Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
KARNELER ALINDI, ÇOCUKLARIMIZA DOĞRU YAKLAŞIYOR MUYUZ?

12.06.2018   14417
Facebook Paylaş
 
 
 


SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gözde Kıratlı, “Karne çocuğun bir zekâ göstergesi değildir. Çocuğun ilgi, yetenek ve iç disiplini hakkında bilgiler verir” dedi.

Kıratlı, 2017-2018 eğitim döneminin sonuna gelindiğini ve öğrenciler kadar velileri de karne heyecanının sardığını anımsatarak, bazı önerilerde bulundu.

Çocuğun, karne aldığında notlarıyla ilgili olumsuz düşünceleri, kendisinin ya da ailesinin yüksek beklentileri olabileceğini anımsatan Kıratlı, “Karnesindeki notların beklentisinin altında olması çocukta kaygı yaratabilir. Ailelerin beklentilerinin de çocuğun yaşına, gelişimine ve çevresel faktörler gibi özelliklerle uyumlu olmaması bu süreçte çocukta kaygı yaratan bir diğer etkendir” uyarısında bulundu. 

Karneyi aldığında beklediği gibi bir sonuçla karşılayamayan çocuğun okulda arkadaşları arasında kendini kötü hissederek, yetersizlik duygusuna kapılabileceğine vurgu yapan Kıratlı, şöyle devam etti:

“Bu süreçte ailesinin karne beklentisine yönelik nasıl bir tepkiyle karşılaşacağını bilemeyen çocuk, eve gitmekte tedirginlik yaşayabilir. Bu, çocuğun ailesinden gelecek olumsuz bir tepki beklentisi içinde olduğunu gösterir. Buna karşılık çocuk gergin ve sinirli hissedebilir; içe kapanık ve saldırgan tutumlar içerisinde olabilir. Bu tutumlar çocuğun aileden aldığı karne beklentisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. 

Karne, veliler tarafından yanlış yorumlanabilir. Karne, çocuğun dönem içinde aldığı notların, okula devam durumunun, çabasının, öğrenme düzeyinin bir göstergesidir. Çocuğun bir zekâ göstergesi değildir. Bu bizlere çocuğun ilgi, yetenek ve iç disiplini hakkında bilgiler verir. Düşük karne notu, çocuğun aptal, yeteneksiz, hiçbir şey yapamadığı anlamına gelmez. Çocuğun hayat başarısını da göstermez. 

Karne, derslere yönelik sembolik değerlerle yapılan bir puanlamadır. Öğrencilerin ilgileri, tutumları ve performansları konusunda sınırlı bilgiler verir. Çünkü eğitim ve öğrenim uzun bir süreçtir. Bu süreçte çeşitli değişimlerle ya da gelişimlerle dalgalanmalar olacaktır. Dolayısıyla tek bir karne notu çocuğun başarısını belirlemez.” 

 

KARNEYE YAKLAŞIM 

Karne konusunda ebeveynlere önerilerde bulunan Kıratlı, “Ebeveynlerin çocukla kurduğu ilişki sadece karne notu üzerinden ya da performansına dayalı olmamalı. Karşılıklı sevgi koşulsuz olmalı. Sadece performansa yönelik olan koşullu sevgi çocuğun benlik saygısının gelişimini olumsuz etkiler” diye konuştu.

İyi karnenin, birlikte kutlanması gereken bir süreç olduğunun altını çizen Kıratlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocuğa sarılarak ‘Aferin, bravo’ gibi ya da ‘Bu sene elinden gelenin en iyisini yaptın’ gibi abartılı olmayan, uygun söylemlerle çocuğun manevi olarak ödüllendirilmesi, kutlanması gerekir. İsteğe bağlı olarak çocuğun yaşına, ilgi alanlarına ve gelişimine uygun, maddi değeri çok yüksek olmayan hediyeler verilebilir, birlikte bir aktivite planlanabilir. Ayrıca bu seneki çalışma disiplininin önümüzdeki senelerde de sürmesi için çocuğun teşvik edilmesi önemlidir.

Kötü karne karşısında çocuğun kişiliğine yönelik, tembel, başarısız, beceriksiz gibi söylemlerle, olumsuz atıfta bulunulması, ilerleyen süreçte çocuğu daha da olumsuz etkiler. Çocuk kendini bu şekilde kabul ederse, ilerleyen süreçlerde başarılı olmak için çaba sarf etmez. Onun yerine “’Sana güveniyoruz, istersen başarabilirsin’ gibi motive edici ifadeler kullanılmalıdır.”

 

NOTLAR KÖTÜYSE NE YAPILMALI

Karnede kötü notlar olması halinde neler yapılması gerektiğine değinen Kıratlı, uyarılarını şöyle sıraladı:

“Karnede sadece kötü notlara odaklanarak iyi notlar görmezden gelinmemeli. Elbette karneden memnun olmadığınızı büyük tepkiler göstermeden dile getirebilirsiniz; ancak bu süreç kötü notların nedenleri üzerine karşılıklı olarak konuşulduğu, nedenler tespit edildikten sonra karşılıklı çözüm yollarının düşünülerek plan ve programlar yapıldığı bir yaklaşım içermelidir. Bu süreçte çocuğu cezalandırmak, korkutmak ya da diğer çocuklarla kıyaslamak, çocukta suçluluğa ve ilerleyen süreçlerde kendi performansını açığa çıkarmakta demotive ve yetersiz hissetmesine yol açar. 

Ailenin verdiği tepkiler çocuğun diğer öğrenmelerini etkiler. İşlevsel olan çocuğun içsel motivasyonunu arttırarak amaçları doğrultusunda ilerlemesini ve çalışma alışkanlıkları kazanmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda çocukları yeni bilgileri edinmekten korkutmamak, karşılaştıkları zorlukları yenmeleri için cesaretlendirmek gerekir. Bu onların sadece öğrenim yıllarındaki başarılarını değil, kişisel gelişimlerini de olumlu etkiler. Tüm bunların yanında düşük notun kaynağı sadece çocuğun çalışmamasıyla ilgili olmayabilir. Çocuğun yaşadığı duygusal zorluklar da onun okul başarısını olumsuz etkileyebilir. Bunun araştırılması belki psikolojik bir destek alınması gerekebilir.”

 

KÖTÜ KARNEYE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

Kötü karnenin sadece çocuğun sorumluluğunda olmadığını, ailenin, okul ortamının, öğretmenin ve idarenin de payının bulunduğu bir süreç olduğunu anımsatan Kıratlı, şunları kaydetti:

“Eğer anne-baba, eğitim yılı içinde okul ve öğretmenle yeterince iş birliği yapmışsa ve aile için sorunların yeterince üstesinden gelinmişse çocuğunun sınıf içindeki düzeyini, nasıl bir karne getireceğini bilir ve aile daha gerçekçi beklentiler içerisine girer. Gerekli tedbirler iş birliği içerisinde önceden alınabilirse bu süreçte çocuğa daha doğru bir şekilde yaklaşılmış olur. Çocuğun karnesinin bir başkasına karşı utanma ya da övünme nedeni olarak kullanılması doğru olmaz. Çocuğa geribildirimler süreç boyunca gösterdiği çabayı desteklemek, bulduğu çözüm yollarını taktir etmek ve ona inanıldığını göstermek için verilmelidir.”

Okul çağındaki her çocuğun sadece öğrenci değil, aynı zamanda bir birey olarak görülmesinin büyük önem taşıdığının altını çizen Kıratlı, “Onun da herkes gibi keşfedilmiş ya da keşfedilmemiş birçok farklı yönü, ilgi ve becerileri vardır. Bu süreçte çocuğun başarılarını fark etmek, güçlü yönlerini öne çıkarmak, zayıf yönlerini bir eksiklik değil sadece geliştirilmesi gereken yönleri olarak kabul etmek çocuğun kendine olan güvenini arttıracaktır” değerlendirmesini yaptı. 

 

YAZ TATİLİ

Çocuğun yaz tatiliyle birlikte zorlu geçen bir yılı tamamlamasının ardından tatili doya doya yaşamasının önemine de değinen Kıratlı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tabi ki tatil öğrenmelerin bitmesi demek değildir. Tatili hayata dair öğrenmelerin gerçekleşeceği, yeni becerilerin kazanıldığı, çocuklara yaşına uygun sorumlulukların verildiği bir süreç olarak değerlendirmek çocuğun özgüveninin gelişmesine olumlu katkı sağlar.

Eğer çocuğun herhangi bir dersle ilgili olarak özel bir destek gerektiren bir çalışmaya ihtiyacı yoksa kitap okuma ya da öğrendiği bilgileri zorlayıcı olmayan bir ders çalışma planıyla yeniden gözde geçirmesi yeterlidir. 

Unutmayın ki, sağlıklı ve uyumlu bir çocuğa sahip olmak, çocuğun başarısız olmasından çok daha önemlidir. Yaşamının devam ediyor olması, en büyük armağandır.” 






Memik Ateş Öğretici Emekli Old...

DİŞ HEKİMLERİ SEMİNERDE BİR AR...

BEBEK ÖLÜMLERİ VE YENİDOĞAN YO...

15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ B...

Sev Amerikan Hastanesi Deneyi...

DEĞİŞİM Kreş Yıl sonu gösteris...

ÖĞRENCİLER İÇİN TERCİH ÖNERİLE...

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları...

Obezite cerrahisi ile sağlığın...

ÖZEL HATEM MESLEKİ VE TEKNİK A...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesi 1...

Nöroloji Uzmanı Dr. Selin ÇELİ...

Rektör Prof. Dr. Gür: 15 Temmu...

VEFALI ELLER VATAN İÇİN SAĞLI...

SAĞLIK SEKTÖRÜ VE İNTERNET KU...

Şifayı Medicalpark’da buldu....

Sağlık Bakanlığı'ndan yeni KHK...

Gaziantep'te ünlü sanayici ve ...

EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİL...

DESTAN YÜREKLE YAZILIR......

GÜLVEREN’DEN “ 15 TEMMUZ ŞEHİ...

SAYIN VALİ ALİ YERLİKAYA'NIN 1...

TÜRKİYE’NİN İLK DEMOKRASİ MÜZE...

Gaziantep Büyükşehir Belediye ...

SANKO Üniversitesi’nde “15 Tem...

Rektör Prof. Dr. Gür: 15 Temmu...

Fotoğraflarla 15 Temmuz” sergi...

ACİL SERVİSTE DEHŞET..!...

Suriye Uyruklu CANLI BOMBA Pol...

Kilis'te askeri personelin kal...

Medical Park Hastanesi Fizik ...

Alerjik konjonktivit...

Diş Hekimi Adaylarının Mezuniy...

Rektör Prof. Dr. Gür, Hedefimi...

Böbrek Taşı Yaz Aylarında Artı...

Beslenme ve Diyet Uzmanı Meli...

ECZACILARIN SORUNLARI DİNLENDİ...

Sağlık EMEK İster...

Gaziantep’te Nisan ayında hast...

Ağca’dan kınama...

“Bıçak kemiğe değil, boğaza d...

Ömür boyu mutluluklar...

SAĞLIKTA TANITIM...

İleri Laparoskopik Cerrahi ile...

ÖZEL AKADEMİ HASTANESİNDE BAŞH...

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNİ ANMA, DE...

MEDİCALPARK HASTANESİ’NDE BA...

DR. YILDIRIM: “HER TÜRLÜ ŞİDDE...

HATEMDEN SALDIRIYA KINAMA...

Netgöz Ailesi İftar’da bir ara...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE BAYRAML...

AKUT AORT DİSEKSİYONU...

HATEM AİLESİ RAMAZAN BAYRAMINI...

Dr. AKTAŞ MEDİCALPARK'TA......

Yrd. Doç Dr. Mehmet Kaplan NCR...

GAZİANTEP OĞUZBOYLARI FEDERASY...

İmplant üstü çözüm ve komplika...

ÖZEL HASTANE YÖNETİCİSİ NASIL ...

ECZACI ODASI HUZUR EVİ SAKİNLE...

GAZİANTEP SEV AMERİKAN HASTANE...

Gaziantep'te ünlü inşaatçı kar...

HASTA YAKINLARI ACİL SERVİSİ B...

Gaziantep'te 4 firmaya FETÖ op...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ...

RAMAZAN BAYRAMI MESAJI...

“ÜSTÜNDEKİ BEYAZ ÖNLÜĞÜ HAKETM...

ASİD BAŞKANI DR. YILDIRIM’IN R...

GAÜN’de Geleneksel İftar Yemeğ...

En hayırlı iftar!...

BAYRAM BESLENMESİ...

DİŞ HEKİMLERİ İFTARDA BULUŞTU...

HATEM AİLESİ İFTAR YEMEĞİNDE B...

HASTALARIN HASTANEDEN BEKLENT...

21 HAZİRAN ALS FARKINDALIK GÜN...

DİLLERDEN DÜŞMEYEN ADALET...

Sünnet Deyip Geçmeyin!...

GaziantepKart sistemi 15 HAZİR...

ADC Ailesi İftar’da Buluştu...

DOKTORA DANIŞMADAN LENS KULLAN...

SANKO HOLDİNG GELENEKSEL İFTAR...

Spor yaralanmaları...

RAMAZANDA AĞIZ KOKUSUNA ÇÖZÜM...

Dr. Serdar Sarıfakı, Gaziantep...

DÜNYAGÖZ Gaziantep çalışanları...

Sağlığa dair ne varsa ECZANE’d...

Tiroid Kanserinde Güncel Tanı ...

Optisyen Gözlükçüler İftarda ...

ŞÖLEN’DEN GAZİANTEP’E ENDÜSTR...

MEDİCALPARK AİLESİ İFTAR YEMEĞ...

DURUCU Yaşam Hastanesinde......

TAKLİTÇİLİKTE ISRAR EDİLİYOR...

Sev Amerikan Hastanesi’nde Ba...

HUZEYFE DURMAZ OĞUZ BOYLARI FE...

RIDVAN FADILOĞLU’ndan MEDİCALP...

Annelik Estetiği...

Güneş Çarpması...

Mümessil Dayanışma Derneği (MÜ...

Menisküs Tedavisinde erken teş...

Dr.Bülent KAYIK ÖZEL HAYAT HAS...

Rektör Gür: GAÜN’den mezun olm...

MS Hastalığının Göze Etkileri...

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İ...

ÖZEL SANKO OKULLARI’NDA ULUSAL...

Sahipsiz Mesleğin Üyeleriyiz...

MEMLEKETİMİZ VE İYİ YÖNETİCİ O...

Şehitkamil Devlet Hastanesi ça...

GAÜN’e “En İyi Poster Bildiri ...

ÜSEM’İN 71. GRUP BAŞARISI...

Gaziantep'te ünlü iş adamı FET...

AYSEL ŞERBETÇİ İFTAR ÇADIRINDA...

GASMEK’TEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİL...

BİR GÜNDE TOPLAM 16 ŞEHİT ACIS...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDEN RAMA...

SAĞLIK PROFESYONELLERİ VE İLET...

Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi ...

İftar ve Sahurda ne yemeli?...

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMEL...

TIP HUKUKUNDA DOĞRU BİLİNEN YA...

GÖZ DAMLASI ORUÇ BOZMAZ!...

BİR MESLEĞE VERİLEN GÖNÜL VE Ö...

VI. GAZİANTEP ANESTEZİ GÜNLERİ...

İhtiyaçtan satılık 'doktor kad...

VARİS TEDAVİSİ İÇİN GEÇ KALMAY...

Dr. Ersin Arslan Eğitim Ve Ara...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesi...

GAÜN'de FETÖ operasyonu...

Gözyaşlarının Ardındaki Gülüms...

RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENMEL...

Gaziantep’te kanlı soygun...

Gaziantep'te FETÖ/PDY'ye yönel...

SAHURDA YAPILAN HATALAR...

Göz sağlığı için iyi beslenmek...

PetPoint Tuğba, evcil dostlara...

Halı Fuarının Sağlık Sponsoru ...

HASTANIZ HASTANENİZE SADIK MI?...

YAŞAM’dan ‘’İletişim ve öfke k...

ÖZMEN ECZANESİ AÇILDI...

Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Ö...

Medicalpark’ta Mucize Kurtulu...

MEDİCALPARK HASTANESİ ‘nde 7 A...

HEMŞİRELER UNUTULMADI...

Sağlıkçıların turnuvasında Dr....

ÖZEL HATEM HASTANESİNDEN OBEZİ...

Gaziantepli doktor dünyada bi...

ECZACILAR BALODA STRES ATTI...

GAZİANTEP ECZACI ODASI DUYURU...

Ecz.Murat Sepin YOĞUN BAKIMDA...

Sağlık çalışanlarına erken eme...

Sağlık-Sen, Gaziantep’te tüm k...

Merve hemşirenin dudağında dol...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10