Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
KARNELER ALINDI, ÇOCUKLARIMIZA DOĞRU YAKLAŞIYOR MUYUZ?

12.06.2018   15979
Facebook Paylaş
 
 
 


SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gözde Kıratlı, “Karne çocuğun bir zekâ göstergesi değildir. Çocuğun ilgi, yetenek ve iç disiplini hakkında bilgiler verir” dedi.

Kıratlı, 2017-2018 eğitim döneminin sonuna gelindiğini ve öğrenciler kadar velileri de karne heyecanının sardığını anımsatarak, bazı önerilerde bulundu.

Çocuğun, karne aldığında notlarıyla ilgili olumsuz düşünceleri, kendisinin ya da ailesinin yüksek beklentileri olabileceğini anımsatan Kıratlı, “Karnesindeki notların beklentisinin altında olması çocukta kaygı yaratabilir. Ailelerin beklentilerinin de çocuğun yaşına, gelişimine ve çevresel faktörler gibi özelliklerle uyumlu olmaması bu süreçte çocukta kaygı yaratan bir diğer etkendir” uyarısında bulundu. 

Karneyi aldığında beklediği gibi bir sonuçla karşılayamayan çocuğun okulda arkadaşları arasında kendini kötü hissederek, yetersizlik duygusuna kapılabileceğine vurgu yapan Kıratlı, şöyle devam etti:

“Bu süreçte ailesinin karne beklentisine yönelik nasıl bir tepkiyle karşılaşacağını bilemeyen çocuk, eve gitmekte tedirginlik yaşayabilir. Bu, çocuğun ailesinden gelecek olumsuz bir tepki beklentisi içinde olduğunu gösterir. Buna karşılık çocuk gergin ve sinirli hissedebilir; içe kapanık ve saldırgan tutumlar içerisinde olabilir. Bu tutumlar çocuğun aileden aldığı karne beklentisinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. 

Karne, veliler tarafından yanlış yorumlanabilir. Karne, çocuğun dönem içinde aldığı notların, okula devam durumunun, çabasının, öğrenme düzeyinin bir göstergesidir. Çocuğun bir zekâ göstergesi değildir. Bu bizlere çocuğun ilgi, yetenek ve iç disiplini hakkında bilgiler verir. Düşük karne notu, çocuğun aptal, yeteneksiz, hiçbir şey yapamadığı anlamına gelmez. Çocuğun hayat başarısını da göstermez. 

Karne, derslere yönelik sembolik değerlerle yapılan bir puanlamadır. Öğrencilerin ilgileri, tutumları ve performansları konusunda sınırlı bilgiler verir. Çünkü eğitim ve öğrenim uzun bir süreçtir. Bu süreçte çeşitli değişimlerle ya da gelişimlerle dalgalanmalar olacaktır. Dolayısıyla tek bir karne notu çocuğun başarısını belirlemez.” 

 

KARNEYE YAKLAŞIM 

Karne konusunda ebeveynlere önerilerde bulunan Kıratlı, “Ebeveynlerin çocukla kurduğu ilişki sadece karne notu üzerinden ya da performansına dayalı olmamalı. Karşılıklı sevgi koşulsuz olmalı. Sadece performansa yönelik olan koşullu sevgi çocuğun benlik saygısının gelişimini olumsuz etkiler” diye konuştu.

İyi karnenin, birlikte kutlanması gereken bir süreç olduğunun altını çizen Kıratlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocuğa sarılarak ‘Aferin, bravo’ gibi ya da ‘Bu sene elinden gelenin en iyisini yaptın’ gibi abartılı olmayan, uygun söylemlerle çocuğun manevi olarak ödüllendirilmesi, kutlanması gerekir. İsteğe bağlı olarak çocuğun yaşına, ilgi alanlarına ve gelişimine uygun, maddi değeri çok yüksek olmayan hediyeler verilebilir, birlikte bir aktivite planlanabilir. Ayrıca bu seneki çalışma disiplininin önümüzdeki senelerde de sürmesi için çocuğun teşvik edilmesi önemlidir.

Kötü karne karşısında çocuğun kişiliğine yönelik, tembel, başarısız, beceriksiz gibi söylemlerle, olumsuz atıfta bulunulması, ilerleyen süreçte çocuğu daha da olumsuz etkiler. Çocuk kendini bu şekilde kabul ederse, ilerleyen süreçlerde başarılı olmak için çaba sarf etmez. Onun yerine “’Sana güveniyoruz, istersen başarabilirsin’ gibi motive edici ifadeler kullanılmalıdır.”

 

NOTLAR KÖTÜYSE NE YAPILMALI

Karnede kötü notlar olması halinde neler yapılması gerektiğine değinen Kıratlı, uyarılarını şöyle sıraladı:

“Karnede sadece kötü notlara odaklanarak iyi notlar görmezden gelinmemeli. Elbette karneden memnun olmadığınızı büyük tepkiler göstermeden dile getirebilirsiniz; ancak bu süreç kötü notların nedenleri üzerine karşılıklı olarak konuşulduğu, nedenler tespit edildikten sonra karşılıklı çözüm yollarının düşünülerek plan ve programlar yapıldığı bir yaklaşım içermelidir. Bu süreçte çocuğu cezalandırmak, korkutmak ya da diğer çocuklarla kıyaslamak, çocukta suçluluğa ve ilerleyen süreçlerde kendi performansını açığa çıkarmakta demotive ve yetersiz hissetmesine yol açar. 

Ailenin verdiği tepkiler çocuğun diğer öğrenmelerini etkiler. İşlevsel olan çocuğun içsel motivasyonunu arttırarak amaçları doğrultusunda ilerlemesini ve çalışma alışkanlıkları kazanmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda çocukları yeni bilgileri edinmekten korkutmamak, karşılaştıkları zorlukları yenmeleri için cesaretlendirmek gerekir. Bu onların sadece öğrenim yıllarındaki başarılarını değil, kişisel gelişimlerini de olumlu etkiler. Tüm bunların yanında düşük notun kaynağı sadece çocuğun çalışmamasıyla ilgili olmayabilir. Çocuğun yaşadığı duygusal zorluklar da onun okul başarısını olumsuz etkileyebilir. Bunun araştırılması belki psikolojik bir destek alınması gerekebilir.”

 

KÖTÜ KARNEYE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

Kötü karnenin sadece çocuğun sorumluluğunda olmadığını, ailenin, okul ortamının, öğretmenin ve idarenin de payının bulunduğu bir süreç olduğunu anımsatan Kıratlı, şunları kaydetti:

“Eğer anne-baba, eğitim yılı içinde okul ve öğretmenle yeterince iş birliği yapmışsa ve aile için sorunların yeterince üstesinden gelinmişse çocuğunun sınıf içindeki düzeyini, nasıl bir karne getireceğini bilir ve aile daha gerçekçi beklentiler içerisine girer. Gerekli tedbirler iş birliği içerisinde önceden alınabilirse bu süreçte çocuğa daha doğru bir şekilde yaklaşılmış olur. Çocuğun karnesinin bir başkasına karşı utanma ya da övünme nedeni olarak kullanılması doğru olmaz. Çocuğa geribildirimler süreç boyunca gösterdiği çabayı desteklemek, bulduğu çözüm yollarını taktir etmek ve ona inanıldığını göstermek için verilmelidir.”

Okul çağındaki her çocuğun sadece öğrenci değil, aynı zamanda bir birey olarak görülmesinin büyük önem taşıdığının altını çizen Kıratlı, “Onun da herkes gibi keşfedilmiş ya da keşfedilmemiş birçok farklı yönü, ilgi ve becerileri vardır. Bu süreçte çocuğun başarılarını fark etmek, güçlü yönlerini öne çıkarmak, zayıf yönlerini bir eksiklik değil sadece geliştirilmesi gereken yönleri olarak kabul etmek çocuğun kendine olan güvenini arttıracaktır” değerlendirmesini yaptı. 

 

YAZ TATİLİ

Çocuğun yaz tatiliyle birlikte zorlu geçen bir yılı tamamlamasının ardından tatili doya doya yaşamasının önemine de değinen Kıratlı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tabi ki tatil öğrenmelerin bitmesi demek değildir. Tatili hayata dair öğrenmelerin gerçekleşeceği, yeni becerilerin kazanıldığı, çocuklara yaşına uygun sorumlulukların verildiği bir süreç olarak değerlendirmek çocuğun özgüveninin gelişmesine olumlu katkı sağlar.

Eğer çocuğun herhangi bir dersle ilgili olarak özel bir destek gerektiren bir çalışmaya ihtiyacı yoksa kitap okuma ya da öğrendiği bilgileri zorlayıcı olmayan bir ders çalışma planıyla yeniden gözde geçirmesi yeterlidir. 

Unutmayın ki, sağlıklı ve uyumlu bir çocuğa sahip olmak, çocuğun başarısız olmasından çok daha önemlidir. Yaşamının devam ediyor olması, en büyük armağandır.” 






FİMER Ailesi Büyümeye Devam Ed...

MEDİCAL PARK’TA MEDİKAL ESTET...

Dikkat Eksikliği ve Hiperakti...

PREMATÜRE BEBEKLERDE BESLENME...

GAÜN’DE 7 ÜLKE, MÜLTECİ KADIN...

Geriatrik Anestezi ve Yoğun Ba...

YKS’YE GİRECEK ÖĞRENCİLERE TAV...

WWF ...

Türkiye kazandı...

ACI KAYBIMIZ...

Adıyaman'da eğitim uçağı düştü...

SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA...

GAZİANTEP 27. DÖNEM MİLLETVEKİ...

İyi Parti Milletvekili adaylar...

ADALET BAKANI GÜL'E ÇAĞRIDA BU...

GAÜN HASTANESİ’NDE BAYRAMLAŞMA...

PROF. DR. CELAL AYAZ SANKO’DA...

Diş Hekimleri Odasına UZER den...

Duymer Özel Eğitim ve Rehabili...

YENİ YAŞAM gönüllüleri iftar ...

Siyasi Partilerden 8.Bölge Ga...

OBEZİTE CERRAHİSİ...

OP.DR. Seydi DEMİR HATEM'de.....

Tabip Odasından Yerlikaya’ya Z...

Synflorix™, etkililiği ve etki...

HALK OYUNLARI GRUBU UKRAYNA’DA...

Sağlıklı Kilo Vermek için 8 e...

NETLEŞMEYEN HASTALIK “NET”...

FACİADAN DÖNÜLDÜ......

Av.Nülifer Ay Hayatını Kaybett...

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI...

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI...

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI...

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI...

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI...

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMALARI...

Prof.Dr. Altan YILDIRIM, ÇÖZÜM...

HAYRULLAH KUBBA RAMAZAN BAYRAM...

NETGÖZ Bayazhan’da Bir Araya G...

HATEM AİLESİ İFTAR YEMEĞİ VE ...

KARNELER ALINDI, ÇOCUKLARIMIZ...

DİŞ HEKİMLERİ İFTARDA BULUŞTU...

DUYMER Özel Eğitim ve Rehabili...

Bu Türkiye'de bir ilk......

63 yaşındaki kadın mürekkep ba...

Gücümüz BİRLİKTELİĞİMİZ...

Eczacı Odası Yaşlıları Unutmad...

ERSİN ARSLAN’I UNUTMADIK...

ADC Ailesi İftarda Buluştu...

“SAĞLIK SEKTÖRÜNDE GİRİŞİMCİLİ...

KAPLAN ECZACILARLA BULUŞTU...

RAHİM AĞZI KANSERİNDE ERKEN T...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesind...

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin TAŞKIRAN ...

DOÇ. DR. ERHAN ÖZYOL SANKO GÖ...

Prof.Dr. Haluk CEYLAN HATEM'de...

ÜREME VE CİNSEL SAĞLIK MODÜLE...

“PROGRAM AÇMA KRİTERLERİ”...

GAÜN Hastanesi’nde “Multipl S...

DEFALİFE HOSPİTAL AİLESİ İFTAR...

Erkek kısırlığında GÜNCEL TED...

LÖSEMİLİ ÇOCUKLARDAN ÖRNEK DAV...

İnsan Beyninin Bilinen ve Bil...

Doğurganlığı Artıran Önemli B...

Üreme Sağlığı Danışmanlık Eğit...

GÖZ KAPAKLARI OLMAYAN BEBEĞE ...

HATEM MEZUNLARI KEP ATTI...

AKADEMİ HEKİM KADROSUNU GÜÇLEN...

PSİKOLOG DİDEM CENGİZ SANKO’D...

MEDİCAL PARK İFTAR YEMEĞİNDE...

YAŞLANAN GÖZLER...

Sağlık-Sen Kadın Kollarından ...

Dr. Şinasi Emre Salman’ın BAB...

Op.Dr. Medine Toprak Konca’n...

SAĞLIKLI YAŞAM VE SPORCU BESLE...

BESLENME VE DİYETETİK GÜNLERİ...

SAĞLIK HİZMETİNDE HERKES ÜZER...

ŞAMPİYON GAÜN HASTANESİ...

Saadet Partisi’nin milletvekil...

İşte HDP'nin milletvekili aday...

GAÜN TIP FAKÜLTESİ BEYAZ ÖNLÜ...

Atabek Ağız ve Diş Sağlığı Mer...

Sağlık-Sen’den moral gecesi ...

RAMAZAN AYINDA BESLENMEYE DİK...

Tabip Odası´ndan, İl Sağlık M...

Özel Gaziantep Akademi Hastane...

DOÇ. DR. PELİN ÖZYOL SANKO'DA....

ÖRNEK ALDIĞI DOKTOR HAYATINI ...

SEVGİ AİLESİNE YENİ HEKİM...

GAÜN HASTANESİ’NDE HEMŞİRELER ...

AK Parti aday listesini YSK'ye...

İYİ PARTİ GAZİANTEP ADAY LİSTE...

CHP'nin milletvekili adayları ...

Talip Yavuz vefat etmiştir. ...

Dr. Asım Güzelbey'in kayınpe...

Gazişehir Gaziantep Bursa'ya o...

MHP Gaziantep Milletvekili Ada...

SANKO’DA HEMŞİRELİK HAFTASI KU...

Geleneksel Özel Düztepe Yaşam ...

Çocuk Kalp Cerrahisi ve Yoğun ...

Yemek Yarışmasının Sağlığı Öz...

MMT AMERİKAN HASTANESİ’NDEN M...

ÖZEL HATEM HASTANESİ HEMŞİRELE...

MEDİCAL PARK’TAN HEKİMLERE TEŞ...

HEMŞİRELİK HAFTASI...

Oruç tutabilen bir kalp hastas...

HALKIMIZIN SAĞLIK DANIŞMANIYIZ...

İYİ Parti aday adayları tanıtı...

YÜZÜNÜ GÜNEŞE DÖN GAZİANTEP!...

Taşdoğan’dan ‘Ramazan Ayı’ mes...

RAMAZAN BESLENMESİ...

SANKO ÜNİVERSİTESİ SANKONUK PR...

Sağlık İdarecisi Işıl Yavuz G...

ÇOK ÇALIŞARAK ÜSTESİNDEN GELEC...

BİLİMSEL ECZACILIĞIN 179. YILI...

MEDİCAL PARK HEMŞİRELER GÜNÜ...

Geldikleri gibi gidecekler...

EBE VE HEMŞİRELER HAFTASI KUTL...

ECZ. ÖMER FARUK BOZDOĞAN İYİ...

Dr. Mıhcıoğlu, ” Yıllardır sür...

Berat Geyik, MHP'den aday aday...

27.dönem MHP milletvekili aday...

GÖRÜNMEYEN BEYİN...

Sağlık Sen Gaziantep şube ba...

Ecz. Mehmet KARAGÜLLÜ'nün ANN...

Prof.Dr. Faruk YAĞCI’nın BABA...

Sırakaya Aday adaylığını açıkl...

Prof. Dr. Yalçın Kepekçi ve ...

Gaziantep Kilis Tabip Odası’nd...

CUMA REYHAN AK PARTİ’DEN ADA...

AK PARTİ ADAY ADAYI Prof. Dr. ...

Devren Kiralık ECZANE...

ŞAHİN’DEN DEMİRCİ’YE ZİYARET...

CHP HEYETİ DEMİRCİ’Yİ ZİYARET ...

Madde Bağımlılığı Engellenebi...

AĞCA, CHP'den Aday Adaylığını ...

DOÇ. DR. MURAT ULUTAŞ’A YILIN ...

SANKO OKULLARI RESİM YARIŞMASI...

Eczacılık Balosu...

SANKO UNIFEST 4’TE YÜKSEK SAD...

İYİ Parti İl Başkanı ve yöneti...

GAÜNDE 23 NİSAN ŞENLİĞİ...

DİYABETSİZ KAHVALTI...

Glutensiz Beslenme...

MEDİCAL PARKTA MAKYAJ FIRÇALAR...

Ellerdeki titreme tiroidin ha...

Alleben Tıp Merkezinden Moral ...

Kadın kanserlerinin 7 belirtis...

Anka’da uyku laboratuvarı hiz...

Öksürük çeşitleri ve tedavisi...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10