık Camiası Bu Düğünde Bu...

HEKİMLERE SAYGI FOTOĞRAF SERGİ...

Katarakt ve Akıllı Lensler...

Emzirme odasında saldırı......

ECZACILARDAN HATAY VE KİLİS Z...

FARKLI SPOR DALLARINDA EGZERS...

25 ARALIK DEVLET HASTANESİ OB...

Türkiye Kamu-Sen Gaziantep DÜN...

KABIZLIK DURUMUNDA BESLENME...

İzsiz tiroidektomi (Ağız içind...

OP. DR. M. ALPER EVİŞEN HATEM'...

ADC 4 yaşında......

(GAHD) 7 yaşında...

SAĞLIK MUHABİRLERİNİN SAĞLIĞI ...

Daha Sağlıklı ve Mutlu ‘’BEBE...

GAZİANTEP’TE EDS PANOSU DEV...

SÜREKLİ İŞÇİ KADROLARINA GEÇİŞ...

EL VE KOLTUK ALTI BÖLGESİ AŞIR...

MİDE AĞRILARI BAŞKA HASTALIKL...

NCR’de Yenidoğan canlandırma ...

SANKO PENTEX FUARINDA SAĞLIK...

Deva School Maker Faire...

MEDİCALPARK BÜYÜMEYE EVAM EDİY...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10