Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
SANKO HASTANESİ BİLGİLENDİRİYOR...

27.10.2017   39131
Facebook Paylaş
 
 
 


-EKİM AYI MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

-SANKO ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. MARALCAN:

-“ERKEN TEŞHİS VE ERKEN TEDAVİ, MEME KANSERİNE KARŞI MÜCADELEDE EN DOĞRU VE EN BAŞARILI YOL”

 

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, erken teşhis ve erken tedavinin, meme kanserine karşı mücadelede en doğru ve en başarılı yol olduğunu söyledi.

 

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde de görev yapan Prof. Dr. Maralcan, meme kanseri farkındalık ayı dolayısıyla “Meme Kanserinin Farkında Olmak” konulu bir açıklama yaptı.

 

Bir gün meme kanseri riskinin sekizde bir olasılıkla kişinin kendisine denk gelebileceğini bilmenin meme kanserinin farkında olmak anlamına geldiğine vurgu yapan Prof. Dr. Maralcan, “Her kadının, hekimden kendi memesini muayene etmeyi öğrenmesi ve bunun yanı sıra meme muayenesi için mutlaka genel cerrahi uzmanına başvurması gerektiğini bilmesi gerekir” dedi.

 

Meme kanseri tedavisinin var olduğunu ve tedavi sayesinde birçok meme kanseri hastasının yaşamlarının uzun yıllar hastalıksız olarak sürdüğünü, bir kısmının da tamamen hastalıktan kurtulduğunu anımsatan Prof. Dr. Maralcan, erken teşhis ve erken tedavinin, meme kanserine karşı mücadelede en doğru ve en başarılı yol olduğunun altını çizdi.

 

Meme kanserinin farkında olmanın bir başka göstergesinin de, meme kanseri erken teşhisi için kadınların düzenli olarak genel cerrahi uzmanı muayenesine gitmesi olduğu kaydeden Prof. Dr. Maralcan, şöyle devam etti:

 

“Meme kanserinin farkında olmak, 20-40 yaşları arasında 2-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren yılda 1 kez meme muayenesi olmak ve hekimin istediği tetkikleri yaptırmak demektir. Tarama amaçlı mamografi yapılmış olsa bile mutlaka genel cerrahi uzmanı muayenesi gerekmektedir. Meme kanseri tanı ve tedavisi; genel cerrahi uzmanı, medikal onkoloji uzmanı, radyoloji uzmanı, plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı ve radyasyon onkolojisi uzmanı başta olmak üzere birçok disiplinin birlikte yürüttüğü bir farkındalık konusudur.” 

 

KİMLER DAHA DUYARLI OLMALI

Ailesinde özellikle de anne, kız kardeşler, anneanne, teyze, teyze kızı gibi bir veya birden fazla kadında meme kanseri görülen insanların bu konuda daha tedbirli olmalarının gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Maralcan, “Bu kişiler, hekime bir an önce muayene için başvurmalı ve ailesinde meme kanseri olanlar, genetik testler yaptırmalıdır” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Maralcan, meme kanserinin farkında olmanın, bu kanserin sistemik bir hastalık olduğunu, bu nedenle vücudun herhangi bir yerine ulaşmış olabilecek kanser hücrelerini yok etmek amacıyla kemoterapi denen ilaç tedavisi protokollerinin de uygulanacağını bilmek anlamına geldiğini ifade etti.

 

Meme kanserinin bölgesel kontrolünü sağlamak için ameliyat ve bazen bunun üzerine de radyoterapinin gerekli olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Maralcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Meme kanserinin farkındalığını sağlamakta bilgilendirme, aydınlatma görevi sağlık çalışanlarına aittir. Ülkemizde meme kanseri ile ilgili her türlü tanı, tedavi ve takip prosedürleri uygulanmaktadır. Meme kanserinin başarılı yönetimi, erken tanı konması ve erken tedavi edilmesiyle sağlanabilir. Meme kanseri farkındalığı deyince erken tanı ve erken tedaviyi anlamak, genel cerrahi uzmanına muayene olmak ve istenilen tetkikleri yaptırmak en güvenli, gerçekçi yol olarak görünmektedir.”

 

Prof. Dr. Maralcan, meme ile ilgili şikayet olduğunda veya meme için kontrol yaptırılma istenildiğinde hekime başvurmaktan çekinilmemesi ve utanılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

-18 EKİM DÜNYA MENOPOZ GÜNÜ

-ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ KADIN SAĞLIĞI HASTALIKLARI UZMANI YRD. DOÇ. DR. ÖZKAPLAN: “MENOPOZ BİR SON DEĞİLDİR”

 

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Esra Özkaplan, kadınlar için menopoz döneminin aslında yaşlanmanın başlangıcı değil, bir olgunlaşma ve hayattan keyif alma dönemi olduğunu söyledi.

 

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Öğretim Üyesi de olan Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, “18 Ekim Dünya Menopoz Günü” dolayısıyla bir açıklama yaptı.

 

Menopozun ortalama başlangıç yaşının 50 olarak kabul edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, “Başlangıç yaşı 40 yaşından önce olabileceği gibi, 50'li yaşların sonunda da görülebilir. Bu süreç kalıtımsal olmakla birlikte, beslenme ve yaşam şartları menopozu geciktirebilir” dedi.

 

MENOPOZUN NASIL OLUŞUR

Menopozun nedenlerine değinerek Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, “Yumurtalıklar, 35 yıl olan ömürlerinde yaşlanmanın etkisiyle görevlerini yerine getiremez duruma gelir. Adet kanamaları gecikir ya da sıra atlamaya başlar” diye konuştu.

 

“Kanama miktarı azalırken, bazılarında aşırı kanama da görülebilir. Yumurtalıklar giderek daha az östrojen hormonu üretmeye başladığından, hormonal aktivitelerde belli belirsiz değişiklikler ve yeniden düzenlemeler olur” diyen Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, şöyle devam etti:

 

“Şanslı dediğimiz bir azınlığın ise adet kanamaları menopoza dönemiyle birlikte kesilir. Menopozun tipik özelliklerinden olan ani ateş değişiklikleri, östrojen seviyelerinin düşmesiyle başlayabilir. Hipofiz bezelerinin metabolizmasının değişmesiyle kan ve idrarda yüksek miktarlarda hormonlara (FSH) karşılaşılabilir. Adrenal ve tiroid bezlerinin hormonal dengesi de bozulabilir ancak bunlar her kadında fiziksel veya zihinsel rahatsızlıklara neden olmaz.”

 

MENOPOZA GİRİLDİĞİ NASIL ANLAŞILIR

Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, menopozun adet düzensizlikleri ve değişiklikler yanında belirtilerini şu şekilde sıraladı:

 

“Genellikle göğüste bir ısınma hissiyle ortaya çıkan ani ateş basması, boyuna, yüze ve bazen de tüm vücuda yayılır. Ateş hissine bazen iğnelenme de eşlik edebilir. Yüzde ateş basması sonucu ortaya çıkan kızarıklık, rahatlıkla başkaları tarafından da fark edilebilir. Geceleri uyku düzenini bozabilen ani ateş basması yanı sıra aşırı terleme veya üşüme de uykuyu bölebilir. Menopozdan hemen önce başlar, yaklaşık 2-3 yıl devam eder.

 

Menopozun belirtileri yanında, kaynağı menopozla ilgili olmayan baş ağrısı, gerginlik gibi rahatsızlıklar da görülebilir, yaşlanma endişesi ise bir takım rahatsızlıklara yol açabilir. Menopoz esnasında kadınların en çok yakındığı konulardan bir de kilo artışıdır. Nedeni genellikle azalan fiziksel aktiviteler ile aşırı yemedir. Bazen tiroid faaliyetlerinde azalma olabilir.”

 

Kısa bir süre öncesine kadar östrojen hormonunun menopoz belirtilerini azalttığı, damar tıkanıklığı ile osteoporozu yavaşlattığı kanısıyla yaygın olarak kullanıldığını anımsatan Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, östrojenin günümüzde rahim mukozası ve bazı meme kanserleri ile ilgili olabileceğinin düşünüldüğünü ve hormon tedavisi alanlarda kalp krizi ve inme riskinde artış olduğuna ilişkin veriler nedeniyle östrojen tedavisinin tekrar gözden geçirildiğin ifade etti.

 

PREMATÜRE YUMURTALIK YETMEZLİĞİ

Erken menopoz dönemini de değinen Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, 35 – 40 yaş altı kadınlarda kesilen adet kanamalarının “erken menopoz” olarak adlandırıldığını, bu durumla karşı karşıya kalan kadınlardan bazılarının kendiliğinden gebe kalabildiklerini, bazılarının ise yardımcı üreme tedavileri ile gebe kalabildiğine vurgu yaptı.

 

Kadının adet döngüsü bir yılı geçmiş ve bu süre içinde kanama olmamış ise menopoz tanısı konulabileceği uyarısını yapan Yrd. Doç. Dr. Özkaplan, “Normal menopozun, erken menopoz dışında, geri dönüşü ihtimali mümkün değildir” diyerek sözlerini tamamladı. 






Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. ...

SANKO Üniversitesi Tıp Fakülte...

ŞEHİR HASTANESİ 2019’DA BİTECE...

MADDE KULLANIMI KORKUTUYOR...

ERÇELEBİ ECZANESİ AÇILDI....

Dr.Ruhi GÜNEL SEV AMERİKAN HAS...

BİR İŞLETMEDE TANITIM NASIL OL...

BİR ANTEPLİNİN YÜRÜYÜŞ KOMEDİS...

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr...

Oğuzeli Devlet Hastanesi çalı...

Sağlık-Sen Gaziantep Üniversit...

PARMAK BEBEK HAYATA TUTUNDU...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDE EMZİ...

Cengiz Bayram’ın baba acısı...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ KADR...

Fidanlıkta çatışma...

İşte Gaziantep'teki çatışmanın...

KONUKOĞLU STANT AÇTI...

Yine Sağlıkta Şiddet! ...

TARİHİ RUMKALE SU SPORU FESTİ...

DİŞ HEKİMLERİNE BİLGİLENDİRME ...

Açelya Eczanesi AÇILDI...

ESEN ECZANESİ AÇILDI...

Dr.Hasan İyiköşker SEV AMERİKA...

GÖREV DAĞILIMLARI YAPILDI...

Ketçi Müdad El Ele...

İŞYERİNDE DEDİKODU GRUPLAŞMA V...

Sessiz Çığlıklar...

Erkeklerde Kalp Krizi Riski K...

Yeri Değiştirilen Temizlik Gör...

GENÇLERİMİZİ MADDE BAĞIMLILIĞI...

Ecz. Mehmet Yılmaz EŞREFKASIM ...

Abdülkadir Yüksel ismini Peril...

Liseye girişte hangi sistem uy...

Özkaya’dan KRİTİK MÜDAHALE...

ÇALIŞANA İMKAN TANIMAK...

Silikon yaptırdı, kabusu yaşad...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ HEKİ...

Sev Amerikan Hastanesi Yenile...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

DEMiRCi 6. KEZ SEÇiLDi...

UYKU APNESİ VE HORLAMA KABUS...

Beyin Omurilik ve Sinir Cerrah...

SON DÖNEMLERDE ARTAN BEL FITI...

10 DAKİKADA VARİSLERİNİZDEN KU...

“BİR ÇÖMÇE İLHAM, BİNBİR ÇÖ...

AK Partili milletvekili Abdulk...

Gaziantep Milletvekili Ecz.Abd...

Obezite ile Mücadelede Cerrahi...

GAÜN Hastanesi’nde “Sepsis” Eğ...

HASTANEYİ YÖNETENLER HEKİM Mİ ...

Sağlık-Sen’den Ankara’ya çıkar...

DOKTORDAN Satılık VİLLA...

Yüksel’den Diş Hekimleri Odası...

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman...

Deva Okulları yeni eğitim-öğr...

OP.DR . Selim Tuna UZALP ÖZEL ...

OKULA UYUM İÇİN ÖNERİLER...

Op.Dr. Nida DAİ MEDICALPARK'ta...

BÜYÜKŞEHİR HASTANESİNE “DİŞ T...

UZM.DR. Mehmet Sefa Yalçın NCR...

BÜYÜKŞEHİR’İN SAĞLIK PROJELERİ...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

GAZİANTEP’TE SEPSİS FARKINDALI...

Sahibinden kiralık veya satılı...

Gaziantepspor'un yeni başkanı ...

Sahibinden kiralık veya satılı...

SAHİBİNDEN KİRALIK DAİRE...

Şehit ateşi Gaziantep'e düştü!...

Gaziantep’te OTİZM SEMİNERİ...

HÜLYA FÜSUN TEZER, TEZHİP, MİN...

DÜNYAGÖZ Bilgilendiriyor......

Kırtasiye malzemeleri nasıl s...

ŞEHİT ÇOCUKLARINA YÖNELİK KAR...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. ...

Başarılı Bir Okul Hayatı içi...

Op. Dr. Tuncay ÖZDEMİR Medica...

OBEZİTE...

ANASINIFLARI VE 1. SINIF ÖĞREN...

SAĞLIK İŞLETMELERİNDE ÇALIŞAN...

OP.DR .TEVFİK GÜÇ Hatem'de......

Traktör Tamircisi Fizyoterapis...

DİŞ HEKİMİ ASİSTANI ARANMAKTAD...

Türkiye'nin Tek Kadın Sağlık B...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE BAYRAML...

BÖBREK TAŞLARINA DİKKAT..!...

KİRALIK DAİRE...

26 Yıllık bebek hasreti sona ...

Nestle SMA firması çalışanla...

Op. Dr. N. Olcay ARICI Anka'da...

Genç hemşire, kendini asarak ...

SAĞLIK SEKTÖRÜ KALİTESİ İLE KO...

SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖR VEKİ...

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞK...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI...

KURBAN BAYRAMI MESAJI...

ASİD BAŞKANI DR. YILDIRIM’IN K...

Sağlığınızı bayrama kurban ver...

SANKO ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA G...

SAĞLIK ÇALIŞANLARI BAYRAMDA GÖ...

Katarakt cerrahisinde akıllı m...

Medical Park Hastanesi, Gazian...

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.Yus...

Özel Göznuru Göz Hastanesi 1...

Dermatoloji Uzmanı Dr. Metin Ö...

Gözlerin Sinsi Düşmanı Glokom...

Op. Dr. Zekeriya Çetinkaya SEV...

Obezite ile Mücadelede Cerrahi...

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. ...

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi,...

DR. ERSİN ARSLAN EĞİTİM VE ARA...

GAÜN Hastanesi’nde Başarılı İn...

ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ ...

NCR İnternational Hospital’de ...

Defalife’dan mesleki dayanışma...

Sağlık çalışanları çifte bayra...

KİRALIK DAİRE...

SOSYAL MEDYADA KRİZİ YÖNETMEK...

Dr. Abdulkadir Erturhan vefat ...

Sağlıkta sil baştan! Cumhurbaş...

Başhekim Doç. Dr.Suat ZENGİN a...

Dr.Muhittin Demirel'e donör bu...

Hastalara şifa dağıttı şimdi h...

Gözlerinizi Çok Ovuşturuyorsan...

Ben gerçekten çok yoruldum... ...

Şehitkamil Ağız ve Diş Sağlığı...

Akut Aort Diseksiyonunda Sem...

MEZUNİYET SEVİNCİ...

BİRAZ DA ÇALIŞAN DOKTORLARA ...

BEYİN FELCİ İÇİN TÜPLÜ TEDAVİ ...

Opr. Dr. Mine Soydinç Kurgan S...

‘‘Beyaz’’ ve ‘‘Gülümseyen Kare...

Kalp Krizini önlemede düzenli ...

Geçmişte yapılan hatalardan de...

Biyolog ELÇİN KIRIMOĞLU Hakk...

Uzm. Dr. Ümit ÇINKIR Medicalpa...

Bebeklerin karıştığı iddiasına...

Sev Amerikan Hastanesi Deneyi...

TÜRKİYE’DE İLK ...

SICAK HAVA BEYİN KANAMASI RİSK...

EMEL ECZANESİ AÇILDI...

Sağlık Müdürlüğü’ne Protesto ...

Gaziantep üniversitesi inme ün...

Ben Gaziantep’e sevdalıyım...

Ambulansta dehşet anları...

Gastroenteroloji Uzmanı Prof.D...

Gaziantep’te 5 canlı bomba yak...

YAZ AYLARINDA BESLENME...

-SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖR VEK...

KUSURSUZ GÜZELLİKTE BİLİMSEL G...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10