Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Gaucher hastalarının doğru teşhise ulaşması 10 yıl sürebiliyor

23.10.2018   58641
Facebook Paylaş
 
 
 


Dünya genelinde her 40.000 ila 100.000 kişide bir görülen nadir, uzun süreli ve hayatı tehdit eden bir hastalık olan Gaucher hastalığının yeterince bilinmemesi nedeniyle, hastaları doğru teşhis alana kadar zorlu bir süreç bekliyor ve ilk belirtilerden doğru tanıya kadar ortalama 4 ila 10 yıl geçiyor. Bazıları ise yanlış tanı veya bilgi eksikliği nedeniyle gereksiz tıbbi girişimlere maruz kalıyor. Bu toplumsal gereksinimden yola çıkan Çocuk Beslenme ve Metabolizma Derneği, Gaucher Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında uluslararası bir Gaucher Sempozyumu düzenledi. Dünyanın farklı noktalarında Gaucher hastalığı konusunda çalışan hekimleri bir araya getiren ve 30'dan fazla sunumun yapıldığı sempozyumda bu hastalık hakkındaki farkındalık seviyesinin artırılması ve konu hakkındaki en güncel bilgilerin tartışılması amaçlandı.

 
Gaucher (“goşe” şeklinde okunur) hastalığı kalıcı, ilerleyici ve kalıtsal bir hastalıktır. Hastalığın sebebi, glukoserebrozidaz isimli enzimin eksikliği veya görevini yerine getirememesidir. Bu enzimin eksikliği sonucunda, vücudumuzun makrofaj denilen hücrelerinde glukoserebrozid maddesi birikimi olur. Bu hücrelerin organları, dokuları ve kemiği istila etmesi, sistemlerin işlevlerinde aksamalara yol açar.  Hastalık, yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkan hafif ya da şiddetli belirti ve bulgularla kendini gösterir.
 
Gaucher hücreleri vücutta birikerek dokularda hasara yol açıyor
Gaucher Sempozyumu'nda söz alan Çocuk Beslenme ve Metabolizma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaucher Sempozyumu Başkanı Prof. Dr. Turgay Coskun, Gaucher hastalığının klinik bulguları hakkında şu bilgileri verdi: “Gaucher hastalığının belirtileri, Gaucher hücrelerinin vücutta birikerek artmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Gaucher hücreleri genellikle dalak, karaciğer ve kemik iliğinde birikir. Ancak lenf sistemi, akciğerler, deri, göz, böbrekler, kalp ve düşük oranda merkezi sinir sistemi gibi diğer dokularda da birikebilir. Belirtiler herhangi bir yaşta ortaya çıkabileceği gibi, genellikle ilk olarak çocukluk ya da yetişkinlik döneminde fark edilir.”
 
Gaucher hastalığı zamanında teşhis ve tedavi edilmezse ilerleyebilir
Prof. Dr. Turgay Coşkun hastalığın belirtileri hakkında şunları söyledi: “Hastalığın farklı üç tipi mevcuttur, erken yaşlarda başlayan ve ilerleyen yaşlara kadar değişen bulgular gözlemlenebilir. Belirtilerin çeşidi ve şiddeti, bireylere göre değişkenlik gösterebilir. Bazı bireylerde yaşlılık dönemine kadar herhangi bir belirti ortaya çıkmaz, bazılarında ise çocukluk döneminden itibaren hayati tehlike oluşturabilecek bulgular gelişebilir. Gaucher Hastalığı, kalıcı ve ilerleyen bir hastalık olup erken tanı konup tedavi edilmediği takdirde zamanla kötüleşebilir. Belirtiler başka hastalıklarla benzerlik gösterebildiğinden, doğru teşhis konması ayları, hatta yılları bulabilir. Örneğin; eklem ağrısı veya üst bacaklarda görülen kemik ağrısı, büyüme ve gelişme ağrısı sanılabilir. Kırmızı kan hücrelerindeki ve pıhtılaşmadan sorumlu kan küreciklerinin sayısındaki düşüş, ilk olarak kan hastalığı şeklinde tanımlanabilir veya lösemi, lenfomayı çağrıştırabilir. Belirtilerin zararsız görünmesinden dolayı hastalar ve hekimler uzunca bir süre ilerleyen hastalıktan şüphelenmeyebilirler. Kesin tanı için kandaki glukoserebrozidaz enziminin aktivitesi test edilmelidir.” Prof. Dr. Turgay Coşkun hastalığın belirtilerini şöyle özetledi:

  • Kanamalar ve morarmalar
  • Kansızlık (anemi)
  • Çabuk kırılan zayıf kemikler (osteoporoz)
  • Kemik ve eklem ağrıları
  • Dalak ve karaciğerde büyüme sonucunda karında şişlik
  • Kanın pıhtılaşma hücrelerinde azalma (trombositopeni)

 
Gaucher hastalığının sıklığı akraba evliliği olan toplumlarda daha yüksek
Sempozyumdaki konuşmacılardan biri olan Prof. Dr. Gülden Gökçay hastalık hakkında şu bilgileri verdi: “Gaucher hastalığının görülme sıklığı, akraba evliliği olan toplumlarda daha yüksek seyrediyor. Bu nedenle, akraba evliliği oranlarının hala %22-25 dolaylarında seyrettiği ülkemizde, Gaucher prevelansının daha yüksek olabileceği tahmin ediliyor. Özellikle büyümede gecikme, genel zayıflık, nedeni belirlenemeyen dalak veya karaciğer büyümesi, kansızlık, kemik ağrısı veya minör travma ile gelişen kırıklar gibi belirtiler saptanan kişiye Gaucher testi yapılmalıdır. Kalıtsal bir hastalık olmasından dolayı, ailede Gaucher hastalığı geçmişinin bilinmesi, tanının hekim tarafından düşünülebilmesi için önemli bir ipucudur. Gaucher hastalığı bulunan kişilerin tüm yakın akrabaları, hastalığı bulundurma veya potansiyel Gaucher hastalığı tanısı konmuş kişilerin yakın akrabaları da, hastalıkla ilgili durumlarının değerlendirilmesi için konunun uzmanı bir hekimin görüşüne başvurmalıdır. Eğer anne ve babanın ikisi de taşıyıcı ise, çocuğun Gaucher hastalığından etkilenme olasılığı her gebelikte 4'te 1 oranındadır. Genetik testi ve enzim analizini de kapsayan doğum öncesi tanı, çoğu durumda Gaucher hastalığının gebelikteki varlığını belirlemede yardımcı olur. Anne ve babadan birisinin taşıyıcı, diğerinin ise sağlıklı olduğu durumlarda, çocuğun taşıyıcı olma olasılığı %50'dir. Anne ve babadan ikisinin de taşıyıcı olması durumunda, çocuklar %50 olasılıkla taşıyıcı, %25 olasılıkla hasta veya %25 olasılıkla sağlıklı olacaktır.
 
Gaucher tedavisinde rutin muayeneler ve tedaviler aksatılmamalı
Sempozyumun konuşmacılarından Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, Gaucher hastalığının tedavisi konusunda önemli bilgiler verdi: “Bu hastalığın tedavisinde enzim yerine koyma ve madde eksiltme olmak üzere iki yöntem uygulanmaktadır. Enzim ve yerine koyma tedavisi ile büyük bir ilerleme sağlanmıştır. Bu tedavinin esası, vücudun üretemediği enzimin dışarıdan verilmesidir. Bu tedavi sonucunda kansızlıkta, trombosit azlığında, dalak, karaciğer ve kemik semptomlarında belirgin iyileşmeler sağlanabilmektedir. Gaucher hastalığının tedavisinden mümkün olan en yüksek faydayı sağlamak ve hastalığın ilerlemesini önlemek için damar yoluyla uygulanan enzim yerine koyma tedavisinin atlanmaması ve düzenli olarak sorumlu hekimin belirlediği aralıklarla alınması gerekmektedir. Madde eksiltme tedavisi dediğimiz yöntemde ise, enzimin işleyeceği madde miktarının azaltılması hedeflenir. Bu yöntem genelde enzim tedavisinin uygun olmadığı hastalarda önerilmektedir. Enzim tedavisinin erken başlanması birçok destek tedavisi gereksinimini ortadan kaldırmıştır. Hastaların kendi kişisel bakımı konusunda söz sahibi olması için, tedaviye geldiklerinde tüm şikayetlerini bildirmeleri önemlidir. Bu şikayetlerle ne sıklıkla ve hangi şiddetle karşılaştıklarını da eklemeyi unutmamalılar. Ayrıca rutin muayeneler, hastaların hastalık ya da güncel veya gelecek tedaviler konusundaki sorularına cevap alabileceği en uygun anlardır. Hastaların bir günlüğe belirtilerini yazmaları, bu muayenelerden verimli sonuçlar elde etmeleri için çok faydalı olabilir.”






FİMER Ailesi Büyümeye Devam Ed...

MEDİCAL PARK’TA MEDİKAL ESTET...

Dikkat Eksikliği ve Hiperakti...

PREMATÜRE BEBEKLERDE BESLENME...

GAÜN’DE 7 ÜLKE, MÜLTECİ KADIN...

Geriatrik Anestezi ve Yoğun Ba...

YKS’YE GİRECEK ÖĞRENCİLERE TAV...

WWF ...

Türkiye kazandı...

ACI KAYBIMIZ...

Adıyaman'da eğitim uçağı düştü...

SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA...

GAZİANTEP 27. DÖNEM MİLLETVEKİ...

İyi Parti Milletvekili adaylar...

ADALET BAKANI GÜL'E ÇAĞRIDA BU...

GAÜN HASTANESİ’NDE BAYRAMLAŞMA...

PROF. DR. CELAL AYAZ SANKO’DA...

Diş Hekimleri Odasına UZER den...

Duymer Özel Eğitim ve Rehabili...

YENİ YAŞAM gönüllüleri iftar ...

Siyasi Partilerden 8.Bölge Ga...

OBEZİTE CERRAHİSİ...

OP.DR. Seydi DEMİR HATEM'de.....

Tabip Odasından Yerlikaya’ya Z...

Synflorix™, etkililiği ve etki...

HALK OYUNLARI GRUBU UKRAYNA’DA...

Sağlıklı Kilo Vermek için 8 e...

NETLEŞMEYEN HASTALIK “NET”...

FACİADAN DÖNÜLDÜ......

Av.Nülifer Ay Hayatını Kaybett...

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI...

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI...

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI...

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI...

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI...

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI...

Prof.Dr. Altan YILDIRIM, ÇÖZÜM...

HAYRULLAH KUBBA RAMAZAN BAYRAM...

NETGÖZ Bayazhan’da Bir Araya G...

HATEM AİLESİ İFTAR YEMEĞİ VE ...

KARNELER ALINDI, ÇOCUKLARIMIZ...

DİŞ HEKİMLERİ İFTARDA BULUŞTU...

DUYMER Özel Eğitim ve Rehabili...

Bu Türkiye'de bir ilk......

63 yaşındaki kadın mürekkep ba...

Gücümüz BİRLİKTELİĞİMİZ...

Eczacı Odası Yaşlıları Unutmad...

ERSİN ARSLAN’I UNUTMADIK...

ADC Ailesi İftarda Buluştu...

“SAĞLIK SEKTÖRÜNDE GİRİŞİMCİLİ...

KAPLAN ECZACILARLA BULUŞTU...

RAHİM AĞZI KANSERİNDE ERKEN T...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesind...

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin TAŞKIRAN ...

DOÇ. DR. ERHAN ÖZYOL SANKO GÖ...

Prof.Dr. Haluk CEYLAN HATEM'de...

ÜREME VE CİNSEL SAĞLIK MODÜLE...

“PROGRAM AÇMA KRİTERLERİ”...

GAÜN Hastanesi’nde “Multipl S...

DEFALİFE HOSPİTAL AİLESİ İFTAR...

Erkek kısırlığında GÜNCEL TED...

LÖSEMİLİ ÇOCUKLARDAN ÖRNEK DAV...

İnsan Beyninin Bilinen ve Bil...

Doğurganlığı Artıran Önemli B...

Üreme Sağlığı Danışmanlık Eğit...

GÖZ KAPAKLARI OLMAYAN BEBEĞE ...

HATEM MEZUNLARI KEP ATTI...

AKADEMİ HEKİM KADROSUNU GÜÇLEN...

PSİKOLOG DİDEM CENGİZ SANKO’D...

MEDİCAL PARK İFTAR YEMEĞİNDE...

YAŞLANAN GÖZLER...

Sağlık-Sen Kadın Kollarından ...

Dr. Şinasi Emre Salman’ın BAB...

Op.Dr. Medine Toprak Konca’n...

SAĞLIKLI YAŞAM VE SPORCU BESLE...

BESLENME VE DİYETETİK GÜNLERİ...

SAĞLIK HİZMETİNDE HERKES ÜZER...

ŞAMPİYON GAÜN HASTANESİ...

Saadet Partisi’nin milletvekil...

İşte HDP'nin milletvekili aday...

GAÜN TIP FAKÜLTESİ BEYAZ ÖNLÜ...

Atabek Ağız ve Diş Sağlığı Mer...

Sağlık-Sen’den moral gecesi ...

RAMAZAN AYINDA BESLENMEYE DİK...

Tabip Odası´ndan, İl Sağlık M...

Özel Gaziantep Akademi Hastane...

DOÇ. DR. PELİN ÖZYOL SANKO'DA....

ÖRNEK ALDIĞI DOKTOR HAYATINI ...

SEVGİ AİLESİNE YENİ HEKİM...

GAÜN HASTANESİ’NDE HEMŞİRELER ...

AK Parti aday listesini YSK'ye...

İYİ PARTİ GAZİANTEP ADAY LİSTE...

CHP'nin milletvekili adayları ...

Talip Yavuz vefat etmiştir. ...

Dr. Asım Güzelbey'in kayınpe...

Gazişehir Gaziantep Bursa'ya o...

MHP Gaziantep Milletvekili Ada...

SANKO’DA HEMŞİRELİK HAFTASI KU...

Geleneksel Özel Düztepe Yaşam ...

Çocuk Kalp Cerrahisi ve Yoğun ...

Yemek Yarışmasının Sağlığı Öz...

MMT AMERİKAN HASTANESİ’NDEN M...

ÖZEL HATEM HASTANESİ HEMŞİRELE...

MEDİCAL PARK’TAN HEKİMLERE TEŞ...

HEMŞİRELİK HAFTASI...

Oruç tutabilen bir kalp hastas...

HALKIMIZIN SAĞLIK DANIŞMANIYIZ...

İYİ Parti aday adayları tanıtı...

YÜZÜNÜ GÜNEŞE DÖN GAZİANTEP!...

Taşdoğan’dan ‘Ramazan Ayı’ mes...

RAMAZAN BESLENMESİ...

SANKO ÜNİVERSİTESİ SANKONUK PR...

Sağlık İdarecisi Işıl Yavuz G...

ÇOK ÇALIŞARAK ÜSTESİNDEN GELEC...

BİLİMSEL ECZACILIĞIN 179. YILI...

MEDİCAL PARK HEMŞİRELER GÜNÜ...

Geldikleri gibi gidecekler...

EBE VE HEMŞİRELER HAFTASI KUTL...

ECZ. ÖMER FARUK BOZDOĞAN İYİ...

Dr. Mıhcıoğlu, ” Yıllardır sür...

Berat Geyik, MHP'den aday aday...

27.dönem MHP milletvekili aday...

GÖRÜNMEYEN BEYİN...

Sağlık Sen Gaziantep şube ba...

Ecz. Mehmet KARAGÜLLÜ'nün ANN...

Prof.Dr. Faruk YAĞCI’nın BABA...

Sırakaya Aday adaylığını açıkl...

Prof. Dr. Yalçın Kepekçi ve ...

Gaziantep Kilis Tabip Odası’nd...

CUMA REYHAN AK PARTİ’DEN ADA...

AK PARTİ ADAY ADAYI Prof. Dr. ...

Devren Kiralık ECZANE...

ŞAHİN’DEN DEMİRCİ’YE ZİYARET...

CHP HEYETİ DEMİRCİ’Yİ ZİYARET ...

Madde Bağımlılığı Engellenebi...

AĞCA, CHP'den Aday Adaylığını ...

DOÇ. DR. MURAT ULUTAŞ’A YILIN ...

SANKO OKULLARI RESİM YARIŞMASI...

Eczacılık Balosu...

SANKO UNIFEST 4’TE YÜKSEK SAD...

İYİ Parti İl Başkanı ve yöneti...

GAÜNDE 23 NİSAN ŞENLİĞİ...

DİYABETSİZ KAHVALTI...

Glutensiz Beslenme...

MEDİCAL PARKTA MAKYAJ FIRÇALAR...

Ellerdeki titreme tiroidin ha...

Alleben Tıp Merkezinden Moral ...

Kadın kanserlerinin 7 belirtis...

Anka’da uyku laboratuvarı hiz...

Öksürük çeşitleri ve tedavisi...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10