Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Kalp Krizini önlemede düzenli kontrol çok önemlidir.

1.08.2017   29846
Facebook Paylaş
 
 
 


"NCR İnternational Hospital Kalp Damar Cerrahisi kliniği doktoru Op. Dr. Bayram Yılmazkaya, kalp sağlığı açısından düzenli kontrolün çok önemli olduğunu ifade etti. Kalp sağlığı ve ameliyatları ile ilgili yöneltilen soruları cevaplayan Yılmazkaya şunları söyledi."

Kalp check-up’ı neden önemli?

Hastalarımız doktordan önce kendisini yine kendisine emanet etmesi lazım. İnsanlarımız nasıl arabasını 6 ayda bir kontrole götürüyorsa kendisinin de gidip kontrollerini yaptırması lâzım. Çoğu Avrupa ülkesinde ve Amerika’da insanlar hasta olduğu zaman sigorta şirketi bakıyor, eğer kontrolünü yaptırmamışsa ‘Sen 3 yıldır kontrollerini yaptırmamışsın yaptırsaydın durumun bu kadar kötüleşmez, hasta olmadın’ deyip ücretini ödemiyor. Biz de 10 yıl doktora gitmeyen var. Adam geliyor bir de diyor ki ‘Ben 10 yıldır ben doktor yüzü görmedim.” Bu maharet değil. Önemli olan hastalığın tedavisi imkânsız hale gelmeden önlem alabilmektir. Bizim için önemli olan şu. Kalp hastalıklarında belli bir safhaya geldikten sonra iş zorlaşıyor. Hasta için de bizim için de oldukça zorlu bir süreç ile karşı karşıya kalıyoruz. Kriz geçirmende gelen hastalara balon veya stent uygulaması ile çözüm bulunurken kalp krizi tablosu ile gelenlerin önemli bir kısmına ameliyat önermek zorunda kalıyoruz. Kriz geçirmeden ameliyata aldığımız hasta ile kriz geçirdikten sonra ameliyata aldığımız hastanın riski de elbette bir değil. Kalp damar sorunları sadece kalp krizi ile ortaya çıkmıyor. Anevrizma dediğimiz ana damarın balonlaşması hastalığı var hasta farkında olmuyor. Bir hastamda 6 santim anevrizma oluşmuş haberi yok. Niye, kontrollerini yaptırmamış çünkü. Hal bu ki onun şikâyeti de vardır. Göğsünde ağrı vardır. Nefesi daralıyordur. Yürüyüşü engellenmiştir. Düşüncesi zayıflamıştır. Ama adam gitmiyor. Benim önerim şu; Türkiye’de mümkünse herkesin belli bir yaş aralığında hele hele de ailesinde kalp hastalığı olan bir kişi ise erkekse 45 yaşından sonra kadınsa 50 yaşından sonra mutlaka bir kalp doktoruna checkup yaptırması gerekir. Bu da 1-2 saatte halledilir. Tahlilleri yapılır, Ultrasonlarına bakılır. Efor testi yapılır, ihtiyaç varsa anjiyosu yapılır böylece kalp ve kalbin damarları ile ilgili sorun olup olmadığı rahatlıkla ortaya konulabilir. Yani; bunlardan çekinmemesi lazım insanlarımızın.

Göğüste kalp-damar ağrısı dışında ağrı görülür mü?

Özellikle miyalji dediğimiz kas ağrıları kalp damar ağrıları ile çok karıştırmakta, hatta çoğu genç insan bu miyaljiyi kalp hastalığı zannederek içine atıyor ve panik atak hastalığına yakalanıyor. Doktor doktor gezip defalarca anjiyo yaptıran hastalarımı biliyorum. Şimdi her göğüs ağrısı kalp hastalığı değildir, ancak gerekli tahlillerle bunu ispatlamamız gerekiyor. Çünkü kesinlikle kalp hastalığı değildir dememiz de hastamızı riske atmak olur.

 

 

 

 

Kalp krizini haber veren göğüs ağrısı nasıl bilinebilir?

Kalp damar hastalığına bağlı ağrının şeker hastaları gibi hiç hissedilmeyeni de var, çok daha ağır bir şekilde tarif eden hastalar da oluyor. Kalp krizi sırasında hastalar göğsünün üst tarafını göstererek ‘burama fil oturdu’, ‘sanki burama 10 ton yük bindirdiler’, ‘nefesim gitti’ gibi şikâyetlerle geliyorlar ama genellikle ağrı şöyle olur. Yürüyünce, bir efor ile veya böyle sıkıntılı stresli bir anda göğsün üst kısmında başlayan yanma gibi ardından şiddeti artan bir ağrı şeklinde başlayıp boyuna ve omuza doğru da hafiften yansır ve bu istirahat edildiğinde veya bilinçli biri ise dil altı hapı aldığında geçer. Bu işte kalp damar ağrılarının tipik tablosudur.

Tıkanan kalp damarları nasıl açılıyor?

Yapılan anjionun sonucunda eğer damarlarda tıkanıklık var ise öncelikle bu tıkanıklığı balon veya stent ile açmanın formüllerini konuşuyoruz. Ama öyle darlıklar var ki bu balon stent uygulamasına uygun olmuyor. Darlığın yerinin miktarının ve uzunluğunun stentlemeye veya balonlamaya uygun olmadığı durumlarda radikal tedavi yöntemi olan kalp ameliyatı dediğimiz bypass ameliyatına karar veriyoruz. Genç yaşta olsa da ameliyatsız çözüm bulunamayacak tablolarla karşılaştığımız oluyor. 23 – 24 yaşında kalp ameliyatı yaptığımız hastalarımız oldu. İnsanların kalp damarlarındaki tıkanıklık balon ve stentleme ile açıldıktan sonra her şey bitti bundan sonra damarlar hiç tıkanmayacak diye bir şey yok. Bu safhadan sonra mümkün olduğu kadar yaşam tarzına, kullanacağı ilaçlara, kontrollerine riayet ettiği sürece yeni bir müdahale için zaman kazanılmış olur. En iyi stentlerin bile en fazla 5 yıl dayandığının bilinmesi gerekiyor. Aynı damarın tekrar tıkandığını sıkça görüyoruz. Yaşam tarzı değiştirilmediğinde diğer damarlarda da tıkanıklık gelişebiliyor. Hastaya tekrar stent takılması ya da ameliyat olması gibi tablolarla çokça karşılaşıyoruz.

Kalp ameliyatı yapacak doktoru seçerken nelere dikkat edilmesini tavsiye edersiniz?

Maalesef insanlarımız bu konuda gerekli hassasiyeti göstermiyor. Ev alırken iyice araştırıyor, araba alacağı zaman çizik var mı diye bakıyor ama kendisini emanet edeceği doktorun geçmişine, birikimine, deneyimine bakmıyor. Doktorların deneyimleri araştırıldığında artık internet aracılığı ile veya başka yollarla öğrenilebiliyor. Araştırsınlar kaç ameliyat yapmış, ameliyatlarındaki başarı oranı nedir? Kalp cerrahisi ülkemizde birçok merkezde yapılıyor, herkes yapıyor. Yapıyor da sonuç ne? Memnuniyet ne? Hastalar nasıl? Ölmeyip de yaşayan hasta ne durumda? Bypass olmuş 1 yıl sonra bir daha bypass oluyor. Kapak ameliyatı olmuş 3 ay sonra bir daha kapak ameliyatı oluyor. Bypass oldun mu 10-15 yıl rahat edeceksin. Kapak ameliyatı oldun mu, düzenli takiple ömür boyu gideceksin. Adı profesör, adı doçent diye gidiyor ama maalesef ben doktorum diyen herkes iyi doktor değil.

Bypass’ta riski artıran sebepler nelerdir?

Hiç risk yok dediğimiz hasta da bile ameliyatın ağırlığından dolayı risk vardır. Kitaplar, bypass ameliyatının %1 ile %10 arasında riskinin olduğunu söylüyor. Bizim hastanemizdeki risk oranı %1,8. Bir kere riski artıran sebebin başında bu ameliyatı gerçekleştiren ekibin deneyimi ve ortamın müsaitliği geliyor. Teknik yönden de yeterli bir ortamın oluşturulması da çok önemli tabi. İstediği kadar iyi hekim olsun alet olmadan ameliyat olmaz. Veya aletler çok iyi olsun ekip iyi değil ise yine başarı olmaz. Sadece ameliyathane ortamının değil, yoğunbakım ortamı ve servis de önemli. Kalp ameliyatı olmuş olan bir hasta mutlaka deneyimli hemşirelerce takip edilmelidir.

Hastaya bağlı riskler nelerdir?

Mesela ağır kalp krizi sonrasında kalp fonksiyonlarını %30’lara kadar indiren hastalarla karşılaşıyoruz. Tabii ki bu hastalarla kriz geçirmemiş hastaların risk oranı bir değil. O nedenledir ki biz hastalarımızı bu kalp krizlerini geçirmeden ameliyatlarını yaptırmalarını istiyoruz. Bunun dışında, diyabetli hastalarda yara iyileşmesi zor oluyor. Yine uzun süre sigara içip de akciğer yatağı bozulmuş, akciğer fonksiyonları kötüleşmiş hastalarımızın ameliyatlarında da risk yüksek oluyor. Hatta biz şeker hastalığı ve akciğer hastalığı olanları hemen ameliyata almıyoruz. İki üç günlük hazırlık döneminde şekerini mümkün olduğunca bir düzene koyuyoruz. Mümkün olduğunca akciğerlerini rahatlatıp değerlerini düzeltip öyle ameliyata alıyoruz. Yine aşırı yüksek tansiyonu olan yağlı yeme alışkanlığı olan insanlarda mesela kalp damarları haricinde beyin damarlarında da tıkanıklık olabiliyor.

Kalp-damar hastalıkları ve ameliyatları konusundaki deneyimleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

1993 yılında yüksek ihtisas hastanesinde kalp damar cerrahisi asistanlığıma başladım. 5,5 yıllık asistanlık sürecinden sonra 1 yıl kadar yüksek ihtisasta baş asistan olarak görev yaptım. Ardından Ankara’da çeşitli özel hastanelerde kalp cerrahisinin duayenlerinden olan hocalarla birlikte çıraklık dönemimizde bir eğitimimiz oldu. Her ne kadar kendimizi her şeyi yapacağız gibi görsek de sadece uzman olmakla bitmiyor. Mezun olduğumuzda belki bir kalp ameliyatı yapacak yeteneğimiz olduğuna dair belgeyi alıyoruz ama ameliyatı belge yapmıyor. Bu iş tamamıyla deneyim. Usta ellerde, tecrübeli ellerde insanlar 8-10 yıllık bir dönemi çırak gibi geçirmesi gerekiyor. Ondan sonra usta oluyor. Bu süreçte biz de aynı bu şekilde hocamız ile birlikte Ankara’da yaklaşık 14 bin ameliyatın organizasyonunu yaptığım ve çoğuna da bizzat girdiğim bir sistemin içinden geldim.  18 yıllık Ankara deneyimimden sonra Urfa’ya geldim. 4 yıl kadar Urfa’da çalıştık. Yine ekip halinde. Yaklaşık 7-8 aydır da Gaziantep’teyiz. Yine aynı ekibimizi getirdik. Niye aynı ekibi getirdik. Kalp cerrahisinde hoca arkasından korkmayacak. Çünkü ameliyatı yapmakla bitmiyor. Ben ne kadar güzel ameliyat yaparsam yapayım eğer Yoğunbakımdaki ekibim zayıf ise hastanın eksik veya yanlış uygulaması yine bize mal edilir. Yoğunbakım ne kadar iyi olursa olsun servisim eğer iyi değil ise düşünün servise çıkmış hasta ama 3 gün sonra kötüleşmiş yine sonuçta başarısız bir tablo ortaya çıkmış olacak bu nedenle kalp cerrahisi tek bir kişi ile sınırlandırılamaz. Ben hep konuşurken biz diye konuşurum arkadaşlarla birlikte yapılan bir iştir. Buradaki en baştan en sona kadar, kattaki temizlik personeline kadar bütün ekibin düzgün olması, kalp cerrahisindeki başarı için çok önemlidir.






Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. ...

SANKO Üniversitesi Tıp Fakülte...

ŞEHİR HASTANESİ 2019’DA BİTECE...

MADDE KULLANIMI KORKUTUYOR...

ERÇELEBİ ECZANESİ AÇILDI....

Dr.Ruhi GÜNEL SEV AMERİKAN HAS...

BİR İŞLETMEDE TANITIM NASIL OL...

BİR ANTEPLİNİN YÜRÜYÜŞ KOMEDİS...

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr...

Oğuzeli Devlet Hastanesi çalı...

Sağlık-Sen Gaziantep Üniversit...

PARMAK BEBEK HAYATA TUTUNDU...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDE EMZİ...

Cengiz Bayram’ın baba acısı...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ KADR...

Fidanlıkta çatışma...

İşte Gaziantep'teki çatışmanın...

KONUKOĞLU STANT AÇTI...

Yine Sağlıkta Şiddet! ...

TARİHİ RUMKALE SU SPORU FESTİ...

DİŞ HEKİMLERİNE BİLGİLENDİRME ...

Açelya Eczanesi AÇILDI...

ESEN ECZANESİ AÇILDI...

Dr.Hasan İyiköşker SEV AMERİKA...

GÖREV DAĞILIMLARI YAPILDI...

Ketçi Müdad El Ele...

İŞYERİNDE DEDİKODU GRUPLAŞMA V...

Sessiz Çığlıklar...

Erkeklerde Kalp Krizi Riski K...

Yeri Değiştirilen Temizlik Gör...

GENÇLERİMİZİ MADDE BAĞIMLILIĞI...

Ecz. Mehmet Yılmaz EŞREFKASIM ...

Abdülkadir Yüksel ismini Peril...

Liseye girişte hangi sistem uy...

Özkaya’dan KRİTİK MÜDAHALE...

ÇALIŞANA İMKAN TANIMAK...

Silikon yaptırdı, kabusu yaşad...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ HEKİ...

Sev Amerikan Hastanesi Yenile...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

DEMiRCi 6. KEZ SEÇiLDi...

UYKU APNESİ VE HORLAMA KABUS...

Beyin Omurilik ve Sinir Cerrah...

SON DÖNEMLERDE ARTAN BEL FITI...

10 DAKİKADA VARİSLERİNİZDEN KU...

“BİR ÇÖMÇE İLHAM, BİNBİR ÇÖ...

AK Partili milletvekili Abdulk...

Gaziantep Milletvekili Ecz.Abd...

Obezite ile Mücadelede Cerrahi...

GAÜN Hastanesi’nde “Sepsis” Eğ...

HASTANEYİ YÖNETENLER HEKİM Mİ ...

Sağlık-Sen’den Ankara’ya çıkar...

DOKTORDAN Satılık VİLLA...

Yüksel’den Diş Hekimleri Odası...

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman...

Deva Okulları yeni eğitim-öğr...

OP.DR . Selim Tuna UZALP ÖZEL ...

OKULA UYUM İÇİN ÖNERİLER...

Op.Dr. Nida DAİ MEDICALPARK'ta...

BÜYÜKŞEHİR HASTANESİNE “DİŞ T...

UZM.DR. Mehmet Sefa Yalçın NCR...

BÜYÜKŞEHİR’İN SAĞLIK PROJELERİ...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

GAZİANTEP’TE SEPSİS FARKINDALI...

Sahibinden kiralık veya satılı...

Gaziantepspor'un yeni başkanı ...

Sahibinden kiralık veya satılı...

SAHİBİNDEN KİRALIK DAİRE...

Şehit ateşi Gaziantep'e düştü!...

Gaziantep’te OTİZM SEMİNERİ...

HÜLYA FÜSUN TEZER, TEZHİP, MİN...

DÜNYAGÖZ Bilgilendiriyor......

Kırtasiye malzemeleri nasıl s...

ŞEHİT ÇOCUKLARINA YÖNELİK KAR...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. ...

Başarılı Bir Okul Hayatı içi...

Op. Dr. Tuncay ÖZDEMİR Medica...

OBEZİTE...

ANASINIFLARI VE 1. SINIF ÖĞREN...

SAĞLIK İŞLETMELERİNDE ÇALIŞAN...

OP.DR .TEVFİK GÜÇ Hatem'de......

Traktör Tamircisi Fizyoterapis...

DİŞ HEKİMİ ASİSTANI ARANMAKTAD...

Türkiye'nin Tek Kadın Sağlık B...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE BAYRAML...

BÖBREK TAŞLARINA DİKKAT..!...

KİRALIK DAİRE...

26 Yıllık bebek hasreti sona ...

Nestle SMA firması çalışanla...

Op. Dr. N. Olcay ARICI Anka'da...

Genç hemşire, kendini asarak ...

SAĞLIK SEKTÖRÜ KALİTESİ İLE KO...

SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖR VEKİ...

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞK...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI...

KURBAN BAYRAMI MESAJI...

ASİD BAŞKANI DR. YILDIRIM’IN K...

Sağlığınızı bayrama kurban ver...

SANKO ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA G...

SAĞLIK ÇALIŞANLARI BAYRAMDA GÖ...

Katarakt cerrahisinde akıllı m...

Medical Park Hastanesi, Gazian...

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.Yus...

Özel Göznuru Göz Hastanesi 1...

Dermatoloji Uzmanı Dr. Metin Ö...

Gözlerin Sinsi Düşmanı Glokom...

Op. Dr. Zekeriya Çetinkaya SEV...

Obezite ile Mücadelede Cerrahi...

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. ...

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi,...

DR. ERSİN ARSLAN EĞİTİM VE ARA...

GAÜN Hastanesi’nde Başarılı İn...

ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ ...

NCR İnternational Hospital’de ...

Defalife’dan mesleki dayanışma...

Sağlık çalışanları çifte bayra...

KİRALIK DAİRE...

SOSYAL MEDYADA KRİZİ YÖNETMEK...

Dr. Abdulkadir Erturhan vefat ...

Sağlıkta sil baştan! Cumhurbaş...

Başhekim Doç. Dr.Suat ZENGİN a...

Dr.Muhittin Demirel'e donör bu...

Hastalara şifa dağıttı şimdi h...

Gözlerinizi Çok Ovuşturuyorsan...

Ben gerçekten çok yoruldum... ...

Şehitkamil Ağız ve Diş Sağlığı...

Akut Aort Diseksiyonunda Sem...

MEZUNİYET SEVİNCİ...

BİRAZ DA ÇALIŞAN DOKTORLARA ...

BEYİN FELCİ İÇİN TÜPLÜ TEDAVİ ...

Opr. Dr. Mine Soydinç Kurgan S...

‘‘Beyaz’’ ve ‘‘Gülümseyen Kare...

Kalp Krizini önlemede düzenli ...

Geçmişte yapılan hatalardan de...

Biyolog ELÇİN KIRIMOĞLU Hakk...

Uzm. Dr. Ümit ÇINKIR Medicalpa...

Bebeklerin karıştığı iddiasına...

Sev Amerikan Hastanesi Deneyi...

TÜRKİYE’DE İLK ...

SICAK HAVA BEYİN KANAMASI RİSK...

EMEL ECZANESİ AÇILDI...

Sağlık Müdürlüğü’ne Protesto ...

Gaziantep üniversitesi inme ün...

Ben Gaziantep’e sevdalıyım...

Ambulansta dehşet anları...

Gastroenteroloji Uzmanı Prof.D...

Gaziantep’te 5 canlı bomba yak...

YAZ AYLARINDA BESLENME...

-SANKO ÜNİVERSİTESİ REKTÖR VEK...

KUSURSUZ GÜZELLİKTE BİLİMSEL G...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10