Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Havuz Keyfiniz Yüzme Havuzu Enfeksiyonları ile Son Bulmasın

20.07.2018   19738
Facebook Paylaş
 
 
 


Özel Gaziantep Akademi Hastanesi  Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer EVİRGEN yaz mevsimlerinde yaşanabilecek Yüzme Havuzu Enfeksiyonları hakkında birbirinden önemli açıklamalar yaptı.

Yüzme popüler bir spor aktivitesidir ve aynı zamanda düzenli fiziksel aktivite yapmak için de kullanılır. Su bazlı fiziksel aktivitelerin Romatoit artrit ve osteoartrit gibi kronik hastalıklara ve ruh sağlığına iyi geldiği, özellikle yaşlılarda yaşam kalitesini arttırdığı gösterilmiştir. Ancak bunu yaparken su kaynaklı hastalıklara da dikkat etmemiz icap etmektedir. 

Yüzme havuzlarının (su oyun parkları, sıcak su havuzları, jakuzi vb.) sebep olduğu hastalıklar suda bulunan mikrop ve kimyasallar nedeniyle ortaya çıkar. Bunlar yutularak, buğu veya aerosoller halinde solunarak ya da kontamine suya direk temas yoluyla bulaşabilmektedir. Bu hastalıklar ayrıca sudaki kimyasallardan veya havada gaz haline dönüşen kimyasallardan kaynaklanabilir. Havuz suyu ile bulaşan bu hastalıklar gastrointestinal, deri, kulak, solunum, göz, nörolojik ve yara enfeksiyonları dahil olmak üzere çok çeşitli olabilir. Bu hastalıklar hakkında temel bazı bilgilere sahip olmak havuzlarda, su parklarında ve tedavi amaçlı kullanılan sıcak su havuzlarında daha iyi vakit geçirmemize ve su kaynaklı hastalıklardan korunmamıza katkı sağlayabilir. 

 1. İshal hastalığı 

İshal en sık görülen havuz suyu kaynaklı hastalıktır. İshal ve yüzme birlikte düşünülemez. İshali olan veya son iki hafta içinde ishal hastalığı geçirmiş kişiler havuza girdiklerinde havuz suyunu kontamine etme riskleri vardır. Etkenler sıklıkla Cryptosporidium, Giardia, Shigella, norovirus ve E. coli O157:H7’dir. 

Havuz, klor ve pH bakımından çok iyi bile olsa genel kanaatimizin aksine bazı mikroorganizmalar dakikalarca veya günlerce yaşayabilir. Eğer havuzun kontamine olduğunu düşünüyorsanız ne kadar az su yutarsanız enfekte olma ihtimaliniz o kadar az olur.  Özellikle iki etkenden bahsedecek olursak; 

-Cryptosporidium; son yıllarda özellikle batı ülkelerinde havuz kaynaklı ishal hastalıklarının başlıca nedenleri arasında sayılmaktadır. Klora dayanıklı olduğu için havuz suyunda günlerce canlı kalabilir. Özellikle küçük çocuklar, hamileler ve bağışıklığı baskılanmış kişiler için risk oluşturmaktadır. 2-3 haftaya kadar uzayan ishallere neden olabilir. 

-Giardia; sıklıkla yüzme havuzu kaynaklı ishal salgınlarına neden olan bir başka patojendir. Uygun klorlu havuzlarda bile 45 dakikaya kadar canlı kalmasını sağlayan sert bir dış kabuğu vardır. 1-2 haftaya kadar uzayan ishallere neden olabilir. 

2. Döküntülü hastalık 

-Kaplıca (Sıcak su havuzu) döküntüsü (Pseudomonas Dermatiti / Follikülit); Kirlenmiş su, bir kişinin cildiyle uzun süre temas ederse, sıcak su havuzu döküntüsüne neden olabilir. 

Sıcak su havuzu döküntüsü genellikle Pseudomonas aeruginosa’nın neden olduğu bir enfeksiyondan kaynaklanır. Belirtileri; 

Deride kaşıntılı ve kırmızı renkli döküntüler oluşur.  Döküntüler genellikle daha önce mayoyla kaplı olan bölgelerde belirgindir.  Özellikle kıl köklerinin etrafında irinli lezyonlar vardır.Her yaştan insanı etkileyebilir. Çoğu döküntü, birkaç gün içinde tıbbi tedavi olmadan temizlenir. Ancak daha uzun sürmesi durumunda sağlık uzmanına danışılması gerekir. 

 3. Kulak enfeksiyonları 

Kulak enfeksiyonları genellikle yüzme esnasında kulağa giren kontamine su mevcudiyeti ile ilişkilidir. Yüzücü kulağı veya otitis eksterna olarak bilinen bu enfeksiyon, çocuklarda yaygın olarak görülen orta kulak enfeksiyonu ile aynı değildir. 

-Yüzücü kulağı (Otitis Eksterna); belirtileri birkaç gün içinde ortaya çıkar.  Kulak içi kaşıntılıdır. Kulakta kızarıklık ve şişlik vardır. Enfekte kulak çekildiğinde veya kulağa basınç uygulandığında ağrılıdır. Enfekte kulaktan iltihabi akıntı olabilir. 

Tüm yaş gruplarında görülse de çocuklarda daha sık görülür ve oldukça ağrılıdır. 

Kulağa giren kontamine su orada uzun süre kaldığında mikroorganizmalar için mükemmel bir ortam oluşturur ve enfeksiyona neden olur. Bu enfeksiyon kişiden kişiye bulaşmaz. Yüzücü kulağı belirtileri görüldüğünde bir sağlık uzmanına başvurmanız gerekir. 

-Yüzücü kulağı riskini azaltmak için; 

Kulaklarınızı mümkün olduğu kadar kuru tutunuz.Yüzerken bone ve kulak tıkacı kullanın.Kulaklarınızı iyice kurutmak için bir havlu kullanın. Suyun kulak kanalından çıkmasına izin vermek için kulağınız aşağı bakacak şekilde başınızı eğin.  Suyu boşaltmak için kulağınız aşağı bakarken kulak memesini farklı yönlere doğru çekin. Kulaklarınızda hala su varsa, kulak kanalındaki havayı hareket ettirmek için saç kurutma makinesi kullanmayı düşünün.Kurutucuyu en düşük ısı ve hız ayarında kullanın.Kurutucuyu kulağınızdan 5-10 cm uzakta tutun. Kulak kanalınıza (pamuk uçlu çubuklar, kurşun kalem, ataç veya parmaklar dahil) hiçbir nesne koymayın. Kulak kirini çıkarmaya ÇALIŞMAYIN. Kulak kiri, kulağınızın enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur. Kanalınızın kulak kiriyle tıkalı olduğunu düşünüyorsanız, sağlık uzmanınıza danışın. Damlalar; kulak tüpü olanlar, hasarlı kulak zarları, dış kulak yolu enfeksiyonları veya kulak akıntısı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. 

Kulaklarınızda ağrı, rahatsızlık veya akıntı varsa, sağlık uzmanınıza danışın. Dezenfektan ve pH seviyelerinin günde en az iki kez kontrol edildiği havuz ve sıcak sularda mikropların yayılma olasılığı daha düşük olduğundan böyle yerleri tercih edin. 

4. Solunum yolu enfeksiyonları 

Yüzücüler, zararlı mikroplar içeren bir havuzdan veya sıcak sudan çıkan buharı solurlarsa, solunum yolu enfeksiyonları açısından risk altındadırlar. Burada en sık sorumlu tutulan mikroorganizma Legionella’dır. Legionella, Lejyoner hastalığı olarak ta bilinen Lejyonella pnömonisine neden olur. Lejyonella hastalığı genellikle antibiyotiklerle başarılı bir şekilde tedavi edilse de bazen ölümcül de seyredebilir. Bazı kişilerde hastalığın kliniği daha ağır seyretmektedir; 

50 yaş ve üzerindekiler 

Sigara içenler 

Kronik akciğer hastalığı olanlar (KOAH) 

Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler 

Lejyonella hastalığı insandan insana bulaşmaz. Legionella doğal olarak sularda, özellikle de ılık suda bulunur. Kaplıca ve SPA’lar yeterince temizlenmediğinde ve uygun bir şekilde dezenfekte edilmediğinde buharın solunması ile hastalık gelişebilir. 

 

Yüksek su sıcaklıklarında, Legionella gibi mikropları öldürmek için gerekli olan dezenfektan düzeylerini korumak zor olduğundan, sıcak su havuzlarının dezenfektan ve pH seviyelerinin uygunluğundan emin olun. Özellikle daha kalabalık kullanımlarda dezenfektan ve pH kontrollerinin daha sık yapılması gerektiğini unutmayın. 

 

5. Gözlerin ve akciğerlerin kimyasal irritasyonu 

-Yüzdükten sonra gözlerde kızarıklık, burun ve boğazda yanma varsa, idrar, kaka ve teri suçlayabiliriz! 

Yüzücülerin sağlığını korumak amacıyla havuz suyuna sıklıkla klor eklenir. Ancak sudaki klor, yüzücülerin vücutlarından suyla temas sonucu havuz suyuna geçen (çiş, kaka, ter , kir, cilt hücreleri ve kişisel bakım ürünleri gibi) ürünlerle birleşir. Bu ise iki soruna neden olur; 

Sadece serbest klor mikropları öldürebileceğinden sudaki klor seviyesi azalmıştır.

Sudaki klor kimyasal irritan olan kloraminlere dönüşür.

Klor ve pH seviyesi uygun olan sağlıklı havuzlarda güçlü bir kimyasal kokusu alamazsınız.  Eğer güçlü bir şekilde klor kokusu alıyorsanız bu muhtemelen kloramin kokusudur. Bu da havuzdaki serbest klor seviyesinin azaldığının ve havuz suyunun kirlendiğinin göstergesidir. Sudaki kloramin gaz formuna dönüşerek havaya karışır. Bu özellikle iyi havalandırılmayan kapalı yüzme havuzları için daha büyük bir problemdir. Bu kloraminler bazen içme sularında kullanılan kloraminden faklıdır. 

-Kloraminler sağlığımızı nasıl etkilerler?  

Herkeste (yüzücüler ve havuz dışında olup aynı havayı soluyan kişiler)  

Solunum belirtilerine (burunda yanma, öksürük ve hırıltılı solunum) neden olur. 

Astım ataklarını tetikleyebilir. 

Yüzücülerde ise  

Gözlerde kızarıklık ve batma 

Deri irritasyonu ve döküntülere neden olur.

 

6.Yüzme havuzu ile bulaşmayan enfeksiyonlar 

-Baş biti (Saç biti) 

Yüzme havuzu ile yayılma ihtimali düşüktür. Baş biti saçlara tutunarak hayatta kalır ve havuzdaki klor seviyesi bitleri öldürmese de saç su altındayken bile ondan ayrılmazlar. Baş biti ancak havlu, saç fırçası gibi kişisel eşyaların paylaşımı sonucu temas yoluyla yayılır. 

-MRSA enfeksiyonu, 

MRSA (Metisiline dirençli Stafilococcus aureus), uygun dezenfektan (klor) ve pH seviyelerine sahip olan havuz suyunda uzun süre dayanamaz. Bu şekilde bir yayılım bildirilmemiştir. 

-Kıl kurdu (Oksiyur, Enterobius vermicularis) 

Yüzme havuzu kullanımı ile nadiren yayılmaktadır. Enfeksiyon kıl kurdu yumurtalarının yutulması ile ortaya çıkar. Havuzlardaki klor seviyesi kıl kurdu yumurtalarını öldürmek için yeterli olmasa da binlerce litre suda o birkaç yumurtaya denk gelme olasılığınız düşüktür. 

 

7. Havuz kullanımında sağlık için dikkat edilmesi gerekenler 

- İshaliniz varsa havuza girmeyin 

- Havuza girmeden önce mutlaka duş alın ve vücudunuzdaki her türlü kirden kurtulun.

- Havuzda su içindeyken tuvaletinizi yapmayın. 

- Havuz suyunu yutmayın.

- Her saat başı çocuklar için tuvalet molası verin, bezi varsa kontrol edin ve havuzdan uzak bir bölgede değiştirin, bol miktarda su için, güneş kremini her saat başı yeniden uygulayın.

- Klor ve pH düzeylerinin uygunluğunu kontrol edin.

- Havuzlarda; serbest klor düzeyinin  (1–3 mg/L veya ppm) ve pH (7.2–7.8) olması ideal mikrop öldürücü ortamı sağlar. 

- Kaplıca/SPA’larda; uygun dezenfektan düzeyleri (klor 2–4 ppm] veya bromine 4–6 ppm) ve pH (7.2–7.8) olması ideal mikrop öldürücü ortamı sağlar. Kaplıca/SPA’larda ölçümler günde iki kez yapılmalıdır. Sıcak su havuzlarının suları düzenli olarak değiştirilmeli ve havuzlardaki biyofilm tabakasının ovma yapılarak çıkarılması gerekir. 

- Pratik test şeritleri ile bu ölçümleri kendiniz de yapabilirsiniz.






SAĞLIKTA ZİRVE...

Okul başarısı için sağlıklı be...

KOAH ‘‘TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR H...

Bilen & Barlık Ailesi Büyüyor...

PROF. DR. MEHMET YILMAZ, SANİ...

Örnek Hastane DEFALİFE HOSPİT...

KAYROPRAKTİK NEDİR?...

30 yıllık doktor avukat oldu!...

Sağlıkta Şiddet Bitmiyor!...

ŞEKER HASTALIĞININ ARTIŞ HIZIN...

Bu yazıyı okuduğunuzda her 'ta...

Kardiyovasküler ve Solunum...

GAZİANTEP ÖZEL AKADEMİ HASTANE...

Dr. Hamide Palaz ve Dr. Fikret...

GASTROANTEP’LE 3 GÜNDE 250 Bİ...

Gaziantep Diş Hekimleri Odasın...

O SİZİ ÖLDÜRMEDEN SİZ ONU ÖLD...

OBEZİTE VE METABOLİK CERRAHİ ...

DOÇ. DR. GÜZEL, SANKO ’DA...

MAİSONETTE OUTLET MAĞAZASI AÇI...

Gaziantep Eczacı Odası Mali G...

13. Çukurova Nöroloji Günleri...

Nöroloji Kliniği ve Uyku merk...

SANKO ÜNİVERSİTESİ TERCİH TANI...

ÇOCUKLARDA BESLENME ALIŞKANLIK...

Eyüp ÇAKMAK’ın BABASI VEFAT E...

Sevgi Ailesinin mutlu günü...

Elele Gönül Gönüle...

Diş Hekimleri Odasından 8.Böl...

Gökçe Ağar Eczanesi Açıldı...

OKUL UYUM SÜRECİNDE PSİKOLOJİ...

HATEM’DE FİZYOTERAPİSTLER GÜN...

Prof. Dr. Hakan KIRAN Kadın Ha...

Sağlık-Sen’de Kongre...

FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIĞIMI...

26.olağan Genel Kurulu 15 Eylü...

Dr. Göksel VURAL’ın ANNESİ VE...

Dr. Ahmet Kadir İymen’in ANNE...

GAÜN'de Kafatası Açmadan BEY...

Nefesinizi ve düşüncelerinizi ...

DEVA OKULLARINDAN BÜYÜK BAŞARI...

8 EYLÜL DÜNYA FİZYOTERAPİ GÜNÜ...

Başhekim Dt. Emrah DEMİRLİ’ye...

Sigaranın Bırakılması İçin 4 H...

Opr.Dr. Adnan YILDIRIM, AKADEM...

MMT Büyümeye Devam Ediyor......

ENFLASYON BORDRO’LUYU PERİŞAN ...

Op.Dr. Emin YILMAZ, HATEM’de.....

Tıp Fakültesi Rekoru Gaziante...

ŞARBON HASTALIĞI...

ARTIK YORULDUM......

ROMATOLOJİ Prof.Dr. Ahmet Mesu...

YILMAZKAYA'dan yaralılara ziya...

GAZİANTEP OTOBÜSÜ KAZA YAPTI...

Şehitkamil Devlet Hastanesinde...

Şarbon hastalığı ve salgını..!...

BASIN HALKIN SESİ, BASININ SES...

Devren Kiralık ECZANE...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanes...

BAYAN ELEMAN ARANIYOR......

Kansere “Kök” ten Çözüm...

Güzellikte İlk 10.....

Halkın Sorunu ANEMİ..!...

VÜCUDUN VİTAMİN KAYNAKLARIND...

PSİKİYATRİ UZMANI DR. ÖĞR. ÜY...

ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ.....

FOTOĞRAFLARLA ANTEP SOFRASI AN...

ORTA KULAKTA SIVI BİRİKMESİNE...

SPOR MUCİZELERE AÇILAN BİR KAP...

Kulak ameliyatlarında cerrahi ...

BİR KANSER BİR DOST!...

PROSTAT VE DİYABET İLACI KULLA...

Santa Farma Basın Bülteni...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI...

Diş beyazlatma Mutlaka Hekim ...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE BAYRAML...

MEDİCALPARK GAZİANTEP HASTANES...

TÜRKİYE’NİN İLK PALYATİF MERKE...

GAÜN HASTANESİ’NDE BAYRAM SEVİ...

Diş Hekimi Celil İyikesici'nin...

Dr. Nihat ÖZÇELİK vefat etti....

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME...

ASİD BAŞKANI DR. YILDIRIM’IN K...

Kök Hücre Bağışında Umut Olduk...

25 Aralık’ta Prediyabet Okulu...

Prof. Dr. Necdet Aybastı emekl...

Yeni dönemde Sağlık Yöneticil...

DİZ KİREÇLENMESİNE KÖK HÜCRE ...

Fatma Şahin’den Tam destek...

Jinekolojik Onkoloji Bölge Top...

ECZACILAR MAĞDUR...

Modern Çağın Hastalığı: İnter...

Gebelikte Kalsiyum...

Op.Dr. Saffet Ulutaş DEVA'da.....

SANKO ÜNİVERSİTESİ, “A PLUS ÜN...

MEHMET BEBEĞE MUCİZE TEDAVİ...

DİYABETLİ ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ...

ECZANELER KURBAN BAYRAMINDA ...

Çocuklarda Gıda Zehirlenmesi...

MMT'den SAĞLIK HİZMET ANLAŞMA...

Dr. Demir DEVA HASTANESİNDE......

Eczacı Sağlığın önemli unsurla...

GAZİANTEPLİ DOKTORU DÜNYA İZL...

YAZ AYLARINDA BESLENME ÖNERİLE...

ESTETİK BURUN AMELİYATI (RİNO...

Eklem Ağrısının Nedenleri ve ...

MASUM GÖRÜNEN HAVUZ VE DENİZ ...

Op.Dr.Hakan Yaz, Kadın Hastalı...

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ’NDE DEV...

Yaz hastalıklarına dikkat...

DEVREN ECZANE...

Estetisyen alınacaktır ...

İstanbul'da doktora saldırı..!...

10’DU BU SONDU...

Hemofili Yaz Okulu...

Havuz Keyfiniz Yüzme Havuzu E...

ÇOCUKLARDA VE ERİŞKİNLERDE GÖ...

Hemoroid’den korunma yolları...

ŞAHİNBEY MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ...

DİYETİSYEN Ecem ÖĞÜMSÖĞÜTLÜ Mi...

Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy Muay...

RADYOLOJİ UZMANI PROF. DR. AH...

Ülkemizde 2. kez ve Gaziantept...

DİYABET OKULU AÇILDI....

Özel Gaziantep Akademi Hastane...

İDAM VEYA HADIM ÇÖZÜM DEĞİLDİR...

Sağlığa Giden 100 üzerinden 9...

Ecz. Mehmet Yaşar ÖZKEÇECİ vef...

Yaşar Erkent hayatını kaybetti...

DEVREN ECZANE...

Gaziantep'te tehlikeli gerginl...

SAĞLIKTA ŞİDDET..!...

YENİ YAŞAM DERNEĞİ RESMEN FAAL...

Pınar & Ali’nin Mutlu Günü...

Esen Çiftinin Beşiz Sevinci...

Değişim Kreş’te mezuniyet sev...

EL VE KOLTUK ALTI BÖLGESİ AŞIR...

Suriyeli Ailenin 4’üz Sevinci...

KONUKOĞLU’NA YILIN VAKIF İNSAN...

BEHÇET HASTALIĞI HAKKINDA BİL...

MERSİN'DE YAŞANAN ŞİDDET OLAYI...

GAZİANTEPLİ DOKTORU DÜNYA İZLE...

Gaziantep'te beşiz bebeklerin ...

Minik Leyla'dan acı haber...

Devlet Sağlık Turizm Yapan Kur...

41. Dönem 1. Bölgelerarası Top...

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ, ...

‘’FARKLI AÇIDAN BAKIŞ’’...

HASTALARI ANNENİZ, BABANIZ BİL...

BAYILMAYA DİKKAT...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10