Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Diyabette DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

1.11.2017   40270
Facebook Paylaş
 
 
 


Diyabet İle ilgili Sev Amerikan Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı (Dahiliye) Dr.Erhan Alaşehirli; Doğru bilinen yanlışları şöyle sıralıyor, Diyabette eğitim eksikliği olması nedeniyle hastaların kafalarındabirçok soru işareti kalıyor.

1. Halk arasında çok şeker yemek, şekerli yiyecekler tüketmek, canı çok şeker isteme şker hastalığı belitisimidir ?Hayır.

Aşırı şekerli şeyler yemek, canının çok şeker istemesi sadece dengesiz beslenmeye sebep olur, kilo almasına sebep olur fakat şeker bunlar şeker hastalığının bir belirtisi değildir. Fakat kilo almak ileride şeker hastalığı için bir risk faktörüdür. Bunun için şekerli gıdalardan tabi olabildiğince uzak durmak daha kısıtlı tüketmek gerekir.

 

2. Hastalar şekerim var, tansiyonum var diye bunları düşürmek için limon yerler. Bu da yanlıştır. Limon içinde çok şeker ihtiva eden bir meyvedir. İçinde düşündüğümüzden çok daha fazla şeker vardır ve bu kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Peki, tansiyon düşürme? Limonun, tansiyon düşürücü hiçbir etkisi görülememiştir. Tansiyon düşürücü bir tek madde vardır o da tuzu az yemek. Mutlaka tuzu az yemek ya da hiç yememek gerekir.

 

3. Bazı hastalar, meşrubat ve gazlı içeceklerin şekere ve tansiyona çok zararlı olduğu için bu tarz içecekleri tüketmediklerini belirtirler. Bu yüzden daha çok maden suyunu içtiklerini söylerler. Bu da yanlış bir algıdır, tabiki meşrubatlar ve gazlı içecekler kan şekerini yükseltir ve tansiyon için çok iyi bir şey değildir ama bunların dışında maden suyu hepsinden daha çok zararlıdır. Çünkü maden suları tansiyon yükselmesine sebep olur ve böbreklere tuz yükü getirir. Vücutta tuz birikmesine sebep olarak daha kötü sonuçlar doğurur.

 

4. Bazı şeker hastaları insülin kullanmak istemediklerini söylerler çünkü uzun süre insülin kullandıklarında ileride insülinin böbreklerine zarar verdiklerini düşünürler. Bu da tamamen yanlış bir düşüncedir. Çünkü aslında böbreklere zarar veren şey şekerdir. Kan şekeri ne kadar yüksekse, böbreklere zararı da o kadar fazla olur. İnsülin şekerin böbreklere zararını önleyen bir maddedir. İnsülinin vücuda hiçbir zararı yoktur. Ne kadar kullanırsa kullansın, dozu ne kadar olursa olsun böbrekleri koruyan bir maddedir. Bunun için hiçbir organımıza zararı yoktur. İnsülini güvenle kullanabilirler hatta insülin aspirinden çok daha güvenli bir ilaçtır.

Peki, şeker hapları ile insülin arasında bir ilişki var mı? Var. 

Şeker hastaları için şeker haplarını pasta olarak düşünürsek insülin ekmektir. Yani pastayı ömür boyu ve her gün yiyemezsiniz ama ekmek ömür boyu ve her gün yenir. Yani insülini ömür boyu kullanabilirsiniz hiçbir sakıncası yoktur. Ama şeker hapları bir süre sonra vücutta direnç geliştirir ve artık kullanıldığında etkisi gittikçe azalır ve vücuttaki insülin depolarını azaltarak ilaçlara etkisizlik başlar. Bunun için insülin, her zaman için daha iyi bir şeydir.

 

Zayıflama haplarının bilinçsiz kullanımı

Bu tür hapları hastalar, doktorlarına danışmadan internetten sipariş etmemelidirler. Çok ciddi zararları olmakla birlikte ani ölümlere sebep olan bazı maddeler vardır. Hastalar bunları internetten bilinçsizce alıyor. Geçenlerde bana gelen bir hasta, “Bende vitamin eksikliği varmış. Bunu ölçtürdüm, şu vitaminler eksik çıktı ve o vitaminleri eczaneden bana sattılar dedi.” 50 TL’ye bir ilaç alıp gelmiş. İlacın yan etki maddesine baktım. Çok uyduruk ne olduğu belli olmayan şeylerdi. Bunun üzerine şikâyet edip o ilacı yasaklatırdık. Tüm Türkiye’de o ilacın yasaklandığına dair yazısı geldi ve o maddenin satılması yasaklandı. Eczane dahi olsa doktoruna danışmadan hastaların, ilaç satın almamaları gerekir. Bir de son yıllarda gençler vücut geliştirme sporu yaparken bazı ilaçlar ı ya sporhocalarına sorarak ya da internetten almaktalar.Bunlarda karaciğer yetmezliğine ve komaya neden olarak ölümlere sebeb olmakta.

 

Şeker hastalığının belirtileri neler ve gizli şeker nedir?

Şeker hastalığı şu demek: Genellikle şeker hastalığı çok su içmek, geceleri çok fazla idrara çıkmak, halsizlik, bitkinlik gibi belirtilerle başlar ve hastalar doktorlara genellikle bu şikâyetlerle gelirler. Eğer kan şekeri 2 kez 8 saat açlık sonrasında 126 mg/dl üzerinde çıkarsa şeker hastalığı teşhisi konulur. Şimdi, son günlerde halk arasında şöyle bir şey var; benim şekerim var da bir de gizli şekerim varmış diye bir söylenti dolaşıyor.

Gizli şeker şu demek: Şeker hastalığı olmadığı tespit edilen insanlarda, şeker yükleme testi yapıyoruz. Şeker yükleme testinden (açlık, tokluk kan şekeri tayini ve insülin düzeyi bakılarak) sonra, o insanların şekere yatkın olduğunu düşünüyoruz yani bu insanda ileride şeker hastalığı olabilir diyoruz.. Biz bu kişilere senin şeker hastası olma ihtimalin yüksek, kendine dikkat et, kilo ver ve spora başla gibi tavsiyelerde bulunuyoruz. Anlatmaya çalıştığım şudur, şeker hastalığım var bir de benim gizli şekerim varmış gibi bir cümle yanlıştır. Gizli şekeri olabilmesi için, şeker hastası olmaması gerekir o insanın. Bu kan tahlili ile ölçülebilen bir şeydir. Bunu doktorlara gelip şeker yükleme testi yaparak öğrenebilirsiniz.

 

Şeker hastalığı genellikle hangi yaş aralığında ortaya çıkar?

Şeker hastalığı doğumdan ölünceye kadar her an her yaşta ve her dönemde ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Genellikle gençlerde ortaya çıkan şeker hastalığı Tip 1 dediğimiz mutlaka insülin kullanımı gerektiren şeker hastalığı olur. İleri yaşlarda yani 35-40 yaşlarında genellikle aşırı kilolularda ortaya çıkan, şeker hastalığında da ağızdan alınabilen haplarla idare edebilecek Tip 2 şeker hastalığı var demektir. Tip 2 şeker hastalığındaki sebep karşımıza iki türlü çıkabilir. Ya insan şişmandır, şişmanlığa bağlı olarak vücudunda insüline karşı direnç vardır. Dolayısıyla vücutta yeterli insülin olmasına rağmen hasta şeker hastası olur. Çünkü insüline olumlu cevap vermez. Biz de onun insülin direncini kıracak ilaçlar veririz ve rahatlatırız hastayı veya insülin üreten organ olan pankreas yeterli düzeyde insülin üretemez hale gelir. O zaman da biz yine Tip 2 şeker hastası deriz ve ağızdan alınan hapları veririz. O hapların etkisi, pankreastaki insülin üreten hücrelere etki ederek insülin salgılanmasını daha çok arttırmak. Ama bir süre sonra pankreasın insülin rezervi bittikten sonra o hastalar tekrar insülin kullanmaya ihtiyaç duyarlar.

 

Şeker hastalığından korunmanın yolları nelerdir?

Şeker hastalığından korunmanın yöntemleri; Beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Fazla kilo almamamız ve normal günlük aktivitelerimizi yapmamız gerekir. Stresten uzak durmalı, sigara, alkol gibi zararlı maddelerden mümkün mertebede uzak durmalı ve düzenli spor yapmalıyız. Bir de ailevi bir yatkınlığımız varsa daha çok dikkat etmemiz gerekir.

Toplumda diyabetle ilgili doğru bilinen birçok yanlış var. Toplumda bu algının bu kadar yaygın olmasının nedeni nedir?

Bunun nedeni, insanlar kulaktan duyma bilgilerle hareket ediyor. Komşusunun söylediği, arkadaşının söylediği bir doktorun söylediklerinden çok daha önemli ve doğru geliyor insanlara.BU zaten tüm ülkenin sorunu,BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLMAK .

Şeker hastalığı ile ilgili eğer akıllarına takılan bir soru varsa, gidip doktora sormaları gerekiyor.






Sema Albayram İYİ Parti’den ...

GAZİANTEP ECZACI ODASI 14 MAYI...

Fatih ALICI İYİ Parti’den ad...

Mahsereci İYİ Parti’den aday a...

MİLLİ SPORCU TENASÜL UZVU KESİ...

UYKU APNESİ, SOLUNUM VE VENTİL...

Taşdoğan, milletvekili aday ad...

GAZİANTEP- KİLİS TABİP ODASI...

Ecz. Mustafa DAİ'nin EŞİ vefa...

Gaziantep - Kilis Tabipler Oda...

SARIFAKI, Gaziantep İl Sağlık ...

Tutkun Eczanesi Sahibi Ecz. M....

MHP İL BAŞKANI TAŞDOĞAN İSTİFA...

G.K TABİP ODASINDA 3 LİSTE YA...

SATILIK BİNA...

Dayanışmacı Hekimler Gaziantep...

CUMHURİYETÇİ HEKİMLER GÜÇBİR...

İYİ HEKİMLİK ADINA GÜCÜMÜZ BİR...

YENİ GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜR...

Akıncı Eczanesi Sahibi Ecz. İb...

KARABAY İLE ‘‘4. DÖNEM’’...

Tıbbi Mümessillerden Coşkulu K...

DOĞURGANLIĞI ARTTIRMANIN PÜF N...

Obezite Tanı ve Tedavisi...

Ağrısız Doğum Hayal Değil...

PSİKİYATRİ UZMANI DR. ŞEHNAZ N...

DOÇ. DR. İSMAİL TEMUR, SANKO ’...

DEFALİFE'ta NRP EĞİTİMİ...

SATIŞ ETKİNLİĞİ 2018...

Taşerona elveda kadroya merha...

TİROİDOLOJİ KURSU...

MEDİCAL PARK’TAN PARKİNSON SEM...

Şehit Dr. Ersin Arslan Ölüm ...

Dr. Ersin Arslan’ı anıyoruz. B...

HASTANE ÖNÜNDE ÇATIŞMA...

DOKTOR ERSİN ARSLAN ANISINA...

SAĞLIK HAFTASINDA AKILCI İLAÇ ...

GÖZCÜ AİLESİNİN ACI GÜNÜ...

DİŞHEKİMİ CAHİT BAYRAM'IN KARD...

Dr. Mustafa Talat Bayram’ ın a...

FUARIN GÖZDESİ MESPA...

GAÜN HASTANESİ’NDE “PEDİATRİK ...

GAZİANTEP’TE ÜREMEYE YARDIMCI ...

OTİZME DUYUSAL BAKIŞ...

ŞAŞILIĞIN TEDAVİSİ MÜMKÜN...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

SOĞUK BALON YÖNTEMİ İLE AF- R...

GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜN...

Özel Gaziantep Anka Hastanesi ...

RAHİM AĞZI KANSERİNDE ERKEN T...

Sterilizasyon da öncü firma F...

Gaziantep’in parlayan Yıldızı ...

60.000 yataklı hastane zincirl...

Greftsiz İmplantoloji ve Altı...

SAĞLIĞIN YÜKSELEN DEĞERİ AKADE...

Ecz. Mehmet Uğur TIRNAKSIZ'ın ...

GAZİANTEP HİPOFİZ SEMPOZYUMU...

Iraklı Hastalar Şifayı Dünyagö...

TÜRK OMURGA DERNEĞİ MEDİCAL PA...

Tabipler Baloda buluştu...

Mevsim Geçişleri Çocukları ...

Gaziantep-Kilis Tabip Odası SE...

Akılcı İlaç Kullanımı ...

Op.Dr. Aysun ALCI EKİNCİ Akade...

KENAVİS BEBEK HATEM HASTANESİ’...

Ameliyat ile tip-2 şeker hasta...

Hastanın Kendi Sağlığını Risk...

AĞZINI DÜŞÜN, SAĞLIĞINI DÜŞÜN...

Özmen Eczanesi 1. yılını kutla...

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG GÖZDE K...

Göze bıçak değmeden bir daki...

DEMİRCİ ÖZLEM GİDERDİ...

GAZİANTEP-KİLİS DİŞ HEKİMLERİ ...

GAZİANTEP İL SAĞLIK MÜD. TEKNİ...

İÇ HASTALIKLARI UZMANLARI İÇİN...

G.K. Tabip Odasından Defa Lif...

Ecz. Mustafa BÜYÜKİPEKÇİ'nin B...

İLAÇTA YERLİLEŞME ...

ÖZEL ALLEBEN TIP MERKEZİ 14 Ma...

HATEM’DEN 14 MART TIP BAYRAMI ...

Vertical Dikey Doğum Koltuğu p...

ÖZEL AKADEMİ HASTANESİ’NDE 14...

MMT Amerikan Hastanesinde Tıp ...

MEDİCAL PARK 14 MART TIP BAYRA...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

14 MART TIP BAYRAMI KUTLU OLSU...

KALBİMİZ SİZİNLE ATIYOR.......

TIP MESLEĞİ ÖZVERİ VE SEVGİYLE...

Dr.Fethi Albayram'ın annesi ve...

Gazeteci Ökkeş Sabah'a bıçakl...

14 Mart Tıp Bayramı Coşkuyla ...

DOÇ. DR. ABDULKADİR TURGUT'UN ...

Arama köpekleri kanser teşhisi...

Ecz. Metin Uğur KOÇUM'un ANNE...

Her meslek kutsaldır ve saygıy...

YRD. DOÇ. DR. NECİP KARA DÜNYA...

PROF. DR. FADIL VARDAR SANKO’...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi...

Gaziantep Sağlık İş Adamları ...

Sevgi Hastanesi 14 Mart Tıp Ba...

Dünyagöz Gaziantep’ten Tüm K...

Hoş Geldin Sait...

HEKİMLERİMİZE AHDE VEFA SERGİS...

DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ...

8 Mart’ta Kadınları unutmadık...

ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNÜ KINIYO...

ETKİN HASTA İLİŞKİLERİ YÖNETİM...

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ K...

14 MART ÇALIŞANLARIN HAKLARINI...

KALBİMİZ SİZİNLE ATIYOR......

14 Mart tıp bayramı etkinlikle...

Dr.İlker Parmaksız’ın BABASI...

Döner sermaye isyanı!...

Op. Dr. Abdullah GÖYMEN MEDİCA...

Estereal 3.yılını görkemli bir...

DÜNYA SAĞLIK SİSTEMLERİ ATÖLYE...

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ...

GAÜN'de 8 Mart Dünya Kadınlar ...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE DÜNYA K...

HAYRULLAH KUBBA;TIP BAYRAMINI ...

HER DEFASINDA SAĞLIK İÇİN BÜYÜ...

SAĞLIKLI NESİL, SAĞLIKLI GELEC...

UZM.DR. MUZAFFER ERTÜRK Hatem'...

PSİKOTERAPİ İLE ZAYIFLAMA...

Çocuğunuz gece sık mı uyanıyo...

DÜNYA NADİR HASTALIKLAR GÜNÜ...

KAMUDAKİ İLK TÜP BEBEK MERKE...

Sağlık Camiası Bu Düğünde Bu...

HEKİMLERE SAYGI FOTOĞRAF SERGİ...

Katarakt ve Akıllı Lensler...

Emzirme odasında saldırı......

ECZACILARDAN HATAY VE KİLİS Z...

FARKLI SPOR DALLARINDA EGZERS...

25 ARALIK DEVLET HASTANESİ OB...

Türkiye Kamu-Sen Gaziantep DÜN...

KABIZLIK DURUMUNDA BESLENME...

İzsiz tiroidektomi (Ağız içind...

OP. DR. M. ALPER EVİŞEN HATEM'...

ADC 4 yaşında......

(GAHD) 7 yaşında...

SAĞLIK MUHABİRLERİNİN SAĞLIĞI ...

Daha Sağlıklı ve Mutlu ‘’BEBE...

GAZİANTEP’TE EDS PANOSU DEV...

SÜREKLİ İŞÇİ KADROLARINA GEÇİŞ...

EL VE KOLTUK ALTI BÖLGESİ AŞIR...

MİDE AĞRILARI BAŞKA HASTALIKL...

NCR’de Yenidoğan canlandırma ...

SANKO PENTEX FUARINDA SAĞLIK...

Deva School Maker Faire...

MEDİCALPARK BÜYÜMEYE EVAM EDİY...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10