Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Halkın Sorunu ANEMİ..!

4.09.2018   14359
Facebook Paylaş
 
 
 


Özel Akademi Hastanesi doktorlarından  İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Hüseyin Taşkıran’’Halk sorunu olan Anemi hakkında bilmemiz gerekenleri okuyucularımıza aktardı.

Anemi sözcüğü kansızlık anlamına gelir. Anemi Dünya’da kadınlarda görülme sıklığı yüzde 30-40, erkeklerde yaklaşık yüzde 20 dir. Çevre kanında hemoglobin (HGB) miktarı hastanın yaş ve cinsiyetine göre normal kabul edilen değerlerin altına indiğinde anemi söz konusudur.Dünya Sağlık Örgütü (WHO) anemi teşhisi konmasını kolaylaştırmak ve doğru tanı konması adına bilimsel istatistik çalışmaları sonucunda alt anemi sınırlarını yaş, cinsiyet ve çevresel etkenlere göre belirlemiştir. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13.5 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir. Gebelerde 11 gr/dl nin altındaki değerler anemi olarak değerlendirilir. Niçin bu tanımlamada “HBG miktarı”nı tercih ediyoruz? Çünkü eritrosit sayısı normal, hatta normalin biraz üzerinde olan bir hastanın HGB’i düşük olabilir (örn thalassemia taşıyıcılığı, tedavi amacıyla sık sık kan veren polisitemili hasta).

 

Anemisi olan hastalarda birçok belirti ve bulgular görülebileceği gibi, semptomatik olmayan hastalar da olabilir. Anemili hastalarda gözlenen klinik belirti ve bulgular aneminin akut (ani) veya kronik (uzun dönemde) gelişmesine ve altta yatan hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu hastalarda kalp ve akciğerler aneminin neden olduğu oksijen eksikliğini gidermek için uyum sağlamaya çalışırlar(kompansasyon mekanizması). Kısa zamanda gelişen kansızlıklarda (akut kanamalar gibi) böyle bir uyum için yeterli süre olmadığından hastalardaki belirtiler daha şiddetlidir. Halbuki uzun sürede gelişen kansızlıklarda (kronik demir ekskliği anemisi, kronik b12 ve folik eksikliği anemisi gb...) kansızlık ağır derecede olsa da belirtiler daha az ve siliktir. Hafif anemili hastalar genellikle bulgu vermez. Yaşlı ve kalp damar bozukluğu, akciğer hastalığı olan kişilerde gençlere göre anemi bulguları daha belirgindir. Anemili hastalarda özellikle hareketten sonra yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı ve halsizlik şikayetleri olabilir. Ağır anemisi olan hastalarda bu belirtiler istirahat halinde de görülür. Ayrıca baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması olabilir ve hatta hasta bayılabilir. Hastalar soğuğa karşı tahammülsüzdür. Kalp damar hastalığı olanlarda angina pectoris (göğüs ağrısı), bacaklarda yürümekle ağrı ve kıramplar ve kalp yetmezliği gelişebilir. İştahsızlık, hazımsızlık, bulantı, kadınlarda adet düzensizlikler, erkeklerde cinsel isteksizlik görülebilir. Bazı ani gelişen kan yıkımı (hemoliz) durumlarında bel ağrısı, ateş, kahverengi idrar gelişebilir.

 

Aneminin hemen daima bir hastalık olmayıp altta yatan bir hastalığın belirtisi olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle anemik hastaya yaklaşım sistemli bir biçimde yapılmalıdır. Buna birkaç örnek olarak kronik böbrek yetersizliğine bağlı anemi; romatoid artrit veya ampiyemli bir hastada kronik hastalık anemisi, sistemik lupus eritematozuslu bir hastada otoimmun hemolitik anemi, esas tanıyı da ifade eden doğru deyimlerdir. Demir eksikliği anemisi de tek başına bir tanı değildir. Etiyolojisi ortaya konmamış bir demir eksikliği anemili hastanın anemisi tedavi edilse bile, tehlikeli bir durumu gizli bırakabilir. Çünkü kansızlıklar arasında en çok görülen demir eksikliği anemisidir. Anemi hastalarının yaklaşık yüzde 90’ında görülür. En önce bilinmesi gereken aneminin bir hastalık tanısı olmadığı’dır. Anemi tıpkı ateş gibi bir klinik belirti ya da eritrosit sedimantasyon hızı gibi bir laboratuvar bulgusudur. Aneminin altında daima bir neden, hatta bazen birden fazla neden yatar. Hekim körlemesine tek ya da çok ilaçlı bir tedaviye ya da çoğu kez gereksiz bir kan transfüzyonuna girişmeden önce, anemiye yol açan nedeni bulmak zorundadır. Bazen ortaya konan neden yeni bir nedenin araştırılmasını gerektirir.

 

Anemi nedenlerinin belirlenmesinde iyi bir anamnez (hastalığın hikayesi) almak çok önemlidir. Anamnezde hastanın beslenme koşulları (etten fakir diyet=kronik demir eksikliği anemisi, yeşil sebzeden fakir diyet=folat eksikliği anemisi), mide, bağırsak, genito üriner kanamalar, kadınlarda sık doğum veya düşükler sorgulanmalıdır. Hastanın mesleği ve alışkanlıkları, fiziksel ve kimyasal maddelerle maruziyeti, kullandığı ilaçlar (aspirin, kan sulandırıcı, ağrı kesici vb...) dikkate alınmalıdır. Hasta ve ailesinin yaşadığı bölgeler(talasemi-akdeniz anemisi), sosyal durumları önemlidir.

 

Eksiksiz ve dikkatli fizik muayene: Ne yazık ki, son yıllarda pahalı görüntüleme yöntemlerinin yaygınlaşması hekimi, farkında olmadan, özenli bir klinik muayeneden uzaklaştırmaktadır. Anemideki en belirgin bulgulardan birisi solukluktur. Aneminin şiddetine bağlı olarak, ağız ve göz kapağı içindeki deride ilk olarak fark edilebilen solukluk, aneminin ilerlemesi ile avuç içinde, tırnak yataklarında ve deride de belirginleşir. Aneminin sık görülen bulgularından çarpıntı, anemi yüzünden dokularda oluşan oksijen açlığını gidermek amacıyla, kalbin atım hızını ve her atımda pompaladığı kan miktarını artırması nedeniyle ortaya çıkar. Buna rağmen dokularda yeterli oksijen sağlanamıyorsa, solunum sayısının artması ve nefes darlığı ortaya çıkar.

 

Uzayan anemilerde ve yaşlı kişilerde veya kalp hastalığı olanlarda kalp yetmezliğine ait bulgular gelişebilir. Anemiye yol açan nedene bağlı olarak çok çeşitli bulgular gelişebilir. Spesifik bulgular bazı anemilere özgü bulgulardır. Tırnaklarda düzleşme, çukurlaşma, kolay kırılma (kaşık tırnak), kronik demir eksikliği anemisinde görülür. Ciltte ve göz dibinde sarılık hemolitik anemide spesifiktir. Kemik bozuklukları akdeniz anemisinde, dilde düzleşme ve çatlamalar B 12 ve folat eksikliği anemisinde görülebilir. Diş eti hipertrofisi, göğüs kemiğinde ağrı, lenf bezlerinde, karaciğer ve dalakta büyümeler, lösemi (kan kanseri) rastlanabilir. Bacaklarda ve kollarda duyu kusuru ve uyuşmalar B12 eksikliğini düşündürür.

 

Anemiler iki şekilde sınıflandırılır. Birinci ve en yararlı olan sınıflama şekli eritrositlerin büyüklüklerine göre olan sınıflama şeklidir. Bu nedenle anemili bir hastada, kan raporlarında ortalama eritrosit hacim olarak tercüme ettiğimiz mcv (mean corpusculer volum) en önemli laboratuvar bulgusudur. Mcv düzeylerine bakarak anemiler makrositer (büyük hacimli), normositer (normal hacimli), mikroster (küçük hacimli ) olarak sınıflandırabiliriz. Anemiler ayrıca nedenlerine ve sebeplerine göre (patofizyolojik) sınıflandırılabilir; a) Kan kaybı (akut veya kronik) b) Kan hücrelerinin (ertrositlerin) aşırı yıkımı c) Eritrosit yapım eksikliği.

 

Anemik bir hastada tedaviye başlamadan önce ona yol açan nedeni ortaya koymak gerekir. Bazen neden ortaya koymadan demir, B 12, folik asit gibi nutrisyonel faktörlerin tümünün birden vererek veya kan transfüzyonu ile anemiyi tedaviye yönelmek çok yanlış bir yöntemdir. Bu tür girişimler bazen anemiyi düzeltebilirse de hangi faktörün bu tedavide etkili olduğu bilinmediğinden, gerek hastalığının tanısı konulamamakta ve bazen önemli hastalıkların tanısında geç kalınmaktadır. Bu nedenle acil bir durum yoksa anemi nedeni belirlenmeden kesinlikle tedavi edilmemelidir. Aneminin derecesi ve hastanın klinik durumu tehlikeli olmadıkça kan transfüzyonundan daima kaçınılmalıdır. Sonuç olarak bir hastada aneminin doğru sınıflandırılması, doğru teşhise hızlı bir biçimde ulaşmayı sağlar. Bunun doğal sonuçları olarak: zaman kaybının önlenmesi, gereksiz incelemelerin yapılmaması, daha ucuza maliyet ve doğru tedavinin planlanması sayılabilir.






Münir Özkul 93 yaşında hayatın...

Devren satılık bebek ve çocuk ...

Doktordan satılık prestijli ha...

Dr. Kureyş Bozkurt’ un eşi vef...

MEDİCAL PARK’TA YENİ YIL COŞKU...

Bölgesel odalar güç birlikteli...

Anka’dan yeni yıl kutlaması ...

DEVA HASTANESİNDE DEVA BULDU...

SANKO ÜNİVERSİTESİ VE SANİ KON...

Şeker hastalığından ameliyat i...

AKADEMİ HASTANESİ HEKİM KADROS...

Özel Kemal Bayındır Hastanesi...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesind...

KUTNU ÜRÜNLERİ MAĞAZASI KUTNİA...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDEN GRİP...

YILBAŞINDA NASIL BESLENMELİYİZ...

SANKO ÜNİVERSİTESİ SANKONUK PR...

DÜNYAGÖZ Bilgilendiriyor......

Mehmet ÇORMAN Emekliye ayrıl...

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZE SAĞLIK...

BENLERDE GÖRÜLEN 5 TEHLİKELİ D...

Eğitim ailede başlar...

GAZİANTEP’TE FARKLILIK YARATAN...

HER DEFASINDA SAĞLIK...

GAZİANTEPTE VE BÖLGEMİZDE BİR ...

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAK ARA...

2018 YILI PIRLANTA IŞILTISIYL...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

Gaziantep'te 70 asker zehirlen...

'Doktor kızımla ilgilenmiyor' ...

Gaziantep’te Binanın zemin kat...

Hastanede skandal!...

UZM. DR. FATİH MERT ÇOCUK KLİN...

Yürüme yetilerini yeniden Hat...

KARISININ SEVGİLİSİNE İÇ ÇAM...

Selçuk-AS Ecza Akademisi-Eczac...

Sevgi’de SEVGİ ile karşılanmak...

SEV Amerikan Hastanesi bir yen...

KİRLİ HAVA NEFESİNİZİ TÜKETME...

Op.Dr. Eda Deniz ATKIN Yaşam H...

48 Ton Göbek yağını ameliyatl...

AKADEMİ HASTANESİ HEKİM KADROS...

İnfertil (Kısırlıkta) hastaya...

Cindioğlu Eczanesi açıldı...

HASTALARIN İSMİ tabelada yazıl...

Sağlık-Sen’den Doç. Dr. Turgut...

GAZİANTEP’te SİLAHLI ÇATIŞMA...

Bu önlüğü giyerken sakın ‘ben ...

Merhum Mehmet ERDEMOĞLU anma t...

Söyleşi...

Prof.Dr. Nafi ORUÇ vefat etmiş...

Gaziantep Sağlığı sil baştan ...

Sahte rapor çetesi çökertildi:...

NLP WORKSHOP İLETİŞİM...

Çocuklardaki Ortopedik Sorunl...

Diyabet hastalarına göz muaye...

Televizyonun OTİZME ETKİSİ...

2018 yılı aidiyet sözleşmesi a...

BEDENİMİZE NELER YAPIYORUZ?...

TÜRKİYE’DE AIDS TEHLİKESİ ART...

Kalp ve Damar hastalıkları tü...

DİŞ HEKİMLERİNİN gurur gecesi...

AKADEMİ HASTANESİ KADROSUNU GÜ...

İş akdini haksız fesheden dok...

Barkın Eczanesi Açıldı...

Başarılı müdüre veda töreni...

SGK, SABİDER VE ASİD’DEN EĞİTİ...

ORTOPEDİ PROFESÖRÜ CEBESOY NC...

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DOÇ. DR. ABDU...

GAZİANTEP CUMHURİYET BAŞSAVCIS...

GAZİANTEP SAĞLIK MÜDÜRÜ ZİYA...

SAĞLIK MÜDÜRÜ DOÇ. DR. ABDUL...

GAZİANTEP SAĞLIK MÜDÜRÜ DOÇ.DR...

5. Empati Alışveriş Şenliği...

Bariatrik Cerrahi Diyetisyenli...

Türk eczacıya Fransa’dan ödül...

Dr. Aykut'un acı günü...

Türk Eczacıları Birliği seçiml...

Obstetrikte ve Jinekolojik Cer...

Prof. Dr. Mesut Özkaya, intiha...

...

Bir Sihirli Dokunuş Daha...

NAKSAN DAVASINDA TAHLİYE YOK...

Dr. Ömer Can Dai’ nin annesi v...

Sosyal hemşireliğe yepyeni bir...

PROF. DR. MEHMET YILMAZ, SANK...

‘’Halkın sağlığı bizim sağlığı...

PERİFERİK ARTER HASTALIĞI ...

Gaziantep’ten Dünyaya Göz Cer...

Kanımızla, canımızla DEVA o...

MENOPOZ ‘’GELİYORUM’’ DER !...

Sağlığa Giden YOL SEVGİDEN GEÇ...

Jin.Op.Dr.Ahmet ÇUPURBAŞ Umay...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NİN YENİ RE...

NCR, GAZİANTEP’İN GURURU...

Başhekim Doç. Dr. Suat Zengin’...

Işıl Işıl Cilt için:...

10’suz KASIM...

OBEZİTE YANLIŞ TANITILIYOR...

Çocuklarda Nörolojik Gelişim ...

Hakkari'den acı haber: 8 şehit...

Diyabette DOĞRU BİLİNEN YANL...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDE HAST...

29 EKİM KUTLAMA MESAJI...

‘’Organ Bağışı’’...

“CUMHURİYET BİR YÖNETİM ŞEKLİ...

Özel Deva Okulları “School Ma...

Prof.Dr. Yalçın KEPEKÇİ MEDİCA...

DEFA LİFE HEKİM KADROSUNU GÜÇL...

Yeni Doçentlerimiz...

‘Tıp Felsefesi’ Konferansı...

SİZİN ŞİRKETİNİZDE DE SİLOLAR ...

Sağlık Dünyasının Mutlu günü...

Küçük bir farkla değişen bir ...

GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜRÜ KİM...

3 DOKTOR intihar etti...

Tecrübeleriyle GAZİANTEP SEVGİ...

DİŞ HEKİMLERİ ŞAHİNBEY GEZİSİN...

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ 2017 - ...

Tüm Yönleriyle MALPRAKTİS...

ÖZEL DEVA OKULLARI LİSESİ TÜB...

SANKO HASTANESİ BİLGİLENDİRİYO...

Hasta Kan Yönetimi ...

Op.Dr. Onur ABDİK DÜNYAGÖZ'de....

Opr.Dr.Lütfiye Rifaioğlu Müslü...

Ateşli Havale...

İŞLETMELERDE EKİP KURMA VE ÖNE...

OP.DR. Enver TANER, ÖZEL HATEM...

Gaziantep yeni Sağlık İl Müdür...

ERSOY ;KADIN HASTALIKLARI VE ...

Elleriniz kırılsın!...

TÜRK SAĞLIK-SEN GAZİANTEP ŞUB...

Engelliler Üzerinden Dolandırı...

“VARİS VE TEDAVİSİ”...

Osmanlı'dan günümüze Gazian...

Konuşma bozuklukları ve tedav...

Kızılırmak ve Özçelik Ailesin...

Rumkale kitabı çıktı...

SAKLI CENNET 7/27 jungle pub...

ANNELER YAŞASIN-YAŞASIN ANNELE...

VARİS TEDAVİSİ İÇİN GEÇ KALMAY...

GRİP VE GRİP AŞISI...

Yeni meme yeni hayat ...

MEDİCALPARK HASTANESİ HEKİM KA...

Ankara Garı Patlamasında Adal...

BÜYÜKŞEHİR, 5 BİN KİŞİYİ MEME...

KURUMLAR VE EGO...

Günlük cilt bakımının vazgeçil...

Cildiye uzmanı Dr. Sara Başka...

Dünyagöz Gaziantep 1 Yaşında...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10