Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Vajinal Doğum ve Sezaryen...

1.03.2017   33276
Facebook Paylaş
 
 
 


 

Sev Amerikan  Hastanesi Doktorlarından, Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Reyhan GÜNDÜZVajinal Doğum ve Sezaryen  hakkında şunları söyledi.

 

Anne ve baba adaylarının gebelik boyunca en çok düşünüp karar vermekte zorlandığı konu doğum şeklidir. Çoğunlukla çiftler yakın çevrelerinin etkisi altına girmekte ya da yanlış bilgilere ulaşabilmektedir.Normal doğum ve sezaryen birer doğum şekli olup, kendilerine ait avantaj ve dezavantajları vardır. Doğum şekline karar verirken bunlar göz önünde bulundurularak, çiftler karşılıklı karar vermelidirler ve herhangi bir doğum şeklinde ısrarcı olmamalıdırlar.

 

20. gebelik haftasından büyük veya 500 gr. dan ağır gebelik sonlanması doğum olarak adlandırılır. Normal gebelik süresi son adet tarihinden itibaren 280 +/- 10 gündür. Buna göre 37 haftadan küçük doğumlara prematür, 42 haftadan büyük doğumlara postmatür adı verilir. Sağlıklı bir vajinal doğum eylemi için rahimin, bebeğin yol alacağı kemik yapının ve bebeğin uyum içinde olmaları gerekir. Bunlara eklenen diğer bir faktör anne psikolojisidir. Annenin vajinal doğuma her zaman uyumlu olması gereklidir. Kadınlarda 4 tip pelvis yapısı görülür; jinekoid pelvis, android pelvis, antropoid pelvis, platipelloid pelvis. En sık görülen jinekoid pelvistir ve vajinal doğum jinekoid pelvislerde daha kolay olur.Doğum eyleminin 4 fazı vardır; Faz 0 tabiri caiz ise rahim uykudadır, rahim ağzı sert ve kapalıdır ve 36. haftadan önceki dönem olarak adlandırılır. Faz 1 doğuma hazırlık dönemidir. Bu dönemde doğumu düşündüren ağrılar, baskı hissi olabilir ancak ağrılar düzenli aralıklarla gelmez. Buna yalancı eylem adı verilir. Faz 2 doğum evresidir. Faz 3 lohusalık ve doğum sonrası 6 haftalık süreyi kapsar.

 

Doğumun evreleri; 1. evre silinme ve açılma dönemidir. Bu dönemde etkili rahim kasılmaları gereklidir. Bunlar 2-3 dakikada bir gelen 30-45 saniye süren ağrılardır. 1. evre ilk doğumunu yapan anne adaylarında 8-12 saat, 2. ya da daha fazla doğumunu yapan anne adaylarında ortalama 6 ya da 8 saat sürer. 1. evreyi latent ve aktif faz olarak iki döneme ayırabiliriz. Latent faz düzenli ağrılarla gelen rahim kasılmalarıyla rahim ağzını 4 cm’ e kadar açan dönemdir. Aktif faz ise 4 cm açıklıktan doğuma kadar bebeğin çıkmasına kadar olan dönemdir. Aktif faz 12 saatten uzun sürerse veya 2 saat boyunca rahim ağzı açıklığında değişiklik yok ise doğum eyleminde bir problem olduğu düşünülür. İkinci evre bebeğin doğumudur. Genellikle ilk doğumunu yapan kadınlarda 1-2 saat, ikinci ya da daha fazla doğumunu yapan kadınlarda 1-2 dakikadan 30 dakikaya kadar uzar. 3. evre plasentanın yani eşin çıktığı evredir ve genellikle 30 dakikayla 1 saat arasında sürer.

 

Doğumun bazı belirtileri vardır. Karın düşmesi genellikle başın kemik pelvise yerleşmesinden kaynaklanan bir belirtidir ve doğumdan 1-2 hafta önce gerçekleşir. Anne adayı bununla birlikte ara sıra gelen düzensiz ağrılar, aşağıda vajina bölgesine ve idrar kesesine baskılar hisseder. Nişan atılması rahim ağzının yumuşaması ve açılmasıyla karakterize kanlı mukoid yapının atılmasıdır ve genellikle nişan atıldıktan sonra doğum 48 saat içerisinde başlar. Bir diğer belirti de etkili doğum ağrılarını bile taklit edebilen yalancı doğum eylemi dediğimiz düzenli olmayan aralıklarla gelen kasılmalardır. Bebek annesinin kemik yapısından geçerken bazı hareketler yapar. Bu hareketler; Angajman, iniş, fleksiyon, iç rotasyon, çıkarken ekstansiyon ve dış rotasyon. Özellikle ilk doğumunu yapan kadınlarda makat bölgesini, mesane bölgesini, idrar çıkış bölgesini başın travmasından korumak amacıyla dış genital bölgeye makasla bir kesi açılır. Bunun adına epizyotomi denilir. 

Özellikle epidural anestezi uyguladığımız hastalarda bazen yardıma ihtiyacımız olabilir. Forseps yani kaşık ya da vakum kullanmak zorunda kalabiliriz.

 

Kimlerde forseps veya vakum kullanıyoruz ; 1.si doğumun 2. evresinin kısaltılması gerekiyorsa yani annenin kalple ilgili bir yüklenme problemi varsa ya da 2. evrede bebekte birden oluşan kalp atımı düşüklükleri varsa, bebeğin dönme anomalileri varsa anne doğuma uyumlu değilse ya da baş pelvis durumlarının uygunsuzluğuyla karşı karşıya isek forseps veya vakum kullanabiliyoruz.

 

Suni Sancı (Doğum indüksiyonu) 

 

Gebelik son adet tarihine göre 40 haftadır ancak günü gelip sancısı olmayan gebeliklerle oldukça sık karşılaşmaktayız. Bunlara posterm gebelik denilmektedir. Posterm gebeliklerde, gebelik tansiyonu olup bebeğin biran önce doğurtulması gerektiği durumlarda, anneye veya bebeğe ait herhangi bir hastalık durumunda doğum indüksiyonu tercih edilmektedir. İndüksiyonun komplikasyonu aşırı uyarılmış rahim ile birlikte rahim yırtılması ve bebekte strestir.

 

Vajinal doğumun avantajları - dezavantajları nelerdir? 

 

Normal bir süreç olması, komplikasyon görülme oranının çok düşük olması, doğum ağrılarının epidural anesteziyle giderilebilmesi, annenin iyileşme sürecinin çok daha hızlı olması, hastane de kalış süresinin kısalığı, annenin normal hayatına daha çabuk dönmesi vajinal doğumun avantajlarıdır. Dezavantajı olarak sayılabilecek organ sarkmaları ancak yüzde bir iki kadardır ve sezaryene kıyasla çok daha basit bir operasyonla düzeltilebilir.

 

Bir kadının vajinal doğum yapmasınıengelleyen faktörler nelerdir? 

 

Vajinal doğuma engel olan nedenler anne ya da bebeğe bağlı olabilir. Bebeğe bağlı olanları şöyle sıralayabiliriz; bebeğin ters duruşu (makat pozisyonuyla gelmesi ya da yan yatıyor olması), doğum ağrıları sırasında bebeğin kalp seslerinde bozulma olup bebekte oksijensizlik belirtilerinin ortaya çıkması, bebeğin çok iri olup annenin doğum kanalından geçememesi. Anneye ait faktörleri ise şöyle sıralayabiliriz; doğumsal kalça çıkığı nedeniyle deformitesi olan anneler, aktif herpes enfeksiyonu olanlar, AIDS gibi hastalıkları olanlar. Bir de plasentanın bebeğin çıkış yerine yerleşmiş olması yani bebeğin çıkmasına engel yaratması gibi anne ve bebeğe ait olan engeller vardır. Bu durumlardan hiçbiri olmayan gebeliği tamamen normal seyretmiş bir annede bebek çok büyük değilse ve annenin doğum kanalı yeterliyse vajinal doğum yapmasında engel yoktur diyebiliriz.

 

Sezaryenin avantajları dezavantajları nelerdir? 

 

Operasyon gerektirmesi, az da olsa enfeksiyon ve kanama riski olması, kanama nedeniyle anneye kan verilmesi gerekebilmesi, vajinal doğuma kıyasla ağrıların daha uzun sürmesi, yara yerinin iyileşmesinin uzun zaman alması, gaz çıkartma sorunları, annenin normal hayatına geri dönmesinin bir hafta alması sezaryenin dezavantajları arasında sayılabilir. Avantajı; vajinal doğumun mümkün olmadığı bazı durumlarda anne ve bebek için hayat kurtarıcı olabilmesidir.

 

Sezaryen sonrası vajinal doğum yapılabilir mi?

 

Evet yapılabilir ancak bu eski sezaryenin nasıl yapıldığına bağlıdır. Rahime dik yapılan kesilerde en önemli risk olan rahim yırtılması riski %4-9 arasındayken alt segmente yatay yapılan kesilerde %0,2 ile %2 arasındadır. Sezaryen sonrası vajinal doğum kararı kompleks bir karardır Ciddi değerlendirme gerektirir ve şuna bağlıdır; vajinal doğumu başarma yönünden annenin motivasyonu, gelecekteki gebelik beklentileri, nadir ancak ciddi komplikasyonlara verilebilecek önem. Sezaryen sonrası vajinal doğum denenen vakalara mümkünse indüksiyon verilmemelidir.






Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. ...

SANKO Üniversitesi Tıp Fakülte...

ŞEHİR HASTANESİ 2019’DA BİTECE...

MADDE KULLANIMI KORKUTUYOR...

ERÇELEBİ ECZANESİ AÇILDI....

Dr.Ruhi GÜNEL SEV AMERİKAN HAS...

BİR İŞLETMEDE TANITIM NASIL OL...

BİR ANTEPLİNİN YÜRÜYÜŞ KOMEDİS...

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr...

Oğuzeli Devlet Hastanesi çalı...

Sağlık-Sen Gaziantep Üniversit...

PARMAK BEBEK HAYATA TUTUNDU...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDE EMZİ...

Cengiz Bayram’ın baba acısı...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ KADR...

Fidanlıkta çatışma...

İşte Gaziantep'teki çatışmanın...

KONUKOĞLU STANT AÇTI...

Yine Sağlıkta Şiddet! ...

TARİHİ RUMKALE SU SPORU FESTİ...

DİŞ HEKİMLERİNE BİLGİLENDİRME ...

Açelya Eczanesi AÇILDI...

ESEN ECZANESİ AÇILDI...

Dr.Hasan İyiköşker SEV AMERİKA...

GÖREV DAĞILIMLARI YAPILDI...

Ketçi Müdad El Ele...

İŞYERİNDE DEDİKODU GRUPLAŞMA V...

Sessiz Çığlıklar...

Erkeklerde Kalp Krizi Riski K...

Yeri Değiştirilen Temizlik Gör...

GENÇLERİMİZİ MADDE BAĞIMLILIĞI...

Ecz. Mehmet Yılmaz EŞREFKASIM ...

Abdülkadir Yüksel ismini Peril...

Liseye girişte hangi sistem uy...

Özkaya’dan KRİTİK MÜDAHALE...

ÇALIŞANA İMKAN TANIMAK...

Silikon yaptırdı, kabusu yaşad...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ HEKİ...

Sev Amerikan Hastanesi Yenile...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

DEMiRCi 6. KEZ SEÇiLDi...

UYKU APNESİ VE HORLAMA KABUS...

Beyin Omurilik ve Sinir Cerrah...

SON DÖNEMLERDE ARTAN BEL FITI...

10 DAKİKADA VARİSLERİNİZDEN KU...

“BİR ÇÖMÇE İLHAM, BİNBİR ÇÖ...

AK Partili milletvekili Abdulk...

Gaziantep Milletvekili Ecz.Abd...

Obezite ile Mücadelede Cerrahi...

GAÜN Hastanesi’nde “Sepsis” Eğ...

HASTANEYİ YÖNETENLER HEKİM Mİ ...

Sağlık-Sen’den Ankara’ya çıkar...

DOKTORDAN Satılık VİLLA...

Yüksel’den Diş Hekimleri Odası...

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman...

Deva Okulları yeni eğitim-öğr...

OP.DR . Selim Tuna UZALP ÖZEL ...

OKULA UYUM İÇİN ÖNERİLER...

Op.Dr. Nida DAİ MEDICALPARK'ta...

BÜYÜKŞEHİR HASTANESİNE “DİŞ T...

UZM.DR. Mehmet Sefa Yalçın NCR...

BÜYÜKŞEHİR’İN SAĞLIK PROJELERİ...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

GAZİANTEP’TE SEPSİS FARKINDALI...

Sahibinden kiralık veya satılı...

Gaziantepspor'un yeni başkanı ...

Sahibinden kiralık veya satılı...

SAHİBİNDEN KİRALIK DAİRE...

Şehit ateşi Gaziantep'e düştü!...

Gaziantep’te OTİZM SEMİNERİ...

HÜLYA FÜSUN TEZER, TEZHİP, MİN...

DÜNYAGÖZ Bilgilendiriyor......

Kırtasiye malzemeleri nasıl s...

ŞEHİT ÇOCUKLARINA YÖNELİK KAR...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. ...

Başarılı Bir Okul Hayatı içi...

Op. Dr. Tuncay ÖZDEMİR Medica...

OBEZİTE...

ANASINIFLARI VE 1. SINIF ÖĞREN...

SAĞLIK İŞLETMELERİNDE ÇALIŞAN...

OP.DR .TEVFİK GÜÇ Hatem'de......

Traktör Tamircisi Fizyoterapis...

DİŞ HEKİMİ ASİSTANI ARANMAKTAD...

Türkiye'nin Tek Kadın Sağlık B...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE BAYRAML...

BÖBREK TAŞLARINA DİKKAT..!...

KİRALIK DAİRE...

26 Yıllık bebek hasreti sona ...

Nestle SMA firması çalışanla...

Op. Dr. N. Olcay ARICI Anka'da...

Genç hemşire, kendini asarak ...

SAĞLIK SEKTÖRÜ KALİTESİ İLE KO...

SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖR VEKİ...

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞK...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI...

KURBAN BAYRAMI MESAJI...

ASİD BAŞKANI DR. YILDIRIM’IN K...

Sağlığınızı bayrama kurban ver...

SANKO ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA G...

SAĞLIK ÇALIŞANLARI BAYRAMDA GÖ...

Katarakt cerrahisinde akıllı m...

Medical Park Hastanesi, Gazian...

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.Yus...

Özel Göznuru Göz Hastanesi 1...

Dermatoloji Uzmanı Dr. Metin Ö...

Gözlerin Sinsi Düşmanı Glokom...

Op. Dr. Zekeriya Çetinkaya SEV...

Obezite ile Mücadelede Cerrahi...

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. ...

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi,...

DR. ERSİN ARSLAN EĞİTİM VE ARA...

GAÜN Hastanesi’nde Başarılı İn...

ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ ...

NCR İnternational Hospital’de ...

Defalife’dan mesleki dayanışma...

Sağlık çalışanları çifte bayra...

KİRALIK DAİRE...

SOSYAL MEDYADA KRİZİ YÖNETMEK...

Dr. Abdulkadir Erturhan vefat ...

Sağlıkta sil baştan! Cumhurbaş...

Başhekim Doç. Dr.Suat ZENGİN a...

Dr.Muhittin Demirel'e donör bu...

Hastalara şifa dağıttı şimdi h...

Gözlerinizi Çok Ovuşturuyorsan...

Ben gerçekten çok yoruldum... ...

Şehitkamil Ağız ve Diş Sağlığı...

Akut Aort Diseksiyonunda Sem...

MEZUNİYET SEVİNCİ...

BİRAZ DA ÇALIŞAN DOKTORLARA ...

BEYİN FELCİ İÇİN TÜPLÜ TEDAVİ ...

Opr. Dr. Mine Soydinç Kurgan S...

‘‘Beyaz’’ ve ‘‘Gülümseyen Kare...

Kalp Krizini önlemede düzenli ...

Geçmişte yapılan hatalardan de...

Biyolog ELÇİN KIRIMOĞLU Hakk...

Uzm. Dr. Ümit ÇINKIR Medicalpa...

Bebeklerin karıştığı iddiasına...

Sev Amerikan Hastanesi Deneyi...

TÜRKİYE’DE İLK ...

SICAK HAVA BEYİN KANAMASI RİSK...

EMEL ECZANESİ AÇILDI...

Sağlık Müdürlüğü’ne Protesto ...

Gaziantep üniversitesi inme ün...

Ben Gaziantep’e sevdalıyım...

Ambulansta dehşet anları...

Gastroenteroloji Uzmanı Prof.D...

Gaziantep’te 5 canlı bomba yak...

YAZ AYLARINDA BESLENME...

-SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖR VEK...

KUSURSUZ GÜZELLİKTE BİLİMSEL G...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10