Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
SANKO HASTANESİ BİLGİLENDİRİYOR...

27.10.2017   39130
Facebook Paylaş
 
 
 


-EKİM AYI MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

-SANKO ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. MARALCAN:

-“ERKEN TEŞHİS VE ERKEN TEDAVİ, MEME KANSERİNE KARŞI MÜCADELEDE EN DOĞRU VE EN BAŞARILI YOL”

 

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, erken teşhis ve erken tedavinin, meme kanserine karşı mücadelede en doğru ve en başarılı yol olduğunu söyledi.

 

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde de görev yapan Prof. Dr. Maralcan, meme kanseri farkındalık ayı dolayısıyla “Meme Kanserinin Farkında Olmak” konulu bir açıklama yaptı.

 

Bir gün meme kanseri riskinin sekizde bir olasılıkla kişinin kendisine denk gelebileceğini bilmenin meme kanserinin farkında olmak anlamına geldiğine vurgu yapan Prof. Dr. Maralcan, “Her kadının, hekimden kendi memesini muayene etmeyi öğrenmesi ve bunun yanı sıra meme muayenesi için mutlaka genel cerrahi uzmanına başvurması gerektiğini bilmesi gerekir” dedi.

 

Meme kanseri tedavisinin var olduğunu ve tedavi sayesinde birçok meme kanseri hastasının yaşamlarının uzun yıllar hastalıksız olarak sürdüğünü, bir kısmının da tamamen hastalıktan kurtulduğunu anımsatan Prof. Dr. Maralcan, erken teşhis ve erken tedavinin, meme kanserine karşı mücadelede en doğru ve en başarılı yol olduğunun altını çizdi.

 

Meme kanserinin farkında olmanın bir başka göstergesinin de, meme kanseri erken teşhisi için kadınların düzenli olarak genel cerrahi uzmanı muayenesine gitmesi olduğu kaydeden Prof. Dr. Maralcan, şöyle devam etti:

 

“Meme kanserinin farkında olmak, 20-40 yaşları arasında 2-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren yılda 1 kez meme muayenesi olmak ve hekimin istediği tetkikleri yaptırmak demektir. Tarama amaçlı mamografi yapılmış olsa bile mutlaka genel cerrahi uzmanı muayenesi gerekmektedir. Meme kanseri tanı ve tedavisi; genel cerrahi uzmanı, medikal onkoloji uzmanı, radyoloji uzmanı, plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı ve radyasyon onkolojisi uzmanı başta olmak üzere birçok disiplinin birlikte yürüttüğü bir farkındalık konusudur.” 

 

KİMLER DAHA DUYARLI OLMALI

Ailesinde özellikle de anne, kız kardeşler, anneanne, teyze, teyze kızı gibi bir veya birden fazla kadında meme kanseri görülen insanların bu konuda daha tedbirli olmalarının gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Maralcan, “Bu kişiler, hekime bir an önce muayene için başvurmalı ve ailesinde meme kanseri olanlar, genetik testler yaptırmalıdır” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Maralcan, meme kanserinin farkında olmanın, bu kanserin sistemik bir hastalık olduğunu, bu nedenle vücudun herhangi bir yerine ulaşmış olabilecek kanser hücrelerini yok etmek amacıyla kemoterapi denen ilaç tedavisi protokollerinin de uygulanacağını bilmek anlamına geldiğini ifade etti.

 

Meme kanserinin bölgesel kontrolünü sağlamak için ameliyat ve bazen bunun üzerine de radyoterapinin gerekli olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Maralcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Meme kanserinin farkındalığını sağlamakta bilgilendirme, aydınlatma görevi sağlık çalışanlarına aittir. Ülkemizde meme kanseri ile ilgili her türlü tanı, tedavi ve takip prosedürleri uygulanmaktadır. Meme kanserinin başarılı yönetimi, erken tanı konması ve erken tedavi edilmesiyle sağlanabilir. Meme kanseri farkındalığı deyince erken tanı ve erken tedaviyi anlamak, genel cerrahi uzmanına muayene olmak ve istenilen tetkikleri yaptırmak en güvenli, gerçekçi yol olarak görünmektedir.”

 

Prof. Dr. Maralcan, meme ile ilgili şikayet olduğunda veya meme için kontrol yaptırılma istenildiğinde hekime başvurmaktan çekinilmemesi ve utanılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

-18 EKİM DÜNYA MENOPOZ GÜNÜ

-ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ KADIN SAĞLIĞI HASTALIKLARI UZMANI YRD. DOÇ. DR. ÖZKAPLAN: “MENOPOZ BİR SON DEĞİLDİR”

 

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Esra Özkaplan, kadınlar için menopoz döneminin aslında yaşlanmanın başlangıcı değil, bir olgunlaşma ve hayattan keyif alma dönemi olduğunu söyledi.

 

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Öğretim Üyesi de olan Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, “18 Ekim Dünya Menopoz Günü” dolayısıyla bir açıklama yaptı.

 

Menopozun ortalama başlangıç yaşının 50 olarak kabul edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, “Başlangıç yaşı 40 yaşından önce olabileceği gibi, 50'li yaşların sonunda da görülebilir. Bu süreç kalıtımsal olmakla birlikte, beslenme ve yaşam şartları menopozu geciktirebilir” dedi.

 

MENOPOZUN NASIL OLUŞUR

Menopozun nedenlerine değinerek Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, “Yumurtalıklar, 35 yıl olan ömürlerinde yaşlanmanın etkisiyle görevlerini yerine getiremez duruma gelir. Adet kanamaları gecikir ya da sıra atlamaya başlar” diye konuştu.

 

“Kanama miktarı azalırken, bazılarında aşırı kanama da görülebilir. Yumurtalıklar giderek daha az östrojen hormonu üretmeye başladığından, hormonal aktivitelerde belli belirsiz değişiklikler ve yeniden düzenlemeler olur” diyen Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, şöyle devam etti:

 

“Şanslı dediğimiz bir azınlığın ise adet kanamaları menopoza dönemiyle birlikte kesilir. Menopozun tipik özelliklerinden olan ani ateş değişiklikleri, östrojen seviyelerinin düşmesiyle başlayabilir. Hipofiz bezelerinin metabolizmasının değişmesiyle kan ve idrarda yüksek miktarlarda hormonlara (FSH) karşılaşılabilir. Adrenal ve tiroid bezlerinin hormonal dengesi de bozulabilir ancak bunlar her kadında fiziksel veya zihinsel rahatsızlıklara neden olmaz.”

 

MENOPOZA GİRİLDİĞİ NASIL ANLAŞILIR

Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, menopozun adet düzensizlikleri ve değişiklikler yanında belirtilerini şu şekilde sıraladı:

 

“Genellikle göğüste bir ısınma hissiyle ortaya çıkan ani ateş basması, boyuna, yüze ve bazen de tüm vücuda yayılır. Ateş hissine bazen iğnelenme de eşlik edebilir. Yüzde ateş basması sonucu ortaya çıkan kızarıklık, rahatlıkla başkaları tarafından da fark edilebilir. Geceleri uyku düzenini bozabilen ani ateş basması yanı sıra aşırı terleme veya üşüme de uykuyu bölebilir. Menopozdan hemen önce başlar, yaklaşık 2-3 yıl devam eder.

 

Menopozun belirtileri yanında, kaynağı menopozla ilgili olmayan baş ağrısı, gerginlik gibi rahatsızlıklar da görülebilir, yaşlanma endişesi ise bir takım rahatsızlıklara yol açabilir. Menopoz esnasında kadınların en çok yakındığı konulardan bir de kilo artışıdır. Nedeni genellikle azalan fiziksel aktiviteler ile aşırı yemedir. Bazen tiroid faaliyetlerinde azalma olabilir.”

 

Kısa bir süre öncesine kadar östrojen hormonunun menopoz belirtilerini azalttığı, damar tıkanıklığı ile osteoporozu yavaşlattığı kanısıyla yaygın olarak kullanıldığını anımsatan Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, östrojenin günümüzde rahim mukozası ve bazı meme kanserleri ile ilgili olabileceğinin düşünüldüğünü ve hormon tedavisi alanlarda kalp krizi ve inme riskinde artış olduğuna ilişkin veriler nedeniyle östrojen tedavisinin tekrar gözden geçirildiğin ifade etti.

 

PREMATÜRE YUMURTALIK YETMEZLİĞİ

Erken menopoz dönemini de değinen Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, 35 – 40 yaş altı kadınlarda kesilen adet kanamalarının “erken menopoz” olarak adlandırıldığını, bu durumla karşı karşıya kalan kadınlardan bazılarının kendiliğinden gebe kalabildiklerini, bazılarının ise yardımcı üreme tedavileri ile gebe kalabildiğine vurgu yaptı.

 

Kadının adet döngüsü bir yılı geçmiş ve bu süre içinde kanama olmamış ise menopoz tanısı konulabileceği uyarısını yapan Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, “Normal menopozun, erken menopoz dışında, geri dönüşü ihtimali mümkün değildir” diyerek sözlerini tamamladı. 






Gaziantep'te şok FETÖ operasy...

Gaziantep OBEZİTE'ye meydan ok...

"Gaziantep'te FETÖ/PDY soruştu...

ÖZEL HATEM HASTANESİ HEMŞİRELE...

HEMŞİRELER KAHVALTIDA BİR ARAY...

Anneler Günü’nde Kadın Hekime ...

Sağlık-Sen’den muhteşem gece ...

BEYAZ MELEKLERİ SEV‘in...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesi G...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE ULUSLAR...

Op.Dr. Lokman Bayrak DEVA'da.....

Gaziantep Medicalpark Hastanes...

NCR International Hospital Büy...

“Dünyagöz Hastanesi Bilgilendi...

YEREL YÖNETİCİLER VE DÜRÜSTLÜ...

Özel Gaziantep Anka Hastanesi...

Bu yıl ülkemizde eczacılık eği...

HEMŞİRELİK HAFTASI...

HEMŞİRELER SAĞLIK BAKIMI SUNUM...

SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖR...

Türkiye’nin kurumsal işitme me...

Evcil dostların sağlık merkezi...

74.Bölgesel Eğitim Toplantısı...

GÜLŞEN: SAĞLIK-SEN’İ TAKDİR ED...

Genel Cerrahi Yrd.Doç.Dr.Cem O...

Ağar ve Seçinti Ailesinin Mutl...

ECZACILIK HAFTASI PİKNİKLE BAŞ...

ERKEKLERDE SIK GÖRÜLEN HASTALI...

EMPATİ VAR MI?...

HEMŞİRELİK MEŞALESİNİN YAKILDI...

Gönül Telinden Eczacının Sesin...

Op. Dr Ahmet Neccar’ın Kayınp...

50 Bin sağlıkçının mağduriyeti...

ŞİŞKİNLİK VE STRES...

Doç. Dr. Osman VIRIT ve Doç. D...

MEDİCALPARK ÇOCUK NÖROLOJİ NÖB...

BAHAR AYLARINDA ALERJİK RİNİT ...

Dalgınlık, epilepsi işareti ol...

MÜMESSİL DERNEĞİ BAŞKANINDAN N...

Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zülk...

OPR. DR. FARUK AYKANAT HASTA K...

Acil Duruma İlk Müdahale Eden ...

MÜDAD’TAN TEŞEKKÜR ZİYARETLERİ...

Gaziantep Üniversitesi’nin Par...

DEĞİŞİM KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIM E...

İnsan sağlığı bu kadar ucuz ol...

ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’...

SAĞLIKTA TANITIM YAPILIYOR MU?...

Silikon faciası! Dudakları alı...

Dr. Ömer Aykut'tan hekim açığı...

Bakanlık yeni yasa taslağına y...

KADINLAR NEDEN GÜZELLEŞMELİ?...

MİNİKLERE 23 NİSAN SÜRPRİZİ...

GAÜN Hastanesi’nde Çocuk Bayra...

HAYAT VAKFI, HASAN KALYONCU ÜN...

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Ar...

NCR International Hospital Hek...

GAÜN PLASTİK CERRAHİDEN BAHARA...

ECZANE ANTEPLİOĞLU AÇILDI...

Şaşılık ve Göz Tembelliği...

Uzm. Dr. Recep AKGEDİK Göğüs H...

HATEM HASTANESİ’NDE ERKEN TEŞH...

Ortopedi ve Travmatoloji Op. D...

MEDİCALPARK HASTANESİ 23 NiSAN...

Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Nö...

GAZİANTEP BÖLGE FATURA KESİNTİ...

BAHAR MEVSİMİNDE ALERJİ ÖKSÜRÜ...

Dr.Ersin Arslan Unutulmadı...

Akademisyen Sağlık Hukuku Danı...

Gaziantep’te Dostluğumuz ve Me...

MEDİCALPARK’TAN HALKA PARKİNSO...

YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM HEMŞİREL...

OĞUZ BOYLARI BİRLİK İÇİNDE...

Rektör Gür’den Tüp Bebek Ünite...

BAĞIMLILIK GELECEK İÇİN BİR TE...

Laringofaringeal Reflü (Sessiz...

Ptozis (Göz Kapağı Düşüklüğü)...

YAZAR AHMET ÜMİT GAZİANTEP’TE...

IV. DENEYSEL HEMATOLOJİ KONGRE...

Gaün Endokrin Bölümü persone...

Reçetesiz ilaç veren 6 eczaney...

Son dakika: Tunceli'de helikop...

Sürekli yemek yiyor, 8 aylık b...

Komadayken doğum yapan kadının...

Doktorluk mu önce gelir aile m...

OTİZM FARKINDA MIYIZ?...

NECCAR, KARDİYOLOJİ EKİBİNİ TE...

Prof. Dr. Alper İbrahim Dai / ...

DEPRESYON YAYGIN GÖRÜLEN, TEDA...

Oftalmik Farmasötik ajanlarda ...

Expomed’de Mespa Rüzgarı...

Türkiye’nin 4’üncü, Nöroloji Y...

Özel Tam-Med Hastanesi ÜROLOJİ...

EXPOMED 2017 İstanbul’u 4 gün ...

GAZİANTEP SAĞLIKTA RAHAT BİR N...

GAÜN’de Anadolu Ateşi Büyüledi...

UZM.DR. MUSTAFA ÇİFTÇİ, ÖZEL H...

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.Eyü...

Gaziantep’te hastaneden doktor...

Çalışırken ölmek, öldürülmek i...

BAŞBAKAN YARDIMCISI MEHMET ŞİM...

Gaziantep Ortopedi Ailesi Skol...

REFLÜDE ALARM BULGULARI...

Milletvekili Uzer ve Başkan Fa...

İlk Yardım Eğitimi...

ÖZEL MİRKELAMGÖZ TIP MERKEZİ’N...

KAROTİS ARTER HASTALIĞI (KAH) ...

30. 40. ve 50. YILINI DOLDURAN...

SGK Hizmet Binası törenle açıl...

TABİP ODASINDAN ERSİN ARSLAN’A...

ŞEKER ÇOCUKLARIN SESİNİ DUYUN...

OTİSTİK ÇOCUKLARA AĞIZ VE DİŞ ...

5 NİSAN Eczane Teknisyenleri G...

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTE...

En Az Sezeryan Doğum Gerçekleş...

GAÜN’de ‘Savaşta Acil Hizmetle...

Otizm Farkındalık Etkinlikleri...

Sağlıkçılar turnuvada buluştu...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDEN HALKA ...

BU HAFTA KONUĞUMUZ KADIN HAST...

Kafa Travmaları...

BAHARDA BESLENMEYE DİKKAT...

Diş hekimleri Seminere doymuyo...

Sağlıkçı Şehit İlknur Bedir’in...

YAPAY ZEKÂ TEHLİKESİNİN İLK BE...

DEHA AKADEMİ ANAOKULU DÜNYA S...

Ruh Sağlığı Gereksinimi Eylem ...

GAÜN’de ‘Savaşta Acil Hizmetle...

GÜZELLİKLER İÇİNDE 50 KOCA YIL...

Gaziantep Kilis Tabip Odası He...

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uz...

Ameliyat için İZMİR’den Gazian...

ÜROLOJİ UZMANI OPR. DR. GÖKHAN...

Gözlükcüler oda olma yolunda...

Çocuklarda hiperaktivite ve di...

Onkoloji Hastanesi’nde Çocukla...

BU HAFTA KONUĞUMUZ PSİKİYATRİS...

14 Mart, iyilik, dostluk ve da...

Dermatoloji(Cildiye) Uzmanı Dr...

Gaziantep Kamu Hastaneler Birl...

Deva Hastanesi Down Sendromlul...

EĞİTİM KURUMLARI İŞBİRLİĞİ İÇİ...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’NDE 1...

Özel HAYAT Hastanesi ‘‘14 Mar...

Gaziantep-Kilis Tabip Odasında...

SAĞLIK EKİP İŞİDİR...

Sevgi’de 14 Mart Tıp Bayramı K...

GAZİANTEP MEDİCALPARK HASTANES...

Hatem’den 14 Mart Tıp Bayramı ...

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIR...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10