Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
HEMŞİRELERİN HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUĞU

25.01.2018   47341
Facebook Paylaş
 
 
 


Hemşirelik Uygulamaları nedeni ile açılan ceza davalarının büyük çoğunluğu kasten işlenen suçlar değil, tedbirsizlik, dikkatsizlik, ihmalkarlık, mesleki deneyimsizlik sonucu işlenen taksirli suçlardır. Bu nedenledir ki, hemşirelerin meslek içi eğitim kalitesinin artırılması ve hemşirelerin eylemlerinin muhtemel hukuki ve cezai sonuçları hakkında bilgilendirilmesi, hemşireyi koruyacağı gibi, insan sağlığının korunmasına da katkıda bulunacaktır. Hemşirelerin, yasal sorumluluklarını, yasa, tüzük ve yönetmelikleri bilmeleri, kendilerini korumak için fayda sağlayacaktır. 

Hemşirelik Kanununda yapılan değişiklikler ile hemşireliğin bağımsız rollerinin, zamanla desteklendiği ve bu bağlamda sorumluluklarının artırıldığı görülür. Hemşirelik Kanunu 4. Maddesinde, önceden hekimin verdiği tetkik ve tedavilerin yapılması hemşirelerin esas görevini oluştururken, artık bunun yanında hastanın bakımı ve bu bakımın yapılmasında hemşirelik girişimi ve tanılama sürecinde belirlenen bakımın planlanması ve denetlenmesi hemşirelerin bağımsız rolleri arasında yer almıştır . Böylece hemşireler, kendi girişimleri ile karşılanabilecek sağlık ihtiyaçlarını planlamak ve yürütmekle yükümlü hale gelmiştir. Önceden hemşirelerin kendilerine ait böyle bir değerlendirme yapma ve planlama görevleri bulunmazken, hemşirelik sağlık alanının diğer profesyonel meslek üyeleri arasında özellikle hekimler karşısında ayrı ve bağımsız bir yere oturmuştur. Bir hemşire hekim yardımcısı değil, aynı zamanda kendi bağımsız görevleri olan profesyonel bir meslek sahibidir.

Bir hemşirenin görevini ifa ederken, neden olduğu zararın tazmininin gerekip gerekmediğinin belirlenmesinde temel kıstas, gerçekleştirilen görevde hemşirenin bağımsız rolünün olup olmadığının tespitidir. Hemşirelik Kanunu madde 4’de hemşirenin bağımsız rolleri olduğu gibi, hekime bağlı olarak yapması gereken görevleri de vardır. Bunun için hemşirelerin hekime bağlı olarak ya da ondan bağımsız olarak yapabilecekleri işlerin belirlenmesi; hukuki sorumluluklarının, zararın kim veya kimler tarafından karşılanacağının ve kimin ceza sorumluluğu taşıyacağının belirlenmesini sağlar.

 

Yargıya İntikal Etmiş Hemşirelikle İlgili Durumlar

1-Hekim Orderlarına Uymama ile İlgili Durumlar: Hemşirelerin tedaviyi uygulamaktan doğrudan sorumlu olmaları nedeniyle hekim istemlerini uygularken, uygun prosedürlere göre yazılıp yazılmadığını kontrol etmelidir. İstem açık ve anlaşılır şekilde yazılmış mı, hekim imza ve kaşesi mevcut mu, saat ve tarihi, uygulanacak doz net bir şekilde ifade edilmiş mi kontrol edilmeli, uygunsuz istemler hekime bildirilip düzeltilmeden tahmin ile uygulanmamalıdır. Sözlü istem ilk 24 saatte mutlaka yazılı hale getirilmeli ve hemşire gözlemine tarih, saat ve istemi yapan doktorun adı ve soyadı yazılmalıdır. İstemlerin yapıldığına dair hemşirelerin kullandığı formlara, uygun ve okunaklı şekilde tarih, saat, yapılış şekli ve hemşirenin adı soyadı yazılarak kayıt edilmelidir

2-İlaç Uygulama  ve Yanlış İlaç ve Yanlış Doz Hataları:İlaç hataları, ilaçların hazırlanması, dozunun hesaplanması ve uygulanması sırasında ortaya çıkmaktadır. Hemşirenin tecrübesiz ve bilgisiz olması ya da bir şey olmaz düşüncesi ile hareket etmesi, bu hataların oluşmasına neden olmaktadır. Kadın doğum hemşireliğinde gebe hastaların her ilacı kullanamaması ve doz hesaplamalarının da özellikle dikkat gerektirmesi, bu alanda çalışan hemşirelerin sorumluluğunu daha da artırmaktadır. Özellikle Doğum Acil servisine enjeksiyon için başvuran hastaların, ilacın uygulanması konusunda ısrarcı hatta kavgacı olmaları, ilacın reçetesini unutma yada sürekli yaptırdığı için hemşirenin reçeteyi sorgulamaması gibi durumlarda ilacı uygulaması halinde, meydana gelen zararın tanziminde hemşire sorumlu olmalıdır.

3-Hatalı ya da Uygunsuz Malzeme Kullanımı ; Hemşireler, bulundukları serviste kullanılan malzemelerin tam, eksiksiz ve çalışır durumda olmasını sağlamalı, ayrıca günlük kontrolleri yaparak eksikleri gidermelidir.

4-Hastanın Vücudunda Cisim Unutulması ve Malzeme Sayımı Hataları :Ameliyat esnasında hastanın içinde yabancı cisim unutulması sık karşılaşılan hatalardan biridir. Kadın Doğum hastalarında kanama kontrolü yada var olan kanamanın durdurulması için ameliyat yada müdahale sonrası koyulan tamponlar unutulabilmektedir. Bunun önlenmesi için çalışan hemşirenin bütün kullanılan malzemelerin kaydının doğru ve eksiksiz bir şekilde tutması gerekir

5-Hastanın Takibinin Yetersiz Olması: Yetersiz takip nedeni ile meydana gelen hataları önlemek için, doktor tarafından istenen izlem sıklığı açık ve net bir şekilde belirtilmiş olmalıdır, Hekim istemine uygun bir şekilde takibi yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Kayıtta tüm izlenen bulgular tam ve eksiksiz olarak, saat ve tarih belirtilerek yazılmalıdır. Örneğin doğum eylemi başlamış bir hastanın rahim kasılmalarının, bebeğin kalp atışları ve hareketlerinin NST ile takibi doktorun istemine binaen yapılmalı, değişiklikler ve önemli durumlar derhal doktora bildirilmeli

6-Hastanın Düşmesi:

Hastanelerde düşme sonucu yaralanmalar çok sık olarak yaşanmakta ve buna bağlı olarak yargıya intikal eden olaylar meydana gelmektedir. Hastanın beden ve akıl sağlığındaki değişimler, ortamın yabancı olması, engelli olma, yaşlılık, vücut bütünlüğünün bozulması, hastanın ameliyat olması ve anestezi alması ve hamile olan hastalarda vücut ağırlık merkezinin değişmesine bağlı motor refleklerde yavaşlama gibi nedenler düşme riskini artırmaktadır. Hastanın ameliyat sonrası yardımsız kalkmaya çalışması, akıl sağlığındaki bozukluklar, epilepsi yada senkop geçirilmesi başlıca düşme nedenleri arasındadır

7-Kan Transfüzyon Hataları : Bütün hemşireler uzmanlıkları ya da çalıştıkları alanlar ne olursa olsun kan transfüzyonu gerektiren durumlarla karşılaşmaktadır. Son derece dikkat gerektiren ve riskli bir tedavi olan kan transfüzyonu, bilgili olmayı ve dikkatli çalışmayı gerektiren bir uygulamadır. Verilecek kan gurubunun hastanınki ile aynı olması ve verilme sırasında hastanın yakından takibi çok önemlidir. Çünkü kan gurubu aynı olsa dahi alerjik semptomlar oluşması muhtemeldir. Bu nedenle sağlık ekibinden iki kişinin kontrolü ile verilmesi gerekir. Hastanın takibinin yakından ve dikkatli yapılması ve en önemlisi ise kayıtlarının eksiksiz ve düzgün tutulması hemşireleri hukuki olarak oluşabilecek sorumluluk gerektiren durumlardan korur. İlimizde meydana gelen bir doğum hastasına yanlış kan uygulanmasında mahkeme TCK 257 ye göre hemşireye ceza vermiştir.

8-Enfeksiyonu Önleyici Uygulamalara Dikkat Etmeme : Enfeksiyonu önleyici uygulamalar; asepsi kurallarına dikkat etme, el yıkama, enfeksiyon şüphesi olan hastaların izole edilmesi, yatak takımlarının ve hastane ortam temizliğinin kurallara uygun şekilde yaptırılması, uygunsuzlukların tespiti ve bildirilmesi, hastalara enfeksiyondan korunma eğitimlerinin verilmesi sayılabilir. Kadın doğum hemşireleri aynı zamanda annenin ve bebeğin bakımını da üstlendiklerinden bu kuralların titizlikle yerine getirilmesi gerekir. Hasta ile temastan önce ve sonra mutlaka eller yıkanmalıdır. Yıkama talimatına uygun yıkanması da mikroorganizmaların uzaklaştırılması açısından önemlidir.

9-Adli Vaka Bildirimi Hataları :Adli vakaların hastane polisi ve idareye zamanında bildirilmesi çok önemlidir. Özellikle Doğum Acil de çalışan hemşireler tecavüz ve kadına şiddet eylemleri ile sık karşılaşmaktadırlar. Ayrıca resmi nikahı olmayan çocuk anneler toplumuzda çok fazla görülmektedir. Bunların ilgili makama yazılı olarak bildiriminin yapılması gerekir.Son günlerde İstanbul Küçükçekmece’de Kamu Hastanesinde yaşanan 18 yaş altı gebeliklerin bildirilmemem suçu buna örnektir.

10-Çocuğun Soybağını Değiştirme: Türk Ceza Kanunu doğrudan kadın doğum hemşiresini ilgilendiren bir suç tipi düzenlemiştir. TCK 231. Madde “(1) Bir çocuğun soybağını değiştiren veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(2) Özen yükümlülüğüne aykırı davranarak, sağlık kurumundaki bir çocuğun başka bir çocukla karışmasına neden olan kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmünü içermektedir. Bu bizim bebek karıştırma dediğimiz suçtur.






KABIZLIK DURUMUNDA BESLENME...

İzsiz tiroidektomi (Ağız içind...

OP. DR. M. ALPER EVİŞEN HATEM'...

ADC 4 yaşında......

(GAHD) 7 yaşında...

SAĞLIK MUHABİRLERİNİN SAĞLIĞI ...

Daha Sağlıklı ve Mutlu ‘’BEBE...

GAZİANTEP’TE EDS PANOSU DEV...

SÜREKLİ İŞÇİ KADROLARINA GEÇİŞ...

EL VE KOLTUK ALTI BÖLGESİ AŞIR...

MİDE AĞRILARI BAŞKA HASTALIKL...

NCR’de Yenidoğan canlandırma ...

SANKO PENTEX FUARINDA SAĞLIK...

Deva School Maker Faire...

MEDİCALPARK BÜYÜMEYE EVAM EDİY...

BAŞHEKİM ZENGİN, GAZİLERİ YAL...

HER DEFASINDA SAĞLIK İÇİN BÜYÜ...

GAÜN Hastanesi’nde kitap okuma...

Çocuk Diş Hekimliği...

GAÜN Sağlık Çalışanlarından Af...

HEKİMLERİN TIBBİ KAYIT ALMA YÜ...

25 ARALIK DEVLET HASTANESİNE ...

Hatay Büşra'ya ağlıyor...

6 AY SÜRE İLE KAN ŞEKERİ TAKİB...

Sınıra giden sağlık personeli ...

Doktor, hastaların odasında du...

Market Alışverişi artık çok ko...

5 yaşındaki kız çocuğuna cinse...

AKADEMİ HASTANESİ KADROSUNU GÜ...

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya...

FARKLI SPOR DALLARINDA EGZERSİ...

Teknoloji Liderleri Hafta Sonu...

Metabolik Cerrahi EKİP İŞİDİR....

AÇLIK HİSSİNİZİN NEDENİ YETER...

ÇOCUKLARDA KIŞ HASTALIKLARINA...

Efsane doktor 'Kolsuz Agop' ha...

MEDİCALPARK BÜYÜMEYE EVAM EDİY...

Güzellik Sırlarımızda Bağırsa...

Bakan Gül’den Afrin Gazilerin...

Kryolan Gaziantep’te açıldı......

GAÜN’de “Uluslararası İleri Tr...

Uzm. Dr. Sadettin SEZER Muayen...

Gaziantep’te iş adamlarına FET...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

Özel Düztepe Yaşam Hastanesi g...

Gaziantep'te otomobile silahlı...

Ali UZUNASLAN vefat etmiştir...

İki yeni uzmanlık geliyor...

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÖZEL İNDİ...

Göz Kapağı Estetiği ...

Hekimliğe İlk Adım...

HEMOROİD VE KIL DÖNMESİNE AME...

Serebral Palsi (beyin felci)...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDEN İLKYA...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

Diyabetik Retinopati Tedavisin...

Op.Dr. Zekeriya ÇETİNKAYA NCR'...

STRESİN VÜCUDUMUZA ETKİLERİ VE...

ARİŞ PIRLANTA İLE ANLAT ONA Hİ...

VEREM SAVAŞ’ta YARDI Dönemi......

Hiçbir şey Devletimizin bekası...

Hastanede korkunç olay......

En karizmatik fotoğrafım!...

“EHLİYETİ KASAPTAN MI ALDIN” E...

Sağlık-Sen Kadın Kolları çalı...

Hekimlerin Malpraktis (Tıbbi K...

HEMATOLOJİ(Erişkin) BÖLÜMÜ HİZ...

Sevgililer Gününe Özel İNDİRİ...

Bir gecede İKİ CİNAYET......

Acı Kayıp...

Boşanmak isteyen 30 yıllık eşi...

AĞRISIZ BEL FITIĞI TEDAVİSİ...

Zehra BEBEK Özel Gaziantep Se...

School Maker Faire...

MEDİCALPARK Hematoloji Bölümü ...

Sömestr Tatilinde Çocuğunuzun ...

Mehmet Salih ERUSLU hakkın rah...

PSİKOLOG Elif BEYDAĞI HATEM'de...

Asırlık Çınar’da YENİ YÖNETİM...

MEDİKAL ECZACI DANIŞMANLIĞI...

Onkoloji Hastanesi’ne Bağış...

KARDİYOLOJİ UZMANI DOÇ. DR. M...

“Diyabetik Retinopati Tedavisi...

DOÇ. DR. ABDULKADİR TURGUT EL-...

KANAL TEDAVİSİ KOMPLİKASYONLAR...

Hemşirelerin Ceza Alabileceği ...

TEDAVİSİ OLMAYAN HASTALIK KELE...

Hizmetliler memur kadrosu ist...

Özel AKADEMİ Hastanesi Yemekt...

GAZİANTEP'te UYUŞTURUCU OPERAS...

Türk Tabipler Birliği yönetici...

Yard.Doç.Yasin SARIKAYA SEVGİ'...

ÖZEL HATEM HASTANESİ SPONSORL...

Yarı yıl tatili bitmeden çocuğ...

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ UZMANI YR...

SÜREKLİ AÇ KALMAK ZAYIFLATMIY...

“Diyabeti Tanı Gözünü Koru”...

Üroloji Uzmanı Op.Dr. İbrahim ...

HER DEFASINDA SAĞLIK İÇİN BÜYÜ...

SAĞLIKTA DEV ADIM...

...

Gözlükçülerin 30 yıllık hayali...

Eczacı Odası İl Sağlık Müdürün...

Vali Yerlikaya’dan Mustafa Ka...

HEMŞİRELERİN HUKUKİ VE CEZAİ S...

Omurga Cerrahisinde Güncel Ge...

Akademi Hastanesi Yönetimi ve...

Doçent Dr. Seydi OKUMUŞ Netgöz...

Yoğun bakımda müzik eşliğinde ...

Gülsüm Anne'nin ...

Alkollü bayan doktor polisler...

İşkence edilip, bıçaklanan kad...

Şekerci İstifa etti......

Atatürk büstü ıslanmasın diye ...

Dr.Kemal Bayındır 7/24...

4.Geleneksel Basın Ödülleri...

BAŞARILI OPERASYON...

GAÜN Hastanesi çalışanlarını ...

MOTİVASYON GECESİ...

FİBROMİYALJİ...

ONLARI ANLAMAK İÇİN ‘’SAYGI ...

Uzm.Dr. Mehmet Şenol Vefat e...

Güneydoğu’daki SKOLYOZ hastala...

PLAZMA ENERJİSİ İLE CİLT YENİ...

Kahramanmaraş Diyabetli Yaşam ...

VEREMSİZ BİR TÜRKİYE...

ÜREME SAĞLIĞINDA HİZMET KALİT...

ÇOCUKLARI EĞLENDİREN UYGULAMA...

KÖTÜ UYGULAMA SİGORTANIZI DEVA...

Prof. Dr. Avni Gökalp ‘ın anne...

AKADEMİ HEKİM KADROSUNU GÜÇLEN...

PROF. DR. MÜNİFE NEYAL SANKO'd...

ÇOK ACI KAYIP......

Ecz. İrfan Karakullukçu’nun ...

DİŞHEKİMİ MİKAİL ÖZMARTI'NIN ...

Isparta'da askeri eğitim uçağı...

Dr. Mehmet Tamer TUNCER’in A...

Kapatılan Zirve Üniversitesi T...

Abdurrahim KİREMİTÇİ vefat etm...

YENİ KHK BU SABAH YAYINLANDI! ...

GELECEĞİ HAYAL ETMEK VE DEĞER...

“Sağlık çalışanlarının fedakar...

Sağlık Ağızda Başlar...

Tıp Fakültesi Öğrencilerine Ke...

HEKİMLİĞE İLK ADIM...

DÜNYAGÖZ BİLGİLENDİRİYOR......

İLERİ YAŞ KALP AMELİYATLARI İÇ...

ÖZEL GAZİANTEP SEVGİ HASTANESİ...

MEDİCAL PARK’TA MUCİZE BEBEK ...

Uzm.Dr. Kadir SÖYLEMEZ NCR'de....



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10