Anasayfaya Dön
Bize Yazın
Video Galeri
Facebook
Twitter
Instagram

 
Akut Aort Diseksiyonunda Semptomlar, Belirti ve Bulgular

1.08.2017   32193
Facebook Paylaş
 
 
 


Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Doktorlarından Kalp ve Damar Cerrahisi Yard. Doç, Opr. Dr.İhsan ALUR Akut Aort Diseksiyonunda Semptomlar, Belirti ve Bulgular hakkında  okuyucularımızı bilgilendirdi.

 

Yazımıza başlamadan önce ‘semptom’ kelimesinden biraz bahsedelim. Semptom Fransızca kökenli bir kelime olup, ‘hastalık belirtisi’ demektir. Yani hastanın hastalığı ile ilgili ifade ettiği her bir durum tespiti semptomu oluşturur. Örneğin baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, sırt ağrısı vb. bunların hepsi bireri ‘’semptom’’dur. Bir önceki yazımızda Akut Aort Diseksiyonunda (AAD), diseksiyonun tanımı, risk faktörleri ve patofizyolojik süreçlerden ve hastalığın gelişiminden bahsetmiştik. Bu yazıda ise AAD’nun semptomlarından bahsedeceğim.

 

Akut Aort Diseksiyonunda en sık görülen semptom, şiddetli sırt ve göğüs ağrısıdır. Bu ağrı çok rahatsız edici ve uyarıcı bir karekterdedir. Öyle ki hasta deyim yerinde ise göğsünün yırtılacak gibi olduğunu, göğüs boşluğunda yanma ve basınç hissi olduğunu, sırtında bıçak saplanmış gibi ağrı hissettiğini  ifade eder. Bir hastada böyle bir ağrı varsa bu bize AAD olabileceğini düşündürür. AAD’lu hastada bu şiddetli ağrıya bağlı çarpıntı, soğuk terleme, huzursuzluk, solunum güçlüğü ve sık nefes alma, ölüm korkusu, anksiyete (nedeni belli olmayan sıkıntı hissi) hali görülür. Bu hastalarda zaten var olan hipertansiyon tablosu da eşlik eder. Eğer diseksiyondan aort kapağı da etkilenmişse diyastolik (halk tabiri ile küçük tansiyon) düşer. Yine diseksiyona rüptür (damarın çatlaması veya yırtılmaya başlaması) eşlik ederse perikard (kalbin etrafını saran zar) boşluğuna kan (hematom) birikmeye başlar ve kalp tamponadı (kalp sıkışması) oluşur. Bu da çarpıntı (taşıkardi), düşük tansiyon (hipotansiyon), soğuk terleme, , huzursuzluk, solunum güçlüğü (dispne) ve sık nefes alma (hiperpne), ölüm korkusu (metu mortis), anksiyete (nedeni belli olmayan sıkıntı hissi) tablosu ile cereyan eder. AAD’da  diseksiyon aort arkus (aort yayı) dallarına doğru ilerlerse, beyne kan taşıyan karotis arterlerin ağızlarını tıkayabalir veya sıkıştırabilir. Bu durumda hasta felç (strok) geçirebilir, kollarını ya da bacaklarını oynatamayabilir, görme kaybı, konuşma bozukluğu gelişebilir. En ağır tablo ise yaygın beyin ödemi ve buna bağlı beyin doku ölümüdür. Bununla birlikte kollara giden atar damarlar etkilenebilir, kollarda nabız alınamayabilir nadir de olsa kolda ve elde değişik derecelerde dolaşım bozukluğu görülebilir.

 

Şayet diseksiyon inen aorttan aşağıya doğru ilerlerse karın içi organlara giden atar damarların ağzını sıkıştırabilir veya tıkayabilir. Bu da ‘malperfüzyon’ (Kusurlu,bozuk kanlanma) oluşabilir. Yani böbrekler etkilenirse idrar çıkışında azalma veya kesilme, barsaklar etkilenirse karın ağrısı, dışkılama ile ilgili problemler (barsak hareket bozuklukları), ileus (barsak tıkanmsı), bacaklara giden damarlar etkilenirse bacak ağrısı, soğukluk.morarma ve hatta bacak gangreni gelişebilir. Bu saydığımız durumların her biri bile tek başına hayatı tehdit eden klinik tablolardır. İşte değerli Sağlık Dünyası okuyucuları, AAD’unda bu tablolardan bir veya bir kaçının bir arada olduğunu düşündüğümüzde, durumun ciddiyetini sanırım anlamışsınızdır. 

AAD aslında klinik bir sendrom olarak da düşünülebilir. Bu sendromun en can alıcı özelliği, ani başlangıçlı olması, hızlı seyretmesi ve vücudun en merkezi organı olan ‘kalbi’ kuşatması ve çalıştıramaz (shut down) hale getirmesidir. 

 

Peki, AAD başka hastalıklarla karışır mı veya hangi hastalıklarla karışabilir? diye sorulabilir. Göğüs ve sırt ağrısının en sık nedeni kalp krizidir. Ama çoğu zaman kalp ağrısı birden bire ve çok şiddetli olarak başlamaz. Aksine, sinsi bir başlangıçtan sonra ağrının şiddeti giderek artar. Büyük kalp krizlerinde şok tablosu görülse de çoğu zaman böyle bir tablo ilk dakikalarda ortaya çıkmaz.  AAD, en sık akut miyokard enfarktüsü (kalp krizi) ile karışır. Yukarıda saydığımız semptomların çoğu kalp krizi geçiren hastalarda da görülür. Bu çok önemli bir sorundur. Çünkü bu iki hastalığın (yani Akut Aort Diseksiyonu ve akut miyokard enfarktüsü) tedavisi birbirinden oldukça farklıdır. Mesela akut miyokard enfarktüsü tanısı konan bir hastaya antikoagülan (pıhtı önleyici), antiagregan (pıhtılaşma hücre engelleyici) ve trombolitik (pıhtı eritici) tedavi verilir. Ancak bu tedaviler AAD’da kontrendikedir (sakıncalı, mahsurlu). Yani AAD’lu hastaya antikoagülan (pıhtı önleyici), antiagregan (pıhtılaşma hücre engelleyici) ve trombolitik (pıhtı eritici) tedavi verirseniz, bu da hastalığın ilerlemesine ve damarın yırtılmasına ve iç kanamaya neden olacaktır. Şiddetli göğüs ağrısı, akciğere giden büyük atardamarın pıhtıyla tıkanmasında görülebilir. Ani nefes darlığı ve göğüs ağrısıyla yere yıkılan bir hastada ilk akla gelmesi gereken tanılardan biri budur. Bir diğer düşünülmesi gereken tanı da mide veya bağırsakların delinmesi sonucu ortaya çıkan durumdur. Kısaca şöyle özetlenebilir. AAD’nun yukarıda saydığımız semptomların bir veya bir kaçı bir çok hastalıkta görülebileceğinden çok dikkatli olmak gerekir.                         

AAD tanısı nasıl konur? AAD tanısı Kontrastlı (ilaçlı) Torakoabdominal BT anjiyografi görüntüleme ile konur. Kontrastlı (ilaçlı) Torakoabdominal BT anjiyografi altın standart bir yöntemdir. Diseksiyon flebinin başladığı ve bittiği yeri, diseksiyonun hangi tipi olduğunu, intimal yırtıkları, yan dal tutulumlarını, entry ve re-entry akımları, anevrizmatik genişlemeyi, anevrizmanın çapını, kalp tamponadı olup olmadığını, plevral efüzyonu ve daha bir çok bulguyu ortaya koyar. 






TARİHİ HASTANEYE BAYRAM ZİYARE...

YEREL MEDYA BAKANIYLA BULUŞTU...

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLANDI...

GAZİANTEP KİLİS TABİP ODASI FO...

“İş güvencesine kimse dokunama...

Ve bazı acılar asla azalmazmış...

TIP HAFTASI KUTLANIYOR...

ASİD GENEL BAŞKANI DR. YILDIRI...

Gastroenteroloji Uzmanı Prof.D...

Tüketici Hakları Derneği Başka...

DAĞLI: “HEKİMLİK MESLEĞİ; UZU...

14 MART TIP BAYRAMI MESAJI ...

Sn. Vali Yerlikaya'nın 14 Mart...

İnfluenza Virüsünün Mevcut Mut...

Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Ara...

SEVGİ DOLU 8 MART...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şim...

GÜLER YÜZLE GEÇEN OTUZ İKİ YI...

Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğ...

Anne babalar, çocuğun yaşamınd...

Kent Konseyi Yönetimi Diş Hek...

SMART ECZANE Eğitimleri devam...

TARİHİ HASTANEDE GÜZEL SESLE...

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE KONFERA...

PERİFERİK ARTER HASTALIĞI (PAH...

AKIN BEBEĞE HIZLI MÜDAHALE...

Lösemili Çocukların Hayalleri...

8 mart DÜNYA KADINLAR GÜNÜ kut...

Silahlı saldırıya uğrayan dokt...

Ülkemizin yarayan kanası : Çoc...

Prof.Dr. Levent ELBEYLİ MEDİC...

Prof.Dr. Mehmet AKSOY MEDİCAL...

Prof.Dr. Alper SEVİNÇ MEDİCAL...

NÖROLOJİ UZMANI Doç. Dr. Remz...

Estetik, Plastik ve Rekonstrük...

Çocuklarınızı orta kulak iltih...

OBSESİF - KOMPULSİF BOZUKLUK V...

Göznuru Göz Hastanesi Doktorla...

Estetik Göz Kapağı Ameliyatı ...

Kamu Hastaneler Birliği tıbbi ...

Göz Hastalıkları Uzmanı DR.OR...

“Memur-Sen’e Davet, Tercihimiz...

UMUDA REKOR BAŞVURU...

GAÜN’de Kanser etkinliği...

“Beş Dakika Muayeneye Hayır… H...

Vajinal Doğum ve Sezaryen......

SAĞLIKTA ÖLÇÜM VE DEĞERLENDİRM...

Doktorlar Survivor'a katılırsa...

Eski TTB Başkanı, 29 yıl görev...

Gaziantep Diş Hekimleri Odasın...

Kent Konseyi Sağlık Grubu Ta...

GAZİANTEP ÇOCUK HASTANESİNDEN ...

Sofia Beauty Business’dan SEVG...

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ...

Prof. Dr. Mesut ÖZKAYA yeni gö...

Kılınç Göznuru’nda görevine b...

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzma...

DÜNYAGÖZ GAZİANTEP ŞUBESİ’NDE ...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ...

ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’...

Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Samiy...

CUMHURBAŞKANIMIZ Recep Tayyip ...

Önemli bir toplum sağlığı prob...

Bademcik İhmale Gelmez!...

Sağlıkçıların kreş sorunu çözü...

PROF.DR. İBRAHİM ERBAĞCI NETG...

Edebiyata, sanata ve kültüre ç...

ÖZEL HATEM HASTANESİ’NDE ÜNVAN...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’NDE B...

ÇOCUKLARDA ŞAŞILIĞA DİKKAT!...

VEREM HASTALIĞINA DİKKAT...

Kardiyoloji UzmanıDoç. Dr. Sü...

MEDİCAL PARK GAZİANTEP HASTANE...

Kitap Tanıtımları ve Bir Başka...

İŞİTME ENGELLİ ANNELER İÇİN BE...

Kalp ve Damar Cerrahı Doç.Dr.A...

Hayat Kreş’den Görkemli açılış...

GAÜN’de endoskopik hipofiz cer...

GAÜN Tıp Fakültesi Öğrencileri...

ROBOTİK TEDAVİSİ UMUT OLUYOR...

MEDİCAL PARK ‘TA BEŞİNCİ TORUN...

25 yıl gecesi...

Özel Hayat Hastanesi deneyimli...

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.M.Y...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm....

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman...

DÜZENLİ JİNEKOLOJİK MUAYENE HA...

ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ ...

OKULOPLASTİK CERRAHİDE DOĞRU T...

Bebeklerde Göz Yaşı Kanal Tıka...

Diş Hekimleri Divan’da bir ara...

Vali Yerlikaya’dan El – Bab ga...

GAÜN Hastanesi’nin Acı Kaybı...

Doç.Dr. Bünyamin KISACIK MEDİC...

Prof. Dr. Ahmet Mesut Onat Mua...

SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ’NDE G...

BULUNMAYAN İLAÇ SAĞLIĞI TEHDİ...

Menopozal Problemlerde Güncel ...

Böbrek Sağlığınız İçin, Bol Su...



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10