Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
TIP HAFTASI KUTLANIYOR

14.03.2017   27778
Facebook Paylaş
 
 
 


Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.

Tarihçe
14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir.Tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.Keza tıp öğrencileri 1915 Çanakkale savaşına katıldığı için 1921 yılında tıbbiye ülkemizde mezun vermemiştir.

Günümüzde Sağlıkta Yaşadıklarımız

Genel olarak bütün sağlık çalışanları yönünden, sürekli hastayla ve hastalıklarla ilgileniyor olmak, bir anlamda hastalarla ve hastalıklarla yaşıyor olmak, en önemli sorundur. Bununla birlikte, sağlık çalışanlarının çalışma ortamından kaynaklanan radyasyon, ısı, kazalar gibi fiziksel faktörler, anestezik gazlar, antiseptikler gibi kimyasal faktörler, bakteriler, virüsler gibi biyolojik faktörler, ergonomik faktörler, hastalar ve hasta yakınları tarafından yapılan saldırılar gibi doğrudan etki sonucu gelişen “organik sağlık sorunları” bulunmaktadır. Yanı sıra nöbet, vardiya, gün içinde çok fazla hasta görülmesi gibi aşırı iş yüklemesi, çalışma süresinin fazlalığı, aşırı fiziksel ve ruhsal yoğunluk ve strese bağlı oluşan alkol ve ilaç düşkünlüğü, gebelik ve çocuk büyütmede sorunlar, ekibe uyumsuzluk, eğitim ve araştırma olanaklarında kısıtlılık, yabancılaşma gibi çalışma koşulları ve çalışma ortamının etkisi sonucu gelişen “psiko-sosyal sorunlar” söz konusudur.

Sağlık hizmetinin gereği gibi yürütülebilmesi ise, ancak güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarıyla mümkün olacaktır. Güvenli ve sağlıklı çalışma ortamı; sağlık hizmetinin sunulabilmesinin, bireylerin tedaviye ulaşma haklarını kullanabilmesinin bir diğer deyişle hasta haklarının korunmasının da ön koşulunu oluşturmaktadır.    

Birleşmiş Milletler, 2012 yılındaki Genel Kurulu'nda, evrensel sağlık için  “yeterli, donanımlı, iyi eğitilmiş ve motive edilmiş sağlık insan gücü” gereksinimi olduğunu kararlaştırmıştır. Nitelikli bir sağlık hizmeti üretmenin en temel bileşenlerinden biri, olumlu bir çalışma ortamının sağlanmasıdır. Olumlu iş ortamı için; mesleki bağımsızlık, iş yükünün insancıl düzenlenmesi, takdir edilmek, mesleki sağlık ve güvenliğin sağlanması, fırsat eşitliği, örgütlenme özgürlüğü, çalışma ortamının demokratikleştirilmesi, işin yürütülmesinde temsiliyet sağlanmalıdır. Mesleki gelişimin desteklenmesi, sosyal haklar ve içsel ödüller de teşvik mekanizmaları içinde düzenlenmelidir. Teşvik sistemi, sağlık çalışanlarının gereksinim ve tercihlerini yansıtmalı, iyi tasarlanmalı, adil, eşitlikçi ve saydam olmalıdır. Belirtilen bileşenlerden yoksun ve sadece finansal teşvikleri içeren bir yaklaşım yeterli değildir. Kaldı ki, finansal teşviklerin ülkemizde indirgendiği “performansa göre ödeme” tek başına bir teşvik niteliği taşımadığı gibi, çalışma barışını bozması, sağlık ve eğitim hizmetinin niteliğini olumsuz etkilemesi, emekliliğe yansımaması, güvencesiz bir ödeme sistemi olması nedeniyle uzun erimde yıkıcı etkilere sahiptir.

Bu taleplerinin bir gereği olarak da başta özlük hakları, çalıma koşulları ve sağlıkta şiddet olmak üzere çeşitli konularda yasa taslakları hazırlamakta ve ilgili mercilerle paylaşılmaktadır.

A) Güvenceli Çalışma Güvenceli çalışma hakkı, iyi hekimlik uygulamaları ve nitelikli sağlık hizmetlerinin sunulabilmesi için gereken zemini oluşturur. Özellikle OHAL ile birlikte güvenceli çalışma hakkımızın olmadığı, haksız ve hukuksuz işten atılmaların yaşandığı bir dönem geçiriyoruz. TTB, kamu ve özel ayrımı gözetmeksizin hekimlerin güvenceli çalışma haklarının sağlanmasını öncelikli kabul eder. OHAL dönemi bir an önce sonlandırılmalı; OHAL sürecinde Kanun Hükmünde Kararnamelerle işlerinden atılan binlerce hekim görevlerine iade edilmeli ve adil yargılanma hakkı sağlanmalıdır.

B) Çalışma Süreleri   Haftalık çalışma süresi, fazla mesailer ve nöbetler de içinde olmak üzere, 48 saati aşmamalı, kamu sağlık kuruluşlarında günlük, haftalık ve aylık fazla çalışma süresi üst sınırı getirilmelidir. Asistan hekimleri için, nöbetler sırasında eğitim alma durumlarını da gözeterek haftalık fazla çalışma üst sınırı 56 saati geçmemelidir.

C) Çalışma Ortamları Sağlık hizmetlerinin ticarileşmesi ve kadrolaşma politikaları hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yalnızlaşmalarına yol açmıştır. Sağlık kurumlarında hekimler ve sağlık çalışanları birçok tehlike ve riskle karşı karşıya kalmakta, çalışma ortamları nedeniyle hastalanmakta ve iş kazası geçirmektedirler. Çalışma ortamlarımızın insana yakışır olması için; her kurumda gerekli fiziksel düzenlemeler (dinlenme odaları, temizlik ve bakım için çalışanlara özel tuvaletler vb) yapılmalı, bu kurumlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gerekli önlemler alınmalı, yönetim demokratikleştirilmeli, alınan kararlarda çalışanların katkı ve katılımı sağlanmalı, sağlık kurumlarının sosyal olanakları (çalışanların çocukları için kreş, servis vb.) artırılmalıdır.

D) Eğitim Mezuniyet öncesi ve sonrası eğitim veren kurumlarda iş; öncelikle eğitim, daha sonra araştırma ve en son olarak sağlık hizmeti sıralamasıyla tanımlanmalıdır.

E) Hasta Hakları Hasta hakları, hastaların gereksinim duydukları sağlık hizmetlerine ulaşabilmeleri, bunun önündeki engellerin kaldırılmasına odaklı olarak yürütülmelidir. Bugün olduğu gibi, sağlık çalışanları üzerinde baskı yaratmak amacıyla kullanılmamalıdır. Hasta hakları kurulları bağımsız biçimde yapılanmalı; sağlık çalışanlarının ve onların meslek örgütlerinin temsilcilerine yer verilmelidir. Kurulların çalışmaları, hak ihlallerinin nedenlerinin saptanması ve ortadan kaldırılmasına odaklanmalıdır.

F) Sağlık Politikaları Sağlık politikaları yalnızca Sağlık Bakanlığı ve devlet otoriteleri tarafından değil, uzmanlık dernekleri, sağlık çalışanlarının sendikaları, meslek örgütleri ve TTB'nin katkıları ile belirlenmelidir.

SAĞLIKTA ŞİDDET

Sağlık alanındaki şiddet, sağlık hizmet sunumunun hemen tüm  aşamalarında yaygın ve ciddi bir sorun haline dönüşmüştür. 17 Nisan 2012 tarihinde şehrimizde 'de genç bir göğüs cerrahı olan Dr. Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesinden sonra hekimler ve sağlık personeli tüm ülkede sağlıkta şiddete karşı acil önlemler alınması için iş bırakmış, toplantı ve gösterilerle sorunun yakıcılığını ilgililere ve topluma anlatmaya çalışmıştır. Tabipleri Birliği'nin uzun yıllardır önerdiği gibi sağlık personeline yönelik şiddeti ayrı bir suç tipi olarak düzenleme önerisi de yer almıştır

Emekli Hekimler

Emekli Hekimler Kamudan emekli hekimlerin ücretleri açlık sınırının biraz üzerinde yoksulluk sınırının ise oldukça altındadır. SSK ve Bağkur'dan emekli hekim maaşlarının ortalaması ise daha da düşüktür. Tabip ve uzman tabiplerin emekli ücretlerinin yoksulluk sınırının üzerine ivedilikle çıkarılması acil taleplerimizdendir.



HAKSIZ HUKUKSUZ İHRAÇ EDİLENLER GÖREVLERİNE İADE EDİLSİN

HASTAYA YETERLİ SÜRE

ÇALIŞIRKEN VE EMEKLİLİKTE İNSANCA ÜCRET

SAĞLIKTA ŞİDDET SONA ERSİN



Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye'de daha iyi ve nitelikli bir hekimlik ortamının sağlanması için çabalarını sürdürmekte ve bu amaçla çeşitli yasal düzenlemelerin yapılmasını talep etmektedir.






TARİHİ HASTANEYE BAYRAM ZİYARE...

YEREL MEDYA BAKANIYLA BULUŞTU...

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI...

GAZİANTEP KİLİS TABİP ODASI FO...

“İş güvencesine kimse dokunama...

Ve bazı acılar asla azalmazmış...

TIP HAFTASI KUTLANIYOR...

ASİD GENEL BAŞKANI DR. YILDIRI...

Gastroenteroloji Uzmanı Prof.D...

Tüketici Hakları Derneği Başka...

DAĞLI: “HEKİMLİK MESLEĞİ; UZU...

14 MART TIP BAYRAMI MESAJI ...

Sn. Vali Yerlikaya'nın 14 Mart...

İnfluenza Virüsünün Mevcut Mut...

Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Ara...

SEVGİ DOLU 8 MART...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şim...

GÜLER YÜZLE GEÇEN OTUZ İKİ YI...

Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğ...

Anne babalar, çocuğun yaşamınd...

Kent Konseyi Yönetimi Diş Hek...

SMART ECZANE Eğitimleri devam...

TARİHİ HASTANEDE GÜZEL SESLE...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE KONFERA...

PERİFERİK ARTER HASTALIĞI (PAH...

AKIN BEBEĞE HIZLI MÜDAHALE...

Lösemili Çocukların Hayalleri...

8 mart DÜNYA KADINLAR GÜNÜ kut...

Silahlı saldırıya uğrayan dokt...

Ülkemizin yarayan kanası : Çoc...

Prof.Dr. Levent ELBEYLİ MEDİC...

Prof.Dr. Mehmet AKSOY MEDİCAL...

Prof.Dr. Alper SEVİNÇ MEDİCAL...

NÖROLOJİ UZMANI Doç. Dr. Remz...

Estetik, Plastik ve Rekonstrük...

Çocuklarınızı orta kulak iltih...

OBSESİF - KOMPULSİF BOZUKLUK V...

Göznuru Göz Hastanesi Doktorla...

Estetik Göz Kapağı Ameliyatı ...

Kamu Hastaneler Birliği tıbbi ...

Göz Hastalıkları Uzmanı DR.OR...

“Memur-Sen’e Davet, Tercihimiz...

UMUDA REKOR BAŞVURU...

GAÜN’de Kanser etkinliği...

“Beş Dakika Muayeneye Hayır… H...

Vajinal Doğum ve Sezaryen......

SAĞLIKTA ÖLÇÜM VE DEĞERLENDİRM...

Doktorlar Survivor'a katılırsa...

Eski TTB Başkanı, 29 yıl görev...

Gaziantep Diş Hekimleri Odasın...

Kent Konseyi Sağlık Grubu Ta...

GAZİANTEP ÇOCUK HASTANESİNDEN ...

Sofia Beauty Business’dan SEVG...

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ...

Prof. Dr. Mesut ÖZKAYA yeni gö...

Kılınç Göznuru’nda görevine b...

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzma...

DÜNYAGÖZ GAZİANTEP ŞUBESİ’NDE ...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ...

ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’...

Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Samiy...

CUMHURBAŞKANIMIZ Recep Tayyip ...

Önemli bir toplum sağlığı prob...

Bademcik İhmale Gelmez!...

Sağlıkçıların kreş sorunu çözü...

PROF.DR. İBRAHİM ERBAĞCI NETG...

Edebiyata, sanata ve kültüre ç...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDE ÜNVAN...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’NDE B...

ÇOCUKLARDA ŞAŞILIĞA DİKKAT!...

VEREM HASTALIĞINA DİKKAT...

Kardiyoloji UzmanıDoç. Dr. Sü...

MEDİCAL PARK GAZİANTEP HASTANE...

Kitap Tanıtımları ve Bir Başka...

İŞİTME ENGELLİ ANNELER İÇİN BE...

Kalp ve Damar Cerrahı Doç.Dr.A...

Hayat Kreş’den Görkemli açılış...

GAÜN’de endoskopik hipofiz cer...

GAÜN Tıp Fakültesi Öğrencileri...

ROBOTİK TEDAVİSİ UMUT OLUYOR...

MEDİCAL PARK ‘TA BEŞİNCİ TORUN...

25 yıl gecesi...

Özel Hayat Hastanesi deneyimli...

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.M.Y...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm....

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman...

DÜZENLİ JİNEKOLOJİK MUAYENE HA...

ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ ...

OKULOPLASTİK CERRAHİDE DOĞRU T...

Bebeklerde Göz Yaşı Kanal Tıka...

Diş Hekimleri Divan’da bir ara...

Vali Yerlikaya’dan El – Bab ga...

GAÜN Hastanesi’nin Acı Kaybı...

Doç.Dr. Bünyamin KISACIK MEDİC...

Prof. Dr. Ahmet Mesut Onat Mua...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’NDE G...

BULUNMAYAN İLAÇ SAĞLIĞI TEHDİ...

Menopozal Problemlerde Güncel ...

Böbrek Sağlığınız İçin, Bol Su...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10