Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Uyku Apnesinin En Temel Belirtisi HORLAMA

2.10.2018   48586
Facebook Paylaş
 
 
 


Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi (KBB) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı  Yard. Doç.Yasin SARIKAYA ’’Horlama ve Uyku Apne hastalığı''  hakkında okuyucularımızı bilgilendirdi.

Uykuda nefesin 10 saniyeden daha uzun süre kesilmesi “apne” olarak adlandırılıyor. Uykuda nefesin kısmi kesilmesi ise horlama olarak ortaya çıktığını söyleyen Dr.SARIKAYA “Uyku apnesi” ve buna bağlı görülen “gündüz aşırı uykululuğu’ hayati sorunlara neden olabilen önemli bir sorun ancak birçok insan bu sorunu ya kabullenmiyor ya da görmezden geliyor. Apne, hastanın kendisinden çok etrafının farkında olduğu, sinsi olarak bazen uzun süreçte, bazen erken dönemde ciddi sağlık problemlerine(Hipertansiyon, diyabet, inme, uykuda ani ölüm, kalp krizi) neden olan, ciddiye alınması gereken bir durumdur.

 

HORLAMA ?

Normal yetişkinlerin % 45’i en azından ara sıra ve % 25’i devamlı olarak horlar. 30-35 yaş grubu erkeklerin % 20’si, kadınların % 5’i; 60 yaş grubu erkeklerin % 60’ı, kadınların % 40’ı daima horlar . Obez kişilerde horlama zayıf olanlara göre 3 kat daha fazla görülür. Horlama sesinin oluşmasında yumuşak damağın ve küçük dilin normalden uzun olması(mallampati3-4),tosiller ve/veya adenoid hipertrofi , nazal patolojiler(septum deviasyonu, konkahipertrofisi, sinüzit, nazal polip vb.) horlamayı ve apneyi tetikleyebilir.

 

UYKU APNESİ ?

OUAS’nun Prevelansı %2-4 arasında değişmektedir. Uyku apnesi santral ve obstrüktif tipte olabilir. Obstrüktif tip apne, uyanık durumda iken üst solunum yollarını açık tutan orofarengeal bölge kaslarının tonusu uyku sırasında azalır ve hava sütununun daralmasına bağlı, hava akım hızı artar ve etraf dokularda oluşan negatif basınç etkisi ile horlama ve ileri düzeyde de obstrüktif tip apneler görülür. Bu solunum problemleri sonucunda uyku esnasında kan oksijen düzeyleri düşmesi sonucun da kişilerde uyku bölünmeleri(arousal) görülür.

OUAS ‘nun horlama, gündüz aşırı uyku hali ve yakınları tarafından fark edilen gece uykuda solunum durması en tipik üç bulgusudur. Bunlardan başka yorgunluk-dinlenememe , sabah baş ağrıları,gece çarpıntı ve boğulma hissi, sinirlilik,unutkanlık,depresyon,cinsel isteksizlik diğer görülen bulgulardır.

Tüm bu semptomlara rağmen hastalar çoğu kez hastalıklarının farkında değildirler veya reddetme eğilimi gösterirler. Apneler genelde yatak odası partnerleri tarafından tanımlanır. Ancak uyku apnesi ile gürültülü horlama mutlaka ayırt edilmelidir.

Üst solunum yollarında daralmaya yol açan olan faktörler OSAS içinde risk faktörlerini oluşturur. Özellikle kilo fazlalığı-obezite, yaş, cinsiyet, kullanılan ilaçlar gibi genel faktörler yanında, burun boğaz bölgesinin yapısı,çene yapısı, baş-boyun pozisyonu ve boyun çapı genişliği gibi anatomik faktörlerde etkili olmaktadır. Sigara ve alkol kullanımı OSAS riskini artıran en yaygın nedenler arasındadır.

 

TANI ?

Uyku bozukluklarının en önemli tablolarından biri olan ve uykuda ölümlere kadar varan ağır sonuçlarını bildiğimiz OUAS’nun erken tanı ve tedavisi bu hastalar için hayati önem taşımaktadır. Kulak Burun Boğaz (KBB) hekimleri tarafından yapılan ayrıntılı üst solunum yolu muayenesi OSAS tanısında önemlidir.Bu hastaların tanısı genelde kendi ve etrafındaki kişilerden alınan anamnez ile şüphelenilir, KBB muayenesinde nazal patolojiler, küçük dil ve yumuşak damak (mallampati) durumu belirlenir. Hastalara yapılan müller manevrası ile(ideali uyku endoskopisi) obstrüksiyon seviyesi ve yerleri tespit edilir.

Ancak tanıda altın standart polisomnografidir. Bu işlemde özel olarak hazırlanan odalarda teknisyen nezaretinde uyutulan hastaların EKG, EEG, solunum hızı ve amplitüdü, kan oksijen saturasyonu, göğüs ve ayak hareketleri kaydedilir. Hastalığın kesin tanısını koydurduğu gibi apne-hipopne indeksi (AHI) oluşturularak hastalığın tipi ve derecesi de standardize edilir.

 

1.AHI 0-4 : Basit Horlama

2.AHI 5-15 : Hafif derecede OUAS

3.AHI 16-30 : Orta derecede OUAS

4.AHI >31 : Ağır derecede OUAS olarak sınıflandırılır.

 

TEDAVİ ?

Uyku laboratuvarında yapılan testle hastalığın tanısı konulup, ağırlık derecesi belirlenmektedir. Bu şekilde her hasta için en uygun tedavi şekli planlanmaktadır. Tedavi medikal ve cerrahi olarak 2 ye ayrılır.Öncelikle hastaların genel önlemlere dikkat etmeleri önerilir. Bunlar kilo verilmesi, alkol, sigara ve sedatif ilaç kullanımının kısıtlanması, reflüyü önleyici tedbirler ve uyku pozisyonunun ayarlanmasıdır.

 

 

Özellikle uyku ile ilgilenen Kulak Burun Boğaz hekimleri bu hastalığın hem medikal hem de cerrahi tedavisini yapmaktadırlar. Bir hastanın tedavisini belirlerken hastanın genel durumu , nazal ,orofarengeal , nazofarengeal ,larengeal patolojiler dikkatli bir şekilde incelenmelidir. OUAS’lu hastaların hem tedavi yöntemini belirleme, hem de medikolegal açıdan polisomnografi testi yapmaları önemlidir. Uyku testine (polisomnografi) yatırılacak her hasta öncelikle bir KBB hekimi tarafından muayene edilmeli , özellikle ve öncelikle nazal patolojileri düzeltilmelidir. Polisomnografi sonrasında ; hastaya CPAP tedavisi verilecekse bile CPAP uyumunu arttırmak, verilecek olan basınç düzeyini azaltmak için nazal patolojilerin önceden cerrahi olarak düzeltilmesi önemlidir.

 

1-Bu hastalığın en etkili ve kesin tedavisi sürekli pozitif basınçlı hava veren CPAP dediğimiz cihazlardır.

2- Ağız içi Araç Tedavisi: bunlar basit horlama ve hafif dereceli OUAS ‘lu hastalara uygulanabilir.

 3- Cerrahi Tedavi: OUAS’un en özgün ve en etkin tedavisi CPAP tedavisi olmakla birlikte, darlık yerinin tam olarak saptanabildiği (burun muayenesi ve müler manevrası) olgularda ve CPAP cihazına adapte olamayan hastalara cerrahi tedavi uygulanabilir. Ancak cerrahi esas olarak düzeltici , bazen çoklu seviyeli cerrahi şeklinde olması gerekir.

 

Nazal cerrahilerden başka KBB kliniklerinde horlama ve OUAS ‘lu hastalara uygulanan cerrahiler ; nazofarenk patolojileri(adenoidekltomi), yumuşak damak(anterior palatoplasti) ,küçük dil(uvula,) lateral farengeal bantlar, tonsiller bölge (tonsillektomi, tonsillotomi), dil kökü müdahaleleri, dil kökü askısı, hyoid süspansiyon, maksillo - mandibüler ilerletme, radyofrekans müdahaleleri sayılabilir. Bunlar ya tek başına ya da kombine cerrahiler olarak uygulanmaktadır. Son yıllarda obez olan OUAS’lu hastalara bariatrik cerrahi tedavisi yapılmaktadır.

 

OUAS ‘lu hastalar tedavi edilmezse; DİKKAT!!!

Kalp damar sisteminde; kalp krizi riski, kardiyak ritim düzensizlikleri, hipertansiyon, kardiyak hipertrofi ve ani ölüm,

Sinir sistemi: Beyin felçleri, baş ağrıları, depresyon, unutkanlık, karar verme yeteneğinde azalma,

Hormonal sistem: Büyüme hormonunda azalmaya bağlı çocuklarda gelişme geriliği, cinsel isteksizlik, insülin seviyesinde artma, şekere yatkınlık, 

Diğer: Trafik kazaları, evlilik sorunları, yaşam kalitesinde azalma, reflü






SAĞLIKTA ZİRVE...

Okul başarısı için sağlıklı be...

KOAH ‘‘TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR H...

Bilen & Barlık Ailesi Büyüyor...

PROF. DR. MEHMET YILMAZ, SANİ...

Örnek Hastane DEFALİFE HOSPİT...

KAYROPRAKTİK NEDİR?...

30 yıllık doktor avukat oldu!...

Sağlıkta Şiddet Bitmiyor!...

ŞEKER HASTALIĞININ ARTIŞ HIZIN...

Bu yazıyı okuduğunuzda her 'ta...

Kardiyovasküler ve Solunum...

GAZİANTEP ÖZEL AKADEMİ HASTANE...

Dr. Hamide Palaz ve Dr. Fikret...

GASTROANTEP’LE 3 GÜNDE 250 Bİ...

Gaziantep Diş Hekimleri Odasın...

O SİZİ ÖLDÜRMEDEN SİZ ONU ÖLD...

OBEZİTE VE METABOLİK CERRAHİ ...

DOÇ. DR. GÜZEL, SANKO ’DA...

MAİSONETTE OUTLET MAĞAZASI AÇI...

Gaziantep Eczacı Odası Mali G...

13. Çukurova Nöroloji Günleri...

Nöroloji Kliniği ve Uyku merk...

SANKO ÜNİVERSİTESİ TERCİH TANI...

ÇOCUKLARDA BESLENME ALIŞKANLIK...

Eyüp ÇAKMAK’ın BABASI VEFAT E...

Sevgi Ailesinin mutlu günü...

Elele Gönül Gönüle...

Diş Hekimleri Odasından 8.Böl...

Gökçe Ağar Eczanesi Açıldı...

OKUL UYUM SÜRECİNDE PSİKOLOJİ...

HATEM’DE FİZYOTERAPİSTLER GÜN...

Prof. Dr. Hakan KIRAN Kadın Ha...

Sağlık-Sen’de Kongre...

FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIĞIMI...

26.olağan Genel Kurulu 15 Eylü...

Dr. Göksel VURAL’ın ANNESİ VE...

Dr. Ahmet Kadir İymen’in ANNE...

GAÜN'de Kafatası Açmadan BEY...

Nefesinizi ve düşüncelerinizi ...

DEVA OKULLARINDAN BÜYÜK BAŞARI...

8 EYLÜL DÜNYA FİZYOTERAPİ GÜNÜ...

Başhekim Dt. Emrah DEMİRLİ’ye...

Sigaranın Bırakılması İçin 4 H...

Opr.Dr. Adnan YILDIRIM, AKADEM...

MMT Büyümeye Devam Ediyor......

ENFLASYON BORDRO’LUYU PERİŞAN ...

Op.Dr. Emin YILMAZ, HATEM’de.....

Tıp Fakültesi Rekoru Gaziante...

ŞARBON HASTALIĞI...

ARTIK YORULDUM......

ROMATOLOJİ Prof.Dr. Ahmet Mesu...

YILMAZKAYA'dan yaralılara ziya...

GAZİANTEP OTOBÜSÜ KAZA YAPTI...

Şehitkamil Devlet Hastanesinde...

Şarbon hastalığı ve salgını..!...

BASIN HALKIN SESİ, BASININ SES...

Devren Kiralık ECZANE...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanes...

BAYAN ELEMAN ARANIYOR......

Kansere “Kök” ten Çözüm...

Güzellikte İlk 10.....

Halkın Sorunu ANEMİ..!...

VÜCUDUN VİTAMİN KAYNAKLARIND...

PSİKİYATRİ UZMANI DR. ÖĞR. ÜY...

ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ.....

FOTOĞRAFLARLA ANTEP SOFRASI AN...

ORTA KULAKTA SIVI BİRİKMESİNE...

SPOR MUCİZELERE AÇILAN BİR KAP...

Kulak ameliyatlarında cerrahi ...

BİR KANSER BİR DOST!...

PROSTAT VE DİYABET İLACI KULLA...

Santa Farma Basın Bülteni...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI...

Diş beyazlatma Mutlaka Hekim ...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE BAYRAML...

MEDİCALPARK GAZİANTEP HASTANES...

TÜRKİYE’NİN İLK PALYATİF MERKE...

GAÜN HASTANESİ’NDE BAYRAM SEVİ...

Diş Hekimi Celil İyikesici'nin...

Dr. Nihat ÖZÇELİK vefat etti....

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME...

ASİD BAŞKANI DR. YILDIRIM’IN K...

Kök Hücre Bağışında Umut Olduk...

25 Aralık’ta Prediyabet Okulu...

Prof. Dr. Necdet Aybastı emekl...

Yeni dönemde Sağlık Yöneticil...

DİZ KİREÇLENMESİNE KÖK HÜCRE ...

Fatma Şahin’den Tam destek...

Jinekolojik Onkoloji Bölge Top...

ECZACILAR MAĞDUR...

Modern Çağın Hastalığı: İnter...

Gebelikte Kalsiyum...

Op.Dr. Saffet Ulutaş DEVA'da.....

SANKO ÜNİVERSİTESİ, “A PLUS ÜN...

MEHMET BEBEĞE MUCİZE TEDAVİ...

DİYABETLİ ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ...

ECZANELER KURBAN BAYRAMINDA ...

Çocuklarda Gıda Zehirlenmesi...

MMT'den SAĞLIK HİZMET ANLAŞMA...

Dr. Demir DEVA HASTANESİNDE......

Eczacı Sağlığın önemli unsurla...

GAZİANTEPLİ DOKTORU DÜNYA İZL...

YAZ AYLARINDA BESLENME ÖNERİLE...

ESTETİK BURUN AMELİYATI (RİNO...

Eklem Ağrısının Nedenleri ve ...

MASUM GÖRÜNEN HAVUZ VE DENİZ ...

Op.Dr.Hakan Yaz, Kadın Hastalı...

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ’NDE DEV...

Yaz hastalıklarına dikkat...

DEVREN ECZANE...

Estetisyen alınacaktır ...

İstanbul'da doktora saldırı..!...

10’DU BU SONDU...

Hemofili Yaz Okulu...

Havuz Keyfiniz Yüzme Havuzu E...

ÇOCUKLARDA VE ERİŞKİNLERDE GÖ...

Hemoroid’den korunma yolları...

ŞAHİNBEY MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ...

DİYETİSYEN Ecem ÖĞÜMSÖĞÜTLÜ Mi...

Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy Muay...

RADYOLOJİ UZMANI PROF. DR. AH...

Ülkemizde 2. kez ve Gaziantept...

DİYABET OKULU AÇILDI....

Özel Gaziantep Akademi Hastane...

İDAM VEYA HADIM ÇÖZÜM DEĞİLDİR...

Sağlığa Giden 100 üzerinden 9...

Ecz. Mehmet Yaşar ÖZKEÇECİ vef...

Yaşar Erkent hayatını kaybetti...

DEVREN ECZANE...

Gaziantep'te tehlikeli gerginl...

SAĞLIKTA ŞİDDET..!...

YENİ YAŞAM DERNEĞİ RESMEN FAAL...

Pınar & Ali’nin Mutlu Günü...

Esen Çiftinin Beşiz Sevinci...

Değişim Kreş’te mezuniyet sev...

EL VE KOLTUK ALTI BÖLGESİ AŞIR...

Suriyeli Ailenin 4’üz Sevinci...

KONUKOĞLU’NA YILIN VAKIF İNSAN...

BEHÇET HASTALIĞI HAKKINDA BİL...

MERSİN'DE YAŞANAN ŞİDDET OLAYI...

GAZİANTEPLİ DOKTORU DÜNYA İZLE...

Gaziantep'te beşiz bebeklerin ...

Minik Leyla'dan acı haber...

Devlet Sağlık Turizm Yapan Kur...

41. Dönem 1. Bölgelerarası Top...

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ, ...

‘’FARKLI AÇIDAN BAKIŞ’’...

HASTALARI ANNENİZ, BABANIZ BİL...

BAYILMAYA DİKKAT...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10