Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
SURİYELİ HASTALARDAN ONAM NASIL ALINACAK ?

11.01.2018   25291
Facebook Paylaş
 
 
 


Stj Av.Dr. Cengiz BAYRAM : ''Bu hafta içinde Çocuk Hastanesinde Neonatoloji Uzmanı meslektaşımın  çok haklı olarak bana sorduğu ve benzer sorunları herkesin yaşadığı bir konu üzerinde durmak istiyorum.'' Suriyeli hastalardan Aydınlatılmış onam nasıl alınır ?

Hekimlerin ve Hastanelerin sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerinden birisi de aydınlatılmış onam alınmasıdır. Hekim ve sağlık kuruluşunun tedavide %100 başarı garantisi vermesi söz konusu değildir. Ancak burada bir vekalet ilişkisi olduğu için gerekli özeni gösterdiğini ispat etmek zorundadır. Bunun en önemli parçalarından birisi de aydınlatılmış onamdır.

 Anayasamızda  Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi utulamaz.’’ düzenlemesi yapılmıştır. Burada herkes derken uyruğu ne olursa olsun tüm insanları kastetmektedir. Suriyeli misafirlerimiz de bu anayasal haktan yararlanmaları doğaldır.

Tıbbi müdahalenin hukuka uygun olmasının şartlarından birisi de hastadan müdahale öncesi aydınlatılması ve rızasının alınması ile olur. Hastanın yapılacak müdahaleye rızası hekimin fiilini hukuka uygun hale getirir.

 Geçici korunma altında olan ve özellikle bölgemizde sayıları çok artan Suriyeli misafirlerimize yönelik yapılan tıbbi tedavilerde onam alınması hekimler için ayrı bir sorun haline gelmiştir. Özellikle dil problemi ve bundan daha önemlisi özellikle çocuklarda yanlarında hiçbir yakınlarının olmadan hastaneye getirilmesi ve tedaviye başlama durumu ciddi bir problem haline gelmiştir.

  Hukukumuzda aydınlatılma ile ilgili olarak hukuki mevzuat Türk Deontoloji Tüzüğü m. 14/2,Hasta Hakları Yönetmeliği  m. 15 ve 31/1,Hekimin Meslek Etiği Kuralları m.26 da tanımlanmıştır.

 

Biz burada bu tür hastaları üç ayrı kategoriye ayırarak inceleyeceğiz.

 

1-Acil hal nedeniyle hastaneye gelen şuuru kapalı ve yoğun bakım ve/veya  ameliyat gereği olan yanında bir yakını olmayan erişkin ya da bebek hastalar

2-Acil hal nedeniyle hastaneye gelen şuuru kapalı ve yoğun bakım ve/veya  ameliyat gereği olan yanında bir yakını/vasisi  olan  erişkin ya da bebek hastalar

3-Acil hal gerektirmeyen şuuru açık erişkin hastalar ya da aileleri ya da bir yakınları yanında olan hastalar

1-Acil hal nedeniyle hastaneye gelen şuuru kapalı ve yoğun bakım ve/veya  ameliyat gereği olan yanında bir yakını olmayan erişkin ya da bebek hastalarda Borçlar Hukukumuzdaki Vekaletsiz İş Görme Hükümleri geçerlidir.  Bu tıbbi müdahale, “vekaletsiz işgörme” hükmündedir (TBK. m. 526).Hasta-hekim buluşması her zaman hastanın başvurusuyla olmaz. Bazı durumlarda hastanın isteği dışında da bir buluşma söz konusu olabilir. Hekimlik sorumluluğu gerektiren, kamusal nitelikli bir meslektir. Hekim, her yerde, her zaman, her durumda tıbbi yardımda bulunmak zorundadır. Görev ve çalışma yeri dışında sıradan bir insan gibi bulunduğu yerde, yolda, yolculukta, çarşıda pazarda, alış veriş merkezlerinde, eğlence yerlerinde kalp krizi geçiren, ağır yaralanan bir kimseye hemen tıbbi yardımda bulunmak zorundadır. Eğer ilgisiz kalırsa, kimliğini gizlerse, yardımdan kaçınırsa meslek ahlakına aykırı hareket etmiş, bir tür haksız fiil işlemiş olur. Hekimin bu biçimde, arada sözleşme ilişkisi kurulmaksızın, hastaya tıbbi yardımda bulunulmasına “vekaletsiz iş görme” denilmektedir. Dolayısıyla, hekim hastasının iradesine dayanmaksızın ve fakat Vekâletsiz iş görmede, hastanın istek ve iradesi dışında, hekim yönünden sözleşme dışı “zorunluluk durumu” söz konusudur. Hastaya zorunlu olarak yardım eden (vekâletsiz iş gören) hekim, hastanın kendine gelmesinden sonra, hasta veya yakınları onun tedaviyi sürdür esini isterlerse, vekâletsiz İş görme durumu, hekimlik (tedavi) sözleşmesine dönüşmüş olur. Burada hekim kendini hastanın veya hastanın vasisi yerine koyarak onlar olsaydı ne yapardı ve mantıklı olarak da  izin verirdi düşüncesiyle hastaya gerekli tıbbi müdahaleyi yapmak zorundadır. O nedenle bu hastalara müdahale yapmak için kimseden izin alınmak zorunda değildir. Ancak burada yapılması gereken bu durumu tutanak ile ve mümkün ise birden fazla kişinin imzası ile kayıt altına alınması gerekir.  

2-Acil hal nedeniyle hastaneye gelen şuuru kapalı ve yoğun bakım ve/veya  ameliyat gereği olan yanında bir yakını/vasisi  olan  erişkin ya da bebek hastalarda Tercüman yanlarında ise Tercüman aracılığı ile durum anlatılır ve onam alınır. Burada tercümanın da şahit olarak imzasının alınması şarttır. Burada acil bir durum olmasına rağmen hekim yakını izin vermez ise müdahalesini Vekaletsiz İş Görme hükümlerine gerçekleştirir sonra da mahkemeye durumu bildir.

3-Acil hal gerektirmeyen şuuru açık erişkin hastalar ya da aileleri ya da bir yakınları yanında olan hastalarda mutlaka yine Tercüman eşliğinde ve yazılı olarak tercümanı da şahit yazarak aydınlatılmış onam alınır. Durum acil olmadığı için kişi onam vermezse Çocuğun vasisi de izin vermez ise işlem yapılmaz. Kural olarak hastanın tedaviyi reddetme hakkı bulunmaktadır. Fakat iradesini açılma yeteneği bulunmayanlar bakımından mevzuatımız özel hükümler düzenlemiştir. Buna göre küçüğün anne ve babası, küçüğe ilişkin bir tedaviyi reddetme hakkı bulunmamaktadır.

 

Ne Zaman Aydınlatılmış Onam Gerekmez

 

1-Tıbbi zorunluluk Halinde. Örneğin boğazına yabancı cisim kaçmış bir kimse şuuru kapalı burada kişi şuuru açık olsaydı izin vereceği kabul edilerek davranılır ve onam gerekmez. Yine Yargıtayın verdiği bir kararda taş ameliyatı şeklinde başlayan ameliyatta böbreğin alınması gerektiği için alındığını Yargıtay aydınlatılmış onamda yazmamasına rağmen hukuka uygun olarak kabul etmiştir. (Yargıtay 4.HD 5/3/1971 1970/10853 e 1971/2096 sayılı karar)

2-Hastanın hastalığı konusunda aydınlatılmayı istemediği durumlar ve aydınlatılmaya gerek olmayan hallerde

Hastaya bilgi verilmesinin caiz olmadığı haller Hasta Hakları Yönetmeliği madde 19 da düzenlenmiştir.

Hastaya verilecek bilgilerin gerektiğinde tercüman kullanarak hastanın anlayabileceği şekilde ve mümkün olduğu kadar tıbbi kelimelerden uzak şekilde olmalıdır.

Onam formu kişi 18 yaşın üzerinde ve kısıtlı değil ise mutlaka kendisinden alınmalıdır. Uygulamada yaptığımız en önemli hatalardan birisi budur. Kişinin eşinden ya da yakınlarından onam alıyoruz. Bu durum bile tek başına tazminat sebebidir.

Engellilerin aydınlatılması ile ilgili mevzuat Hasta Hakları Yönetmeliği m 24/3 de çocuklar ile ilgili olanlar ise Hasta Hakları Yönetmeliği m24/2 de rıza verilmediği durumlarda ise örneğin acil ameliyat gerekiyor ama aile izin vermiyor sa bu durumda da Hasta Hakları Yönetmeliği m 24/4 deki  ve Türk Borçlar Kanunu m 346 ve 487 deki uygulamaları yapmamız gerekiyor.

Unuttuğumuz en önemli konulardan biri de imzalanan formun bir örneğinin de hastaya verilmemesi durumudur. Bu konuyu da ispat yükümlülüğü biz hekimlerde ve sağlık kuruluşlarındadır. Borçlar kanunumuz m.112 gereği “kusurlu olmadığını ispat borçluya aittir” der.Birçok Yargıtay kararında hekim ve sağlık kuruluşu suçlu bulunmuş buna sebep olarak hasta tetanoz aşısı yaptırmak istememiş ancak bu kayıt altına alınmamış,hastaya onamda olmayan komplikasyonlar gelişmiş,hasta 2li 3lü test yaptırmak istememiş ancak hekim bunu kayıt altına almamış ve bu durumu ispat edememiştir.

En önemli kurallardan biri onam alırken elektif vakalarda mümkünse bir gün önceden ama bu mümkün değilse  ameliyat günü ise mutlaka saati de yazarak mutlaka hekim tarafından anlatılarak ve her hastalık ve yapılacak işlem için ayrıntılı olarak ve hastanın da özelliklerini kapsayacak şekilde(Obez ya da Diabetli olduğundan risk fazla gibi) onam formunun değişken yerlerini hastaya dolduracak şekilde  alınmalıdır.

 

Özet Olarak

 

• Hastaya özgü onam alınmalı

• Onam  yukarıda açıkladığımız 8 maddeye cevap verebilecek özellikte olmalı

• Onam 18 yaş üstü ve kısıtlı değil ise şuuru kapalı değil ise mutlaka kendisinden alınmalı(eşi dahi olmaz)

• Elektif işlemlerde işlemden bir gün önce olmalı ancak bu mümkün değil aynı gün alınmışsa onamda mutlaka saat yazılmalı hekimin ve hastanın imzası olmalı. Bu saat işlemden önceki bir saat olmalı şahit de varsa onun da ismi yazılarak imzalatılmalı.

• Onamın bir örneğinin hastaya verildiği ispatlanmalı

• Görüntülü onam alınmak isteniyorsa hastadan kayıt için izin alınmalı






Gaziantep Diş Hekimleri Odasın...

O SİZİ ÖLDÜRMEDEN SİZ ONU ÖLD...

OBEZİTE VE METABOLİK CERRAHİ ...

DOÇ. DR. GÜZEL, SANKO ’DA...

MAİSONETTE OUTLET MAĞAZASI AÇI...

Gaziantep Eczacı Odası Mali G...

13. Çukurova Nöroloji Günleri...

Nöroloji Kliniği ve Uyku merk...

SANKO ÜNİVERSİTESİ TERCİH TANI...

ÇOCUKLARDA BESLENME ALIŞKANLIK...

Eyüp ÇAKMAK’ın BABASI VEFAT E...

Sevgi Ailesinin mutlu günü...

Elele Gönül Gönüle...

Diş Hekimleri Odasından 8.Böl...

Gökçe Ağar Eczanesi Açıldı...

OKUL UYUM SÜRECİNDE PSİKOLOJİ...

HATEM’DE FİZYOTERAPİSTLER GÜN...

Prof. Dr. Hakan KIRAN Kadın Ha...

Sağlık-Sen’de Kongre...

FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIĞIMI...

26.olağan Genel Kurulu 15 Eylü...

Dr. Göksel VURAL’ın ANNESİ VE...

Dr. Ahmet Kadir İymen’in ANNE...

GAÜN'de Kafatası Açmadan BEY...

Nefesinizi ve düşüncelerinizi ...

DEVA OKULLARINDAN BÜYÜK BAŞARI...

8 EYLÜL DÜNYA FİZYOTERAPİ GÜNÜ...

Başhekim Dt. Emrah DEMİRLİ’ye...

Sigaranın Bırakılması İçin 4 H...

Opr.Dr. Adnan YILDIRIM, AKADEM...

MMT Büyümeye Devam Ediyor......

ENFLASYON BORDRO’LUYU PERİŞAN ...

Op.Dr. Emin YILMAZ, HATEM’de.....

Tıp Fakültesi Rekoru Gaziante...

ŞARBON HASTALIĞI...

ARTIK YORULDUM......

ROMATOLOJİ Prof.Dr. Ahmet Mesu...

YILMAZKAYA'dan yaralılara ziya...

GAZİANTEP OTOBÜSÜ KAZA YAPTI...

Şehitkamil Devlet Hastanesinde...

Şarbon hastalığı ve salgını..!...

BASIN HALKIN SESİ, BASININ SES...

Devren Kiralık ECZANE...

Özel Gaziantep Sevgi Hastanes...

BAYAN ELEMAN ARANIYOR......

Kansere “Kök” ten Çözüm...

Güzellikte İlk 10.....

Halkın Sorunu ANEMİ..!...

VÜCUDUN VİTAMİN KAYNAKLARIND...

PSİKİYATRİ UZMANI DR. ÖĞR. ÜY...

ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ.....

FOTOĞRAFLARLA ANTEP SOFRASI AN...

ORTA KULAKTA SIVI BİRİKMESİNE...

SPOR MUCİZELERE AÇILAN BİR KAP...

Kulak ameliyatlarında cerrahi ...

BİR KANSER BİR DOST!...

PROSTAT VE DİYABET İLACI KULLA...

Santa Farma Basın Bülteni...

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI...

Diş beyazlatma Mutlaka Hekim ...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE BAYRAML...

MEDİCALPARK GAZİANTEP HASTANES...

TÜRKİYE’NİN İLK PALYATİF MERKE...

GAÜN HASTANESİ’NDE BAYRAM SEVİ...

Diş Hekimi Celil İyikesici'nin...

Dr. Nihat ÖZÇELİK vefat etti....

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME...

ASİD BAŞKANI DR. YILDIRIM’IN K...

Kök Hücre Bağışında Umut Olduk...

25 Aralık’ta Prediyabet Okulu...

Prof. Dr. Necdet Aybastı emekl...

Yeni dönemde Sağlık Yöneticil...

DİZ KİREÇLENMESİNE KÖK HÜCRE ...

Fatma Şahin’den Tam destek...

Jinekolojik Onkoloji Bölge Top...

ECZACILAR MAĞDUR...

Modern Çağın Hastalığı: İnter...

Gebelikte Kalsiyum...

Op.Dr. Saffet Ulutaş DEVA'da.....

SANKO ÜNİVERSİTESİ, “A PLUS ÜN...

MEHMET BEBEĞE MUCİZE TEDAVİ...

DİYABETLİ ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ...

ECZANELER KURBAN BAYRAMINDA ...

Çocuklarda Gıda Zehirlenmesi...

MMT'den SAĞLIK HİZMET ANLAŞMA...

Dr. Demir DEVA HASTANESİNDE......

Eczacı Sağlığın önemli unsurla...

GAZİANTEPLİ DOKTORU DÜNYA İZL...

YAZ AYLARINDA BESLENME ÖNERİLE...

ESTETİK BURUN AMELİYATI (RİNO...

Eklem Ağrısının Nedenleri ve ...

MASUM GÖRÜNEN HAVUZ VE DENİZ ...

Op.Dr.Hakan Yaz, Kadın Hastalı...

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ’NDE DEV...

Yaz hastalıklarına dikkat...

DEVREN ECZANE...

Estetisyen alınacaktır ...

İstanbul'da doktora saldırı..!...

10’DU BU SONDU...

Hemofili Yaz Okulu...

Havuz Keyfiniz Yüzme Havuzu E...

ÇOCUKLARDA VE ERİŞKİNLERDE GÖ...

Hemoroid’den korunma yolları...

ŞAHİNBEY MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ...

DİYETİSYEN Ecem ÖĞÜMSÖĞÜTLÜ Mi...

Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy Muay...

RADYOLOJİ UZMANI PROF. DR. AH...

Ülkemizde 2. kez ve Gaziantept...

DİYABET OKULU AÇILDI....

Özel Gaziantep Akademi Hastane...

İDAM VEYA HADIM ÇÖZÜM DEĞİLDİR...

Sağlığa Giden 100 üzerinden 9...

Ecz. Mehmet Yaşar ÖZKEÇECİ vef...

Yaşar Erkent hayatını kaybetti...

DEVREN ECZANE...

Gaziantep'te tehlikeli gerginl...

SAĞLIKTA ŞİDDET..!...

YENİ YAŞAM DERNEĞİ RESMEN FAAL...

Pınar & Ali’nin Mutlu Günü...

Esen Çiftinin Beşiz Sevinci...

Değişim Kreş’te mezuniyet sev...

EL VE KOLTUK ALTI BÖLGESİ AŞIR...

Suriyeli Ailenin 4’üz Sevinci...

KONUKOĞLU’NA YILIN VAKIF İNSAN...

BEHÇET HASTALIĞI HAKKINDA BİL...

MERSİN'DE YAŞANAN ŞİDDET OLAYI...

GAZİANTEPLİ DOKTORU DÜNYA İZLE...

Gaziantep'te beşiz bebeklerin ...

Minik Leyla'dan acı haber...

Devlet Sağlık Turizm Yapan Kur...

41. Dönem 1. Bölgelerarası Top...

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ, ...

‘’FARKLI AÇIDAN BAKIŞ’’...

HASTALARI ANNENİZ, BABANIZ BİL...

BAYILMAYA DİKKAT...

FİMER Ailesi Büyümeye Devam Ed...

MEDİCAL PARK’TA MEDİKAL ESTET...

Dikkat Eksikliği ve Hiperakti...

PREMATÜRE BEBEKLERDE BESLENME...

GAÜN’DE 7 ÜLKE, MÜLTECİ KADIN...

Geriatrik Anestezi ve Yoğun Ba...

YKS’YE GİRECEK ÖĞRENCİLERE TAV...

WWF ...

Türkiye kazandı...

ACI KAYBIMIZ...

Adıyaman'da eğitim uçağı düştü...

SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA...

GAZİANTEP 27. DÖNEM MİLLETVEKİ...

İyi Parti Milletvekili adaylar...

ADALET BAKANI GÜL'E ÇAĞRIDA BU...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10