Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Gaucher hastalarının doğru teşhise ulaşması 10 yıl sürebiliyor

23.10.2018   63947
Facebook Paylaş
 
 
 


Dünya genelinde her 40.000 ila 100.000 kişide bir görülen nadir, uzun süreli ve hayatı tehdit eden bir hastalık olan Gaucher hastalığının yeterince bilinmemesi nedeniyle, hastaları doğru teşhis alana kadar zorlu bir süreç bekliyor ve ilk belirtilerden doğru tanıya kadar ortalama 4 ila 10 yıl geçiyor. Bazıları ise yanlış tanı veya bilgi eksikliği nedeniyle gereksiz tıbbi girişimlere maruz kalıyor. Bu toplumsal gereksinimden yola çıkan Çocuk Beslenme ve Metabolizma Derneği, Gaucher Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında uluslararası bir Gaucher Sempozyumu düzenledi. Dünyanın farklı noktalarında Gaucher hastalığı konusunda çalışan hekimleri bir araya getiren ve 30'dan fazla sunumun yapıldığı sempozyumda bu hastalık hakkındaki farkındalık seviyesinin artırılması ve konu hakkındaki en güncel bilgilerin tartışılması amaçlandı.

 
Gaucher (“goşe” şeklinde okunur) hastalığı kalıcı, ilerleyici ve kalıtsal bir hastalıktır. Hastalığın sebebi, glukoserebrozidaz isimli enzimin eksikliği veya görevini yerine getirememesidir. Bu enzimin eksikliği sonucunda, vücudumuzun makrofaj denilen hücrelerinde glukoserebrozid maddesi birikimi olur. Bu hücrelerin organları, dokuları ve kemiği istila etmesi, sistemlerin işlevlerinde aksamalara yol açar.  Hastalık, yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkan hafif ya da şiddetli belirti ve bulgularla kendini gösterir.
 
Gaucher hücreleri vücutta birikerek dokularda hasara yol açıyor
Gaucher Sempozyumu'nda söz alan Çocuk Beslenme ve Metabolizma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaucher Sempozyumu Başkanı Prof. Dr. Turgay Coskun, Gaucher hastalığının klinik bulguları hakkında şu bilgileri verdi: “Gaucher hastalığının belirtileri, Gaucher hücrelerinin vücutta birikerek artmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Gaucher hücreleri genellikle dalak, karaciğer ve kemik iliğinde birikir. Ancak lenf sistemi, akciğerler, deri, göz, böbrekler, kalp ve düşük oranda merkezi sinir sistemi gibi diğer dokularda da birikebilir. Belirtiler herhangi bir yaşta ortaya çıkabileceği gibi, genellikle ilk olarak çocukluk ya da yetişkinlik döneminde fark edilir.”
 
Gaucher hastalığı zamanında teşhis ve tedavi edilmezse ilerleyebilir
Prof. Dr. Turgay Coşkun hastalığın belirtileri hakkında şunları söyledi: “Hastalığın farklı üç tipi mevcuttur, erken yaşlarda başlayan ve ilerleyen yaşlara kadar değişen bulgular gözlemlenebilir. Belirtilerin çeşidi ve şiddeti, bireylere göre değişkenlik gösterebilir. Bazı bireylerde yaşlılık dönemine kadar herhangi bir belirti ortaya çıkmaz, bazılarında ise çocukluk döneminden itibaren hayati tehlike oluşturabilecek bulgular gelişebilir. Gaucher Hastalığı, kalıcı ve ilerleyen bir hastalık olup erken tanı konup tedavi edilmediği takdirde zamanla kötüleşebilir. Belirtiler başka hastalıklarla benzerlik gösterebildiğinden, doğru teşhis konması ayları, hatta yılları bulabilir. Örneğin; eklem ağrısı veya üst bacaklarda görülen kemik ağrısı, büyüme ve gelişme ağrısı sanılabilir. Kırmızı kan hücrelerindeki ve pıhtılaşmadan sorumlu kan küreciklerinin sayısındaki düşüş, ilk olarak kan hastalığı şeklinde tanımlanabilir veya lösemi, lenfomayı çağrıştırabilir. Belirtilerin zararsız görünmesinden dolayı hastalar ve hekimler uzunca bir süre ilerleyen hastalıktan şüphelenmeyebilirler. Kesin tanı için kandaki glukoserebrozidaz enziminin aktivitesi test edilmelidir.” Prof. Dr. Turgay Coşkun hastalığın belirtilerini şöyle özetledi:

  • Kanamalar ve morarmalar
  • Kansızlık (anemi)
  • Çabuk kırılan zayıf kemikler (osteoporoz)
  • Kemik ve eklem ağrıları
  • Dalak ve karaciğerde büyüme sonucunda karında şişlik
  • Kanın pıhtılaşma hücrelerinde azalma (trombositopeni)

 
Gaucher hastalığının sıklığı akraba evliliği olan toplumlarda daha yüksek
Sempozyumdaki konuşmacılardan biri olan Prof. Dr. Gülden Gökçay hastalık hakkında şu bilgileri verdi: “Gaucher hastalığının görülme sıklığı, akraba evliliği olan toplumlarda daha yüksek seyrediyor. Bu nedenle, akraba evliliği oranlarının hala %22-25 dolaylarında seyrettiği ülkemizde, Gaucher prevelansının daha yüksek olabileceği tahmin ediliyor. Özellikle büyümede gecikme, genel zayıflık, nedeni belirlenemeyen dalak veya karaciğer büyümesi, kansızlık, kemik ağrısı veya minör travma ile gelişen kırıklar gibi belirtiler saptanan kişiye Gaucher testi yapılmalıdır. Kalıtsal bir hastalık olmasından dolayı, ailede Gaucher hastalığı geçmişinin bilinmesi, tanının hekim tarafından düşünülebilmesi için önemli bir ipucudur. Gaucher hastalığı bulunan kişilerin tüm yakın akrabaları, hastalığı bulundurma veya potansiyel Gaucher hastalığı tanısı konmuş kişilerin yakın akrabaları da, hastalıkla ilgili durumlarının değerlendirilmesi için konunun uzmanı bir hekimin görüşüne başvurmalıdır. Eğer anne ve babanın ikisi de taşıyıcı ise, çocuğun Gaucher hastalığından etkilenme olasılığı her gebelikte 4'te 1 oranındadır. Genetik testi ve enzim analizini de kapsayan doğum öncesi tanı, çoğu durumda Gaucher hastalığının gebelikteki varlığını belirlemede yardımcı olur. Anne ve babadan birisinin taşıyıcı, diğerinin ise sağlıklı olduğu durumlarda, çocuğun taşıyıcı olma olasılığı %50'dir. Anne ve babadan ikisinin de taşıyıcı olması durumunda, çocuklar %50 olasılıkla taşıyıcı, %25 olasılıkla hasta veya %25 olasılıkla sağlıklı olacaktır.
 
Gaucher tedavisinde rutin muayeneler ve tedaviler aksatılmamalı
Sempozyumun konuşmacılarından Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, Gaucher hastalığının tedavisi konusunda önemli bilgiler verdi: “Bu hastalığın tedavisinde enzim yerine koyma ve madde eksiltme olmak üzere iki yöntem uygulanmaktadır. Enzim ve yerine koyma tedavisi ile büyük bir ilerleme sağlanmıştır. Bu tedavinin esası, vücudun üretemediği enzimin dışarıdan verilmesidir. Bu tedavi sonucunda kansızlıkta, trombosit azlığında, dalak, karaciğer ve kemik semptomlarında belirgin iyileşmeler sağlanabilmektedir. Gaucher hastalığının tedavisinden mümkün olan en yüksek faydayı sağlamak ve hastalığın ilerlemesini önlemek için damar yoluyla uygulanan enzim yerine koyma tedavisinin atlanmaması ve düzenli olarak sorumlu hekimin belirlediği aralıklarla alınması gerekmektedir. Madde eksiltme tedavisi dediğimiz yöntemde ise, enzimin işleyeceği madde miktarının azaltılması hedeflenir. Bu yöntem genelde enzim tedavisinin uygun olmadığı hastalarda önerilmektedir. Enzim tedavisinin erken başlanması birçok destek tedavisi gereksinimini ortadan kaldırmıştır. Hastaların kendi kişisel bakımı konusunda söz sahibi olması için, tedaviye geldiklerinde tüm şikayetlerini bildirmeleri önemlidir. Bu şikayetlerle ne sıklıkla ve hangi şiddetle karşılaştıklarını da eklemeyi unutmamalılar. Ayrıca rutin muayeneler, hastaların hastalık ya da güncel veya gelecek tedaviler konusundaki sorularına cevap alabileceği en uygun anlardır. Hastaların bir günlüğe belirtilerini yazmaları, bu muayenelerden verimli sonuçlar elde etmeleri için çok faydalı olabilir.”






Memik Ateş Öğretici Emekli Old...

DİŞ HEKİMLERİ SEMİNERDE BİR AR...

BEBEK ÖLÜMLERİ VE YENİDOĞAN YO...

15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ B...

Sev Amerikan Hastanesi Deneyi...

DEĞİŞİM Kreş Yıl sonu gösteris...

ÖĞRENCİLER İÇİN TERCİH ÖNERİLE...

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları...

Obezite cerrahisi ile sağlığın...

ÖZEL HATEM MESLEKİ VE TEKNİK A...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesi 1...

Nöroloji Uzmanı Dr. Selin ÇELİ...

Rektör Prof. Dr. Gür: 15 Temmu...

VEFALI ELLER VATAN İÇİN SAĞLI...

SAĞLIK SEKTÖRÜ VE İNTERNET KU...

Şifayı Medicalpark’da buldu....

Sağlık Bakanlığı'ndan yeni KHK...

Gaziantep'te ünlü sanayici ve ...

EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİL...

DESTAN YÜREKLE YAZILIR......

GÜLVEREN’DEN “ 15 TEMMUZ ŞEHİ...

SAYIN VALİ ALİ YERLİKAYA'NIN 1...

TÜRKİYE’NİN İLK DEMOKRASİ MÜZE...

Gaziantep Büyükşehir Belediye ...

SANKO Üniversitesi’nde “15 Tem...

Rektör Prof. Dr. Gür: 15 Temmu...

Fotoğraflarla 15 Temmuz” sergi...

ACİL SERVİSTE DEHŞET..!...

Suriye Uyruklu CANLI BOMBA Pol...

Kilis'te askeri personelin kal...

Medical Park Hastanesi Fizik ...

Alerjik konjonktivit...

Diş Hekimi Adaylarının Mezuniy...

Rektör Prof. Dr. Gür, Hedefimi...

Böbrek Taşı Yaz Aylarında Artı...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Meli...

ECZACILARIN SORUNLARI DİNLENDİ...

Sağlık EMEK İster...

Gaziantep’te Nisan ayında hast...

Ağca’dan kınama...

“Bıçak kemiğe değil, boğaza d...

Ömür boyu mutluluklar...

SAĞLIKTA TANITIM...

İleri Laparoskopik Cerrahi ile...

ÖZEL AKADEMİ HASTANESİNDE BAŞH...

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİ ANMA, DE...

MEDİCALPARK HASTANESİ’NDE BA...

DR. YILDIRIM: “HER TÜRLÜ ŞİDDE...

HATEMDEN SALDIRIYA KINAMA...

Netgöz Ailesi İftar’da bir ara...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE BAYRAML...

AKUT AORT DİSEKSİYONU...

HATEM AİLESİ RAMAZAN BAYRAMINI...

Dr. AKTAŞ MEDİCALPARK'TA......

Yrd. Doç Dr. Mehmet Kaplan NCR...

GAZİANTEP OĞUZBOYLARI FEDERASY...

İmplant üstü çözüm ve komplika...

ÖZEL HASTANE YÖNETİCİSİ NASIL ...

ECZACI ODASI HUZUR EVİ SAKİNLE...

GAZİANTEP SEV AMERİKAN HASTANE...

Gaziantep'te ünlü inşaatçı kar...

HASTA YAKINLARI ACİL SERVİSİ B...

Gaziantep'te 4 firmaya FETÖ op...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ...

RAMAZAN BAYRAMI MESAJI...

“ÜSTÜNDEKİ BEYAZ ÖNLÜĞÜ HAKETM...

ASİD BAŞKANI DR. YILDIRIM’IN R...

GAÜN’de Geleneksel İftar Yemeğ...

En hayırlı iftar!...

BAYRAM BESLENMESİ...

DİŞ HEKİMLERİ İFTARDA BULUŞTU...

HATEM AİLESİ İFTAR YEMEĞİNDE B...

HASTALARIN HASTANEDEN BEKLENT...

21 HAZİRAN ALS FARKINDALIK GÜN...

DİLLERDEN DÜŞMEYEN ADALET...

Sünnet Deyip Geçmeyin!...

GaziantepKart sistemi 15 HAZİR...

ADC Ailesi İftar’da Buluştu...

DOKTORA DANIŞMADAN LENS KULLAN...

SANKO HOLDİNG GELENEKSEL İFTAR...

Spor yaralanmaları...

RAMAZANDA AĞIZ KOKUSUNA ÇÖZÜM...

Dr. Serdar Sarıfakı, Gaziantep...

DÜNYAGÖZ Gaziantep çalışanları...

Sağlığa dair ne varsa ECZANE’d...

Tiroid Kanserinde Güncel Tanı ...

Optisyen Gözlükçüler İftarda ...

ŞÖLEN’DEN GAZİANTEP’E ENDÜSTR...

MEDİCALPARK AİLESİ İFTAR YEMEĞ...

DURUCU Yaşam Hastanesinde......

TAKLİTÇİLİKTE ISRAR EDİLİYOR...

Sev Amerikan Hastanesi’nde Ba...

HUZEYFE DURMAZ OĞUZ BOYLARI FE...

RIDVAN FADILOĞLU’ndan MEDİCALP...

Annelik Estetiği...

Güneş Çarpması...

Mümessil Dayanışma Derneği (MÜ...

Menisküs Tedavisinde erken teş...

Dr.Bülent KAYIK ÖZEL HAYAT HAS...

Rektör Gür: GAÜN’den mezun olm...

MS Hastalığının Göze Etkileri...

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İ...

ÖZEL SANKO OKULLARI’NDA ULUSAL...

Sahipsiz Mesleğin Üyeleriyiz...

MEMLEKETİMİZ VE İYİ YÖNETİCİ O...

Şehitkamil Devlet Hastanesi ça...

GAÜN’e “En İyi Poster Bildiri ...

ÜSEM’İN 71. GRUP BAŞARISI...

Gaziantep'te ünlü iş adamı FET...

AYSEL ŞERBETÇİ İFTAR ÇADIRINDA...

GASMEK’TEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİL...

BİR GÜNDE TOPLAM 16 ŞEHİT ACIS...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDEN RAMA...

SAĞLIK PROFESYONELLERİ VE İLET...

Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi ...

İftar ve Sahurda ne yemeli?...

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMEL...

TIP HUKUKUNDA DOĞRU BİLİNEN YA...

GÖZ DAMLASI ORUÇ BOZMAZ!...

BİR MESLEĞE VERİLEN GÖNÜL VE Ö...

VI. GAZİANTEP ANESTEZİ GÜNLERİ...

İhtiyaçtan satılık 'doktor kad...

VARİS TEDAVİSİ İÇİN GEÇ KALMAY...

Dr. Ersin Arslan Eğitim Ve Ara...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesi...

GAÜN'de FETÖ operasyonu...

Gözyaşlarının Ardındaki Gülüms...

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMEL...

Gaziantep’te kanlı soygun...

Gaziantep'te FETÖ/PDY'ye yönel...

SAHURDA YAPILAN HATALAR...

Göz sağlığı için iyi beslenmek...

PetPoint Tuğba, evcil dostlara...

Halı Fuarının Sağlık Sponsoru ...

HASTANIZ HASTANENİZE SADIK MI?...

YAŞAM’dan ‘’İletişim ve öfke k...

ÖZMEN ECZANESİ AÇILDI...

Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Ö...

Medicalpark’ta Mucize Kurtulu...

MEDİCALPARK HASTANESİ ‘nde 7 A...

HEMŞİRELER UNUTULMADI...

Sağlıkçıların turnuvasında Dr....

ÖZEL HATEM HASTANESİNDEN OBEZİ...

Gaziantepli doktor dünyada bi...

ECZACILAR BALODA STRES ATTI...

GAZİANTEP ECZACI ODASI DUYURU...

Ecz.Murat Sepin YOĞUN BAKIMDA...

Sağlık çalışanlarına erken eme...

Sağlık-Sen, Gaziantep’te tüm k...

Merve hemşirenin dudağında dol...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10