Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
HEMŞİRELERİN HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUĞU

25.01.2018   49635
Facebook Paylaş
 
 
 


Hemşirelik Uygulamaları nedeni ile açılan ceza davalarının büyük çoğunluğu kasten işlenen suçlar değil, tedbirsizlik, dikkatsizlik, ihmalkarlık, mesleki deneyimsizlik sonucu işlenen taksirli suçlardır. Bu nedenledir ki, hemşirelerin meslek içi eğitim kalitesinin artırılması ve hemşirelerin eylemlerinin muhtemel hukuki ve cezai sonuçları hakkında bilgilendirilmesi, hemşireyi koruyacağı gibi, insan sağlığının korunmasına da katkıda bulunacaktır. Hemşirelerin, yasal sorumluluklarını, yasa, tüzük ve yönetmelikleri bilmeleri, kendilerini korumak için fayda sağlayacaktır. 

Hemşirelik Kanununda yapılan değişiklikler ile hemşireliğin bağımsız rollerinin, zamanla desteklendiği ve bu bağlamda sorumluluklarının artırıldığı görülür. Hemşirelik Kanunu 4. Maddesinde, önceden hekimin verdiği tetkik ve tedavilerin yapılması hemşirelerin esas görevini oluştururken, artık bunun yanında hastanın bakımı ve bu bakımın yapılmasında hemşirelik girişimi ve tanılama sürecinde belirlenen bakımın planlanması ve denetlenmesi hemşirelerin bağımsız rolleri arasında yer almıştır . Böylece hemşireler, kendi girişimleri ile karşılanabilecek sağlık ihtiyaçlarını planlamak ve yürütmekle yükümlü hale gelmiştir. Önceden hemşirelerin kendilerine ait böyle bir değerlendirme yapma ve planlama görevleri bulunmazken, hemşirelik sağlık alanının diğer profesyonel meslek üyeleri arasında özellikle hekimler karşısında ayrı ve bağımsız bir yere oturmuştur. Bir hemşire hekim yardımcısı değil, aynı zamanda kendi bağımsız görevleri olan profesyonel bir meslek sahibidir.

Bir hemşirenin görevini ifa ederken, neden olduğu zararın tazmininin gerekip gerekmediğinin belirlenmesinde temel kıstas, gerçekleştirilen görevde hemşirenin bağımsız rolünün olup olmadığının tespitidir. Hemşirelik Kanunu madde 4’de hemşirenin bağımsız rolleri olduğu gibi, hekime bağlı olarak yapması gereken görevleri de vardır. Bunun için hemşirelerin hekime bağlı olarak ya da ondan bağımsız olarak yapabilecekleri işlerin belirlenmesi; hukuki sorumluluklarının, zararın kim veya kimler tarafından karşılanacağının ve kimin ceza sorumluluğu taşıyacağının belirlenmesini sağlar.

 

Yargıya İntikal Etmiş Hemşirelikle İlgili Durumlar

1-Hekim Orderlarına Uymama ile İlgili Durumlar: Hemşirelerin tedaviyi uygulamaktan doğrudan sorumlu olmaları nedeniyle hekim istemlerini uygularken, uygun prosedürlere göre yazılıp yazılmadığını kontrol etmelidir. İstem açık ve anlaşılır şekilde yazılmış mı, hekim imza ve kaşesi mevcut mu, saat ve tarihi, uygulanacak doz net bir şekilde ifade edilmiş mi kontrol edilmeli, uygunsuz istemler hekime bildirilip düzeltilmeden tahmin ile uygulanmamalıdır. Sözlü istem ilk 24 saatte mutlaka yazılı hale getirilmeli ve hemşire gözlemine tarih, saat ve istemi yapan doktorun adı ve soyadı yazılmalıdır. İstemlerin yapıldığına dair hemşirelerin kullandığı formlara, uygun ve okunaklı şekilde tarih, saat, yapılış şekli ve hemşirenin adı soyadı yazılarak kayıt edilmelidir

2-İlaç Uygulama  ve Yanlış İlaç ve Yanlış Doz Hataları:İlaç hataları, ilaçların hazırlanması, dozunun hesaplanması ve uygulanması sırasında ortaya çıkmaktadır. Hemşirenin tecrübesiz ve bilgisiz olması ya da bir şey olmaz düşüncesi ile hareket etmesi, bu hataların oluşmasına neden olmaktadır. Kadın doğum hemşireliğinde gebe hastaların her ilacı kullanamaması ve doz hesaplamalarının da özellikle dikkat gerektirmesi, bu alanda çalışan hemşirelerin sorumluluğunu daha da artırmaktadır. Özellikle Doğum Acil servisine enjeksiyon için başvuran hastaların, ilacın uygulanması konusunda ısrarcı hatta kavgacı olmaları, ilacın reçetesini unutma yada sürekli yaptırdığı için hemşirenin reçeteyi sorgulamaması gibi durumlarda ilacı uygulaması halinde, meydana gelen zararın tanziminde hemşire sorumlu olmalıdır.

3-Hatalı ya da Uygunsuz Malzeme Kullanımı ; Hemşireler, bulundukları serviste kullanılan malzemelerin tam, eksiksiz ve çalışır durumda olmasını sağlamalı, ayrıca günlük kontrolleri yaparak eksikleri gidermelidir.

4-Hastanın Vücudunda Cisim Unutulması ve Malzeme Sayımı Hataları :Ameliyat esnasında hastanın içinde yabancı cisim unutulması sık karşılaşılan hatalardan biridir. Kadın Doğum hastalarında kanama kontrolü yada var olan kanamanın durdurulması için ameliyat yada müdahale sonrası koyulan tamponlar unutulabilmektedir. Bunun önlenmesi için çalışan hemşirenin bütün kullanılan malzemelerin kaydının doğru ve eksiksiz bir şekilde tutması gerekir

5-Hastanın Takibinin Yetersiz Olması: Yetersiz takip nedeni ile meydana gelen hataları önlemek için, doktor tarafından istenen izlem sıklığı açık ve net bir şekilde belirtilmiş olmalıdır, Hekim istemine uygun bir şekilde takibi yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Kayıtta tüm izlenen bulgular tam ve eksiksiz olarak, saat ve tarih belirtilerek yazılmalıdır. Örneğin doğum eylemi başlamış bir hastanın rahim kasılmalarının, bebeğin kalp atışları ve hareketlerinin NST ile takibi doktorun istemine binaen yapılmalı, değişiklikler ve önemli durumlar derhal doktora bildirilmeli

6-Hastanın Düşmesi:

Hastanelerde düşme sonucu yaralanmalar çok sık olarak yaşanmakta ve buna bağlı olarak yargıya intikal eden olaylar meydana gelmektedir. Hastanın beden ve akıl sağlığındaki değişimler, ortamın yabancı olması, engelli olma, yaşlılık, vücut bütünlüğünün bozulması, hastanın ameliyat olması ve anestezi alması ve hamile olan hastalarda vücut ağırlık merkezinin değişmesine bağlı motor refleklerde yavaşlama gibi nedenler düşme riskini artırmaktadır. Hastanın ameliyat sonrası yardımsız kalkmaya çalışması, akıl sağlığındaki bozukluklar, epilepsi yada senkop geçirilmesi başlıca düşme nedenleri arasındadır

7-Kan Transfüzyon Hataları : Bütün hemşireler uzmanlıkları ya da çalıştıkları alanlar ne olursa olsun kan transfüzyonu gerektiren durumlarla karşılaşmaktadır. Son derece dikkat gerektiren ve riskli bir tedavi olan kan transfüzyonu, bilgili olmayı ve dikkatli çalışmayı gerektiren bir uygulamadır. Verilecek kan gurubunun hastanınki ile aynı olması ve verilme sırasında hastanın yakından takibi çok önemlidir. Çünkü kan gurubu aynı olsa dahi alerjik semptomlar oluşması muhtemeldir. Bu nedenle sağlık ekibinden iki kişinin kontrolü ile verilmesi gerekir. Hastanın takibinin yakından ve dikkatli yapılması ve en önemlisi ise kayıtlarının eksiksiz ve düzgün tutulması hemşireleri hukuki olarak oluşabilecek sorumluluk gerektiren durumlardan korur. İlimizde meydana gelen bir doğum hastasına yanlış kan uygulanmasında mahkeme TCK 257 ye göre hemşireye ceza vermiştir.

8-Enfeksiyonu Önleyici Uygulamalara Dikkat Etmeme : Enfeksiyonu önleyici uygulamalar; asepsi kurallarına dikkat etme, el yıkama, enfeksiyon şüphesi olan hastaların izole edilmesi, yatak takımlarının ve hastane ortam temizliğinin kurallara uygun şekilde yaptırılması, uygunsuzlukların tespiti ve bildirilmesi, hastalara enfeksiyondan korunma eğitimlerinin verilmesi sayılabilir. Kadın doğum hemşireleri aynı zamanda annenin ve bebeğin bakımını da üstlendiklerinden bu kuralların titizlikle yerine getirilmesi gerekir. Hasta ile temastan önce ve sonra mutlaka eller yıkanmalıdır. Yıkama talimatına uygun yıkanması da mikroorganizmaların uzaklaştırılması açısından önemlidir.

9-Adli Vaka Bildirimi Hataları :Adli vakaların hastane polisi ve idareye zamanında bildirilmesi çok önemlidir. Özellikle Doğum Acil de çalışan hemşireler tecavüz ve kadına şiddet eylemleri ile sık karşılaşmaktadırlar. Ayrıca resmi nikahı olmayan çocuk anneler toplumuzda çok fazla görülmektedir. Bunların ilgili makama yazılı olarak bildiriminin yapılması gerekir.Son günlerde İstanbul Küçükçekmece’de Kamu Hastanesinde yaşanan 18 yaş altı gebeliklerin bildirilmemem suçu buna örnektir.

10-Çocuğun Soybağını Değiştirme: Türk Ceza Kanunu doğrudan kadın doğum hemşiresini ilgilendiren bir suç tipi düzenlemiştir. TCK 231. Madde “(1) Bir çocuğun soybağını değiştiren veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(2) Özen yükümlülüğüne aykırı davranarak, sağlık kurumundaki bir çocuğun başka bir çocukla karışmasına neden olan kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmünü içermektedir. Bu bizim bebek karıştırma dediğimiz suçtur.






Sema Albayram İYİ Parti’den ...

GAZİANTEP ECZACI ODASI 14 MAYI...

Fatih ALICI İYİ Parti’den ad...

Mahsereci İYİ Parti’den aday a...

MİLLİ SPORCU TENASÜL UZVU KESİ...

UYKU APNESİ, SOLUNUM VE VENTİL...

Taşdoğan, milletvekili aday ad...

GAZİANTEP- KİLİS TABİP ODASI...

Ecz. Mustafa DAİ'nin EŞİ vefa...

Gaziantep - Kilis Tabipler Oda...

SARIFAKI, Gaziantep İl Sağlık ...

Tutkun Eczanesi Sahibi Ecz. M....

MHP İL BAŞKANI TAŞDOĞAN İSTİFA...

G.K TABİP ODASINDA 3 LİSTE YA...

SATILIK BİNA...

Dayanışmacı Hekimler Gaziantep...

CUMHURİYETÇİ HEKİMLER GÜÇBİR...

İYİ HEKİMLİK ADINA GÜCÜMÜZ BİR...

YENİ GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜR...

Akıncı Eczanesi Sahibi Ecz. İb...

KARABAY İLE ‘‘4. DÖNEM’’...

Tıbbi Mümessillerden Coşkulu K...

DOĞURGANLIĞI ARTTIRMANIN PÜF N...

Obezite Tanı ve Tedavisi...

Ağrısız Doğum Hayal Değil...

PSİKİYATRİ UZMANI DR. ŞEHNAZ N...

DOÇ. DR. İSMAİL TEMUR, SANKO ’...

DEFALİFE'ta NRP EĞİTİMİ...

SATIŞ ETKİNLİĞİ 2018...

Taşerona elveda kadroya merha...

TİROİDOLOJİ KURSU...

MEDİCAL PARK’TAN PARKİNSON SEM...

Şehit Dr. Ersin Arslan Ölüm ...

Dr. Ersin Arslan’ı anıyoruz. B...

HASTANE ÖNÜNDE ÇATIŞMA...

DOKTOR ERSİN ARSLAN ANISINA...

SAĞLIK HAFTASINDA AKILCI İLAÇ ...

GÖZCÜ AİLESİNİN ACI GÜNÜ...

DİŞHEKİMİ CAHİT BAYRAM'IN KARD...

Dr. Mustafa Talat Bayram’ ın a...

FUARIN GÖZDESİ MESPA...

GAÜN HASTANESİ’NDE “PEDİATRİK ...

GAZİANTEP’TE ÜREMEYE YARDIMCI ...

OTİZME DUYUSAL BAKIŞ...

ŞAŞILIĞIN TEDAVİSİ MÜMKÜN...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

SOĞUK BALON YÖNTEMİ İLE AF- R...

GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜN...

Özel Gaziantep Anka Hastanesi ...

RAHİM AĞZI KANSERİNDE ERKEN T...

Sterilizasyon da öncü firma F...

Gaziantep’in parlayan Yıldızı ...

60.000 yataklı hastane zincirl...

Greftsiz İmplantoloji ve Altı...

SAĞLIĞIN YÜKSELEN DEĞERİ AKADE...

Ecz. Mehmet Uğur TIRNAKSIZ'ın ...

GAZİANTEP HİPOFİZ SEMPOZYUMU...

Iraklı Hastalar Şifayı Dünyagö...

TÜRK OMURGA DERNEĞİ MEDİCAL PA...

Tabipler Baloda buluştu...

Mevsim Geçişleri Çocukları ...

Gaziantep-Kilis Tabip Odası SE...

Akılcı İlaç Kullanımı ...

Op.Dr. Aysun ALCI EKİNCİ Akade...

KENAVİS BEBEK HATEM HASTANESİ’...

Ameliyat ile tip-2 şeker hasta...

Hastanın Kendi Sağlığını Risk...

AĞZINI DÜŞÜN, SAĞLIĞINI DÜŞÜN...

Özmen Eczanesi 1. yılını kutla...

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG GÖZDE K...

Göze bıçak değmeden bir daki...

DEMİRCİ ÖZLEM GİDERDİ...

GAZİANTEP-KİLİS DİŞ HEKİMLERİ ...

GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜD. TEKNİ...

İÇ HASTALIKLARI UZMANLARI İÇİN...

G.K. Tabip Odasından Defa Lif...

Ecz. Mustafa BÜYÜKİPEKÇİ'nin B...

İLAÇTA YERLİLEŞME ...

ÖZEL ALLEBEN TIP MERKEZİ 14 Ma...

HATEM’DEN 14 MART TIP BAYRAMI ...

Vertical Dikey Doğum Koltuğu p...

ÖZEL AKADEMİ HASTANESİ’NDE 14...

MMT Amerikan Hastanesinde Tıp ...

MEDİCAL PARK 14 MART TIP BAYRA...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

14 MART TIP BAYRAMI KUTLU OLSU...

KALBİMİZ SİZİNLE ATIYOR.......

TIP MESLEĞİ ÖZVERİ VE SEVGİYLE...

Dr.Fethi Albayram'ın annesi ve...

Gazeteci Ökkeş Sabah'a bıçakl...

14 Mart Tıp Bayramı Coşkuyla ...

DOÇ. DR. ABDULKADİR TURGUT'UN ...

Arama köpekleri kanser teşhisi...

Ecz. Metin Uğur KOÇUM'un ANNE...

Her meslek kutsaldır ve saygıy...

YRD. DOÇ. DR. NECİP KARA DÜNYA...

PROF. DR. FADIL VARDAR SANKO’...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

Gaziantep Sağlık İş Adamları ...

Sevgi Hastanesi 14 Mart Tıp Ba...

Dünyagöz Gaziantep’ten Tüm K...

Hoş Geldin Sait...

HEKİMLERİMİZE AHDE VEFA SERGİS...

DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ...

8 Mart’ta Kadınları unutmadık...

ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNÜ KINIYO...

ETKİN HASTA İLİŞKİLERİ YÖNETİM...

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ K...

14 MART ÇALIŞANLARIN HAKLARINI...

KALBİMİZ SİZİNLE ATIYOR......

14 Mart tıp bayramı etkinlikle...

Dr.İlker Parmaksız’ın BABASI...

Döner sermaye isyanı!...

Op. Dr. Abdullah GÖYMEN MEDİCA...

Estereal 3.yılını görkemli bir...

DÜNYA SAĞLIK SİSTEMLERİ ATÖLYE...

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ...

GAÜN'de 8 Mart Dünya Kadınlar ...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE DÜNYA K...

HAYRULLAH KUBBA;TIP BAYRAMINI ...

HER DEFASINDA SAĞLIK İÇİN BÜYÜ...

SAĞLIKLI NESİL, SAĞLIKLI GELEC...

UZM.DR. MUZAFFER ERTÜRK Hatem'...

PSİKOTERAPİ İLE ZAYIFLAMA...

Çocuğunuz gece sık mı uyanıyo...

DÜNYA NADİR HASTALIKLAR GÜNÜ...

KAMUDAKİ İLK TÜP BEBEK MERKE...

Sağlık Camiası Bu Düğünde Bu...

HEKİMLERE SAYGI FOTOĞRAF SERGİ...

Katarakt ve Akıllı Lensler...

Emzirme odasında saldırı......

ECZACILARDAN HATAY VE KİLİS Z...

FARKLI SPOR DALLARINDA EGZERS...

25 ARALIK DEVLET HASTANESİ OB...

Türkiye Kamu-Sen Gaziantep DÜN...

KABIZLIK DURUMUNDA BESLENME...

İzsiz tiroidektomi (Ağız içind...

OP. DR. M. ALPER EVİŞEN HATEM'...

ADC 4 yaşında......

(GAHD) 7 yaşında...

SAĞLIK MUHABİRLERİNİN SAĞLIĞI ...

Daha Sağlıklı ve Mutlu ‘’BEBE...

GAZİANTEP’TE EDS PANOSU DEV...

SÜREKLİ İŞÇİ KADROLARINA GEÇİŞ...

EL VE KOLTUK ALTI BÖLGESİ AŞIR...

MİDE AĞRILARI BAŞKA HASTALIKL...

NCR’de Yenidoğan canlandırma ...

SANKO PENTEX FUARINDA SAĞLIK...

Deva School Maker Faire...

MEDİCALPARK BÜYÜMEYE EVAM EDİY...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10