Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. H. Cansu AKYÜZ ,11 aydır beklediğimiz ramazan ayı yaklaşıyor, orucumuzu açtıktan sonra neler yemeliyiz, ne sıklıkta yemeliyiz, nasıl hazımsızlık problemi yaşamayız, hepsini sizinle paylaşacağız.
Ramazan ayında yaptığımız en büyük yanlış günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirip üç ana öğün olan beslenme düzenimizi iki öğüne indirmemiz ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketimini arttırmamızdır.
Öncelikle amacımızdan sapmayalım!
Orucun asıl amacı nefsimize hakim olabilmektir, amaca uygun hareket ettiğimizde oruç adeta bir detox etkisi gösterecektir. Bu yüzden orucu açtıktan sonraki bütün öğünlerimizde aşırıdan uzak duralım.
İftarda, boş mideye birden yüklenmeyelim! Orucumuzu açarken önce hafif iftariyeliklerle başlayalım(peynir,hurma,zeytin) , daha sonra hafif bir kase çorbamızı içtikten sonra bir süre yemeye ara verelim.Sonrasında ana yemek olarak çok yağlı ve ağır yemekler tercih etmeyelim. Özellikle ramazan düzenine vücut alışana kadar birkaç hafta daha dikkatli olalım.
Yine normal beslenme düzenimizde olduğu gibi ramazanda da; kan şekerimizi hızlı yükselten besinler tercih etmeyelim.Bol posalı besinler (kepekli makarna,tam tahıllı ekmek,fındık,fıstık,sebze) tercih edelim.Sahur sofralarımıza renk katan ramazan pidemizi mümkün olduğu kadar az yiyelim.
Çok tuzlu, çok baharatlı yemeklerden uzak duralım.Yemekleri kızartmak yerine fırınlama, ızgara, haşlama yöntemini kullanalım.
Yemeklerimizi yerken ılık/sıcak kıvamda olmasına dikkat edelim. Çok sıcak besinler mide rahatsızlıkları ve gaz problemlerine neden olabilir.
Sahurda sadece su içerek veya gece yatmadan önce yemek yiyerek niyetlenmeyelim.
Sahur kahvaltımız, iftar öğle yemeğimiz (çorba ,peynir),1 saat sonrası akşam yemeğimiz( ana yemek ), 2 saat sonra ara öğünümüz (hafif tatlı, sade dondurmai yoğurt, meyve, badem) olacak şekilde 4 öğün beslenelim.
Hareketsiz kalmayalım ama oruçluyken spor yapmayalım.Yemekten 1 saat sonraına denk gelecek şekilde hafif egzersizler yapalım. Çok efor sarf ettirecek egzersizlerden bu dönemde kaçınalım. Spor sonrası bol su içelim.Böylece sıvı kaybını dengelemiş oluruz.
Eğer sağlık problemlerimiz varsa sağlığımızı riske atmamak için doktorumuza danışalım.
Kimlerin oruç tutmaları riskli olabilir?
• Kan şekeri sık sık normalin altına (<60-70 mg/dl) düşenler,
• Hipoglisemiler ini fark etmeyen hastalar,
• Ramazan ayından hemen önceki dönemlerde diyabet koması atlatmış olan hastalar,
• Tip 1 diyabet hastaları,
• Mide veya onikiparmak bağırsağında ülseri olanlar,
• Kronik böbrek yetersizliği olan ve/veya diyaliz tedavisi gören hastalar,
• Gebe diyabetliler,
• Yalnız yaşayan diyabet hastaları,
• Yaşlı diyabet hastaları oruç tutmaları yüksek risk taşıyan hastalar.
Yüksek riskli diyabet hastaları oruç tuttukları takdirde, özellikle ciddi kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), diyabetik koma (ketoasidoz), vücutta ciddi susuzluk (dehidratasyon) ve damarlarda pıhtılaşmaya meyil (tromboz) risklerine maruz kalabilirler.
Diyabetik koma riski, özellikle Ramazan ayı öncesinde kan şekeri kontrollerinin sonuçları iyi olmayan Tip 1 diyabet hastalarında belirgin düzeyde daha fazla görülür. Uzun süre susuz kalmak, hem tansiyon düşmesi, bayılma, düşme ve kırık oluşma riskinin artmasına hem de pıhtılaşma bozukluklarına yol açabilir.
Dyt. H. Cansu AKYÜZ,Uzun oruç süreleri ve sıcak havalarda vücudun sıvı dengesinin korunmasının önemini belirtirken, “ Sahur ve iftarda su dışında tüketilen yemek ve meyveler ile sıvı ihtiyacını karşılayacak menüler tercih edilmeli” dedi.
Ramazan ayında hepinizin en büyük derdi susuzluk. Gün içerisinde susuz kalmak istemiyorsak;
-Çay, kahve yerine doğal meyve suları veya maden suları içelim.Sahurda çay, kahve tüketimi idrar söktürücü etki yaparak susuzluğumuzu arttırıyor.
-Pilav, makarna, mercimekli köfte,kısır gibi yiyecekler tok tutarken susuz kalmamıza neden olur.
-Bol bol kavun, karpuz, salatalık gibi su ve minerallerden zengin yiyecekler yiyelim.
-Özellikle sahurda tuzlu yiyeceklerden uzak duralım.
Şimdiden herkese hayırlı ramazanlar...
Dyt. H. Cansu AKYÜZ
|