Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Gaziantep Üniversitesi’nin Parlayan Yıldızı Kalp Ve Damar Cerrahisi Bölümü

3.05.2017   51477
Facebook Paylaş
 
 
 


Dünya genelinde “En iyi başlangıç yapan merkez” ödülünü alarak, birçok hastanenin yapamadığı vakalarda referans merkezi olarak çalışan, çocuk ve yetişkin kalp cerrahisinde işleyişini başarılı bir şekilde sürdüren, GAÜN Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı ekibi kendini sürekli olarak yeniliyor ve başarılı çalışmalarıyla adından sıklıkla söz ettiriyor.

Bu başarılarla dolu serüveni anlatması için konuk aldığımız Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nın Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökhan GÖKASLAN ve ekibiyle Kalp-Damar Cerrahisi’nin işleyişinden, geldiği noktaya kadar uzanan birçok konuyu konuştuk.

Üniversitenin desteği ile birlikte bu yolda ilerlemeye devam edeceklerini vurgulayan GÖKASLAN, ”Biz 5 kişilik bir ekibiz ama büyük bir aileyiz. Hemşirelerimiz, personellerimiz, yardımcı personellerimiz bizim için çok kıymetlidir. İşlerinde de çok profesyonel olan insanlarla çalışıyoruz. Kendimizi sürekli olarak yeniliyoruz. Her zaman okuyor, araştırmalar yapıyoruz ve yaptığımız işten gurur duyuyoruz” dedi.

İşte, sizler için gerçekleştirdiğimiz o keyifli söyleşi…

 

 Gökhan Bey, öncelikle kendinizden kısaca bahseder misiniz?

1974 yılında Isparta’da doğdum. 1997 yılı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi  mezunu ve 2004 yılı Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nden  uzmanlığımı aldıktan sonra, aynı merkezde eğitimci statüsünde kaldım. Bu süreç içerisinde fizyoloji doktorası yaptım. 2008 yılında özel sektöre geçtim. Orada birinci cerrah, yönetici ya da hastane işletmecisi konumunda çalıştım. 2011 yılında akademik çalışmalarıma devam etmek için Gaziantep Üniversitesi’ne yardımcı doçent olarak geldim. 2014 yılında ise doçent oldum. 2012 yılında Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Bölüm Başkanlığı’nı üstlendim. O yıldan bu yana Erişkin Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nın Bölüm Başkanıyım. 2015 yılında da Çocuk Kalp Damar Cerrahisi kuruldu. Onunda bölüm başkanı benim.

 

Erkan Bey kendinizden bahseder misiniz?

1976 yılında İzmir doğumluyum. 2000 yılı Gülhane Askeri Tıp Fakültesi  mezunu ve 2009 yılı Gülhane Askeri Tıp Kalp ve Damar Cerrahisi’nden  uzmanlığımı aldıktan sonra, aynı merkezde eğitimci statüsünde kaldım. 2015 yılında akademik çalışmalarıma devam etmek için Gaziantep Üniversitesi’ne yardımcı doçent olarak geldim. 2017 yılında ise doçent oldum.

 

 

Erhan Bey kendinizden bahseder misiniz?

Prizren Kosova doğumluyum. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Kalp Ve Damar Cerrahisi bölümünde uzmanlık eğitimini aldım. Mecburi hizmet için Gaziantep Üniversitesi’ne geldim. Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesin’de başhekim yardımcısı sonrasında üst düzey Yönetici olarak görev yaptım. Akabinde Gaziantep Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümüne geri döndüm. Şu anda akademik kariyerime devam etmekteyim.

 

Kalp-damar cerrahisi alanında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Kalp-damar cerrahisi alanında yapılması gereken her şeyi yaptık diyebilirim. 2005 yılında ülkemizde yeni gelişen bir yöntem olan varislerdeki lazerle endovasküler tedaviyi Ankara’da ilk yapan kişi bendim. Bir süre sonra İstanbul’daki merkezler de bu tedaviye yönelmeye başladı. Ülke genelinde ise zamanla yaygın bir hale geldi. Ancak, bir süre sonra varis cerrahisini bıraktım. Çünkü yaygınlaşmaya başlayınca, sistem bizde kısırlaşmaya başladı. Daha sonrasında özel merkezlerde çalışmalarıma devam ettim. Gaziantep Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi’ne geldikten sonra daha fazla ilerleme sarf ettik. Kalp nakilleri, yapay kalp implantasyonları yaptık. Yaklaşık 40 tane yapay kalp implantasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. Dünya genelinde “En iyi başlangıç yapan merkez” ödülünü aldık. Çocuk kalp cerrahisi de hastanemizde yoğun bir şekilde işleyişini sürdürüyor. Güneydoğu’da çocuk kalp cerrahisinin en yoğun şekilde yapıldığı merkeziz. Özel merkezlerin ve devlet hastanelerinin yapamadıkları vakalarda, yapmak istemedikleri kompleks vakalarda referans merkezi olarak çalışıyoruz. Dış merkezler koroner vakalarını yaparken biz onların yapamadıkları işlemleri yapıyor, ek hastalıkları olan hastaları ameliyat ediyoruz.

 

Kalp hastalıkları kimlerde daha çok görülebilir? Hangi yaş aralığı daha çok risk altındadır?

Kalp hastalığı diyince aklımıza koroner arter hastalığı geliyor. Aslında kalp hastalığı denilince, kalbi ilgilendiren doğumsal hastalıklar, kapak hastalıkları, kalbin tümörleri ve kalp damar hastalıkları akıla gelmeli. Ancak halk, kalp hastalıklarını sadece koroner arter hastalıkları ile sınırlandırıyor. Ani ölüme sebep olduğu için koroner hastalığı daha çok göze çarpıyor. Ancak aort damarlarındaki yırtıklar da ölümcül durumlara sebep olabiliyor. İnsan hayatını olması gerektiği gibi yaşamış olsa bu hastalıklara yakalanma ihtimali çok düşer. Ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da bir aşırılık söz konusu. Örneğin; yemek yemekte aşırılık, streste aşırılık, uykusuzlukta aşırılık vb… Her şeyin fazlası kalbimize yükleniyor. Kalp vücudumuza kanı pompalayan, enerjiyi sağlayan bir mekanizmadır. Bu mekanizma zorlandığı zaman insan ömrü kısalır. İnsanların aşırılıklara kaçmaları, gerekli kontrollerini zamanında yaptırmamaları sonucu cerrahi müdahalelere gerek duyuluyor. Bunların öncesinde, insanlarımız tansiyonlarına, kolesterollerine dikkat etseler, yaşamla ilgili streslerini doktorlarıyla paylaşsalar bu risklerde fazlasıyla azalacaktır.

 

Günümüzde kalp krizi eskiye göre daha genç insanlarda da görülüyor. Bunu tetikleyen nedir?

Kalp hastalıklarının oranında bir miktar artış söz konusu. Bu artışın en büyük sebebi tetkik yöntemlerinin yaygınlaşmış olmasıdır. Daha önce insanlar tetkik edilmeden kalp krizi sonucu vefat ediyorlardı. Tetkik yöntemlerinin geliştirilmesiyle birlikte teşhis koyma ihtimali de artış gösterdi. Teşhis koyma durumu artınca hasta sayısı da arttı. Bunun yanında geçmişteki yaşam koşulları ve şimdiki yaşam koşullarını kıyasladığımızda stresin de artış gösterdiğini görüyoruz. Stresle birlikte beslenme şekillerinin de değişmiş olmasıyla birlikte kalp zorlanmaları ve kalp hastalıkları daha genç yaşlarda kendini gösteriyor. Şeker hastalığı da kalp hastalıklarını tetikleyen faktörler arasında yer alıyor. Tip 1 diyabet doğuştan gelen bir diyabettir. Ancak tip 2 diyabet beslenme bozukluklarına bağlı bir diyabettir. Bu diyabet, kalp gibi ince damarların yoğun olduğu bir organda çok erken dönemde bozulmalara sebep oluyor. 

 

Kalp krizinin belirtileri nelerdir? Kimler BY-PASS ameliyatı olmaya adaydır?

Kalp krizi şikâyetleri halk arasında az çok biliniyor. Göğüste yanma, ağrı, ağrı ile birlikte kusma, sağ ya da sol kolda oluşan ağrı, çeneye yayılan ağrı gibi şikâyetler kalp damarlarıyla alakalı bir sıkıntı olduğunu gösteriyor. Bu tür hastalar kardiyoloji doktoruna başvurmalıdır. Damar tıkanıklığı tespit edildiği takdirde tedavi sürecine girilmelidir.Bu tedavi sürecinde: Birinci tedavi yöntemi; ilaç tedavisi, ikinci tedavi yöntemi; stent ya da balon, üçüncü tedavi yöntemi ise açık kalp cerrahisi, BY-PASS ‘dır. Bunların hiçbiri birbirinin yerini tutacak yöntemler değiller. Hepsi farklı endikasyonları, farklı gereklilikleri olan, her hasta için bireysel olarak planlanması gereken tedavi yöntemidir.

 

Sağlıklı bir yaşam için ne yapmalıyız?

Sağlıklı bir yaşam için her şeyin fazlasından kaçınmak gerekiyor. Günlük yarım saatlik tempolu bir yürüyüş yapılmalı, fazla kilo almamaya özen gösterilmelidir. Bunların yanı sıra zararlı yiyecekleri tüketmemeye gayret göstermeliyiz. Koroner hastalıkları için göbek çevresi çok önemlidir. Bu sebeple göbek çevresini genişletmemeliyiz.  Yaşamımızda stresi azaltmamız gerekiyor. Aralıklı olarak doktora ya da bir hastaneye başvurup kan tetkiklerimizi de yaptırmalıyız. Tüm bunların uygulanması kişiyi daha sağlıklı bir birey yapacaktır.

 

GAÜN Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı kaç kişilik bir ekipten oluşuyor?

GAÜN Kalp-Damar Cerrahisini diğer hastanelerden farklı kılan nedir?

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nın bölüm başkanı benim. Benim dışımda hoca olarak; Doç. Dr. Erkan Kaya, Op. Dr. Erhan Hafız var. Pediatrik kalp cerrahisinde 1 tane yan dal asistanımız var, bir tane de erişkin kalp cerrahisinde asistanımız var. Yani şu anda toplamda 5 kişilik bir ekipten oluşuyoruz. Bu ekiple birlikte her türlü çocuk hastalığında cerrahi işlem yapıyoruz. Erişkin kalp cerrahisinde yapılacak tüm ameliyatları sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz. Diğer merkezlerin tercih etmedikleri, ameliyat etmek istemedikleri, son döneme gelmiş hastaları da biz burada başarılı bir şekilde ameliyat edebiliyoruz. Zaten hastalarda bizi tercih ediyorlar. Bu tercihte bizi mutlu ediyor.

 

İleriye yönelik projeleriniz var mı?

Kalp cerrahisinde hasta memnuniyeti bizim için çok önemlidir. Yatan hastanın mutlu bir şekilde taburcu olabilmesi, kendi işini kendi yapabilmesi için meme altından, koltuk altından yapılan minimal dediğimiz sistemleri getiriyoruz. Bunun yanı sıra kalp nakli ve yardımcı kalp cihazlarını uygulayabilmek, bizim için çok önemli. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Üniversitemizin “Parlayan Yıldız” logosu gibi parlayan yıldız olmayı hedefliyoruz. Biz 5 kişilik bir ekibiz ama büyük bir aileyiz. Hemşirelerimiz, personellerimiz, yardımcı personellerimiz bizim için çok kıymetlidir. İşlerinde de çok profesyonel olan insanlarla çalışıyoruz. Üniversitemizin desteği ile birlikte bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Kendimizi sürekli olarak yeniliyoruz. Her zaman okuyor, araştırmalar yapıyoruz ve yaptığımız işten gurur duyuyoruz. Türkiye’deki ve yurt dışındaki katıldığımız kongrelerde, yaptığımız işleri gördüğümüz zaman kendimizle gurur duyuyoruz. Çünkü biz her şeyi yapıyoruz. 

 

Röportaj İçin Elif EMİROĞLU'na teşekkür ederiz...

RÖPORTAJ: M. Ali Rıza TORUN






BAŞHEKİM ZENGİN, GAZİLERİ YAL...

HER DEFASINDA SAĞLIK İÇİN BÜYÜ...

GAÜN Hastanesi’nde kitap okuma...

Çocuk Diş Hekimliği...

GAÜN Sağlık Çalışanlarından Af...

HEKİMLERİN TIBBİ KAYIT ALMA YÜ...

25 ARALIK DEVLET HASTANESİNE ...

Hatay Büşra'ya ağlıyor...

6 AY SÜRE İLE KAN ŞEKERİ TAKİB...

Sınıra giden sağlık personeli ...

Doktor, hastaların odasında du...

Market Alışverişi artık çok ko...

5 yaşındaki kız çocuğuna cinse...

AKADEMİ HASTANESİ KADROSUNU GÜ...

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya...

FARKLI SPOR DALLARINDA EGZERSİ...

Teknoloji Liderleri Hafta Sonu...

Metabolik Cerrahi EKİP İŞİDİR....

AÇLIK HİSSİNİZİN NEDENİ YETER...

ÇOCUKLARDA KIŞ HASTALIKLARINA...

Efsane doktor 'Kolsuz Agop' ha...

MEDİCALPARK BÜYÜMEYE EVAM EDİY...

Güzellik Sırlarımızda Bağırsa...

Bakan Gül’den Afrin Gazilerin...

Kryolan Gaziantep’te açıldı......

GAÜN’de “Uluslararası İleri Tr...

Uzm. Dr. Sadettin SEZER Muayen...

Gaziantep’te iş adamlarına FET...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesi g...

Gaziantep'te otomobile silahlı...

Ali UZUNASLAN vefat etmiştir...

İki yeni uzmanlık geliyor...

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÖZEL İNDİ...

Göz Kapağı Estetiği ...

Hekimliğe İlk Adım...

HEMOROİD VE KIL DÖNMESİNE AME...

Serebral Palsi (beyin felci)...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDEN İLKYA...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

Diyabetik Retinopati Tedavisin...

Op.Dr. Zekeriya ÇETİNKAYA NCR'...

STRESİN VÜCUDUMUZA ETKİLERİ VE...

ARİŞ PIRLANTA İLE ANLAT ONA Hİ...

VEREM SAVAŞ’ta YARDI Dönemi......

Hiçbir şey Devletimizin bekası...

Hastanede korkunç olay......

En karizmatik fotoğrafım!...

“EHLİYETİ KASAPTAN MI ALDIN” E...

Sağlık-Sen Kadın Kolları çalı...

Hekimlerin Malpraktis (Tıbbi K...

HEMATOLOJİ(Erişkin) BÖLÜMÜ HİZ...

Sevgililer Gününe Özel İNDİRİ...

Bir gecede İKİ CİNAYET......

Acı Kayıp...

Boşanmak isteyen 30 yıllık eşi...

AĞRISIZ BEL FITIĞI TEDAVİSİ...

Zehra BEBEK Özel Gaziantep Se...

School Maker Faire...

MEDİCALPARK Hematoloji Bölümü ...

Sömestr Tatilinde Çocuğunuzun ...

Mehmet Salih ERUSLU hakkın rah...

PSİKOLOG Elif BEYDAĞI HATEM'de...

Asırlık Çınar’da YENİ YÖNETİM...

MEDİKAL ECZACI DANIŞMANLIĞI...

Onkoloji Hastanesi’ne Bağış...

KARDİYOLOJİ UZMANI DOÇ. DR. M...

“Diyabetik Retinopati Tedavisi...

DOÇ. DR. ABDULKADİR TURGUT EL-...

KANAL TEDAVİSİ KOMPLİKASYONLAR...

Hemşirelerin Ceza Alabileceği ...

TEDAVİSİ OLMAYAN HASTALIK KELE...

Hizmetliler memur kadrosu ist...

Özel AKADEMİ Hastanesi Yemekt...

GAZİANTEP'te UYUŞTURUCU OPERAS...

Türk Tabipler Birliği yönetici...

Yard.Doç.Yasin SARIKAYA SEVGİ'...

ÖZEL HATEM HASTANESİ SPONSORL...

Yarı yıl tatili bitmeden çocuğ...

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ UZMANI YR...

SÜREKLİ AÇ KALMAK ZAYIFLATMIY...

“Diyabeti Tanı Gözünü Koru”...

Üroloji Uzmanı Op.Dr. İbrahim ...

HER DEFASINDA SAĞLIK İÇİN BÜYÜ...

SAĞLIKTA DEV ADIM...

...

Gözlükçülerin 30 yıllık hayali...

Eczacı Odası İl Sağlık Müdürün...

Vali Yerlikaya’dan Mustafa Ka...

HEMŞİRELERİN HUKUKİ VE CEZAİ S...

Omurga Cerrahisinde Güncel Ge...

Akademi Hastanesi Yönetimi ve...

Doçent Dr. Seydi OKUMUŞ Netgöz...

Yoğun bakımda müzik eşliğinde ...

Gülsüm Anne'nin ...

Alkollü bayan doktor polisler...

İşkence edilip, bıçaklanan kad...

Şekerci İstifa etti......

Atatürk büstü ıslanmasın diye ...

Dr.Kemal Bayındır 7/24...

4.Geleneksel Basın Ödülleri...

BAŞARILI OPERASYON...

GAÜN Hastanesi çalışanlarını ...

MOTİVASYON GECESİ...

FİBROMİYALJİ...

ONLARI ANLAMAK İÇİN ‘’SAYGI ...

Uzm.Dr. Mehmet Şenol Vefat e...

Güneydoğu’daki SKOLYOZ hastala...

PLAZMA ENERJİSİ İLE CİLT YENİ...

Kahramanmaraş Diyabetli Yaşam ...

VEREMSİZ BİR TÜRKİYE...

ÜREME SAĞLIĞINDA HİZMET KALİT...

ÇOCUKLARI EĞLENDİREN UYGULAMA...

KÖTÜ UYGULAMA SİGORTANIZI DEVA...

Prof. Dr. Avni Gökalp ‘ın anne...

AKADEMİ HEKİM KADROSUNU GÜÇLEN...

PROF. DR. MÜNİFE NEYAL SANKO'd...

ÇOK ACI KAYIP......

Ecz. İrfan Karakullukçu’nun ...

DİŞHEKİMİ MİKAİL ÖZMARTI'NIN ...

Isparta'da askeri eğitim uçağı...

Dr. Mehmet Tamer TUNCER’in A...

Kapatılan Zirve Üniversitesi T...

Abdurrahim KİREMİTÇİ vefat etm...

YENİ KHK BU SABAH YAYINLANDI! ...

GELECEĞİ HAYAL ETMEK VE DEĞER...

“Sağlık çalışanlarının fedakar...

Sağlık Ağızda Başlar...

Tıp Fakültesi Öğrencilerine Ke...

HEKİMLİĞE İLK ADIM...

DÜNYAGÖZ BİLGİLENDİRİYOR......

İLERİ YAŞ KALP AMELİYATLARI İÇ...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

MEDİCAL PARK’TA MUCİZE BEBEK ...

Uzm.Dr. Kadir SÖYLEMEZ NCR'de....

SURİYELİ HASTALARDAN ONAM NASI...

Spinal Müsküler Atrofi (SMA)...

ANNE - BEBEK ÖLÜMLERİNİN ÖNLEN...

DOÇ.DR. ABDULKADİR TURGUT’A Zİ...

TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI...

Uzm.Dr. Fatma SUCU DEVA'da......

ANTEP HARBİ’NDE SAĞLIK HİZMET...

YERLİKAYA: “Gazetecilik” ise ç...

'10 Ocak Çalışan Gazeteciler G...

Basın Emekçisi arkadaşlarımız...

Rektör Gür’den Çalışan Gazetec...

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜ...

GAZİANTEP’de 5 gündür kayıp g...

CAHİT NAKIBOĞLU HASTANEYE KA...

Taşeronların kadro geçişi düze...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10